Hos Jobbsøkerhjelpen kan ungdom fra 16 til 26 år gå på jobbsøkerkurs. Kursene går over tre kvelder og handler om å lage CV, skrive søknad og til slutt hvordan å svare og opptre ved et jobbintervju.
Jobbsøkerhjelpen startet i 2017 som en ideell stiftelse rettet mot ungdom som trenger å lære seg hvordan å søke jobb. Et slikt tilbud manglet, syntes Matilda von Sydow, daglig leder for Jobbsøkerhjelpen.
— Jeg ble virkelig oppmerksom på ungdommers vansker med å skaffe seg jobb da jeg var politisk rådgiver for Arbeiderpartiet i bystyret. Jeg så da at mange Oslo-ungdom slet. Sammen med noen av dem som nå er veiledere hos Jobbsøkerhjelpen, var jeg med på at lignende prosjekt før Jobbsøkerhjelpen ble dannet.
Åpen for alle typer jobber
— Jeg skal i gang med å søke på jobber, og går her for å lære hvordan. Allerede første dagen lærte jeg mye. Jeg ønsker meg en butikkjobb, sier Fuad Elmi. Han sitter konsentrert i kurslokalet på Tøyen og følger med når veileder Mizgin Algunerhan forklarer hvordan personlige egenskaper best kan presenteres i jobbsøknaden.
Annonse
Mahad Abdullahi Ali (20) har allerede søkt flere jobber, men kom ikke forbi jobbintervjuet. Hos jobbsøkerhjelpen er han sikker på å lære noe fornuftig.
16 år game Nkem er derimot på jakt etter en sommerjobb.
— Alt er interessant, egentlig, sier hun. Jeg hadde tenkt på å søke sommerjobb på Tusenfryd, men var for sent ute. Jeg er åpen for de aller fleste jobber, om det så er å arbeide på et kjøkken, ler hun.
Gratis og frivillig tilbud
Matilda von Sydow er daglig leder for Jobbsøkerhjelpen.
— Det er dumt at unge må mislykkes med å skaffe seg en jobb før de får en sånn type hjelp som de for eksempel får hos NAV. Vårt tilbud er gratis, frivillig og åpent for all ungdom, sier hun.
Opptil 15 deltagere er med på hvert kurs. Veilederne er unge, og har forskjellig bakgrunn.
— Det er viktig, mener vi, å ha veiledere med forskjellig bakgrunn. Vi står heller ikke i noen maktposisjon overfor deltagerne, slik det kanskje kan føles for deltagerne på et NAV-kurs, sier von Sydow
Motiverte deltagere
— Kurset er kort og enkelt og siden det er frivillig, er deltagerne motiverte. Deltagerne møter andre i samme båt og ser at det å søke på jobb er en helt vanlig ting. Vi bruker mesteparten av tiden på å søke på jobb, ikke på teori om hvordan å søke jobber, sier von Sydow.
Jobbsøkerhjelpen tilbyr også èn-til-èn veiledning en gang i uka for de som ikke kan komme på kurs eller ønsker videre oppfølging.
— Noen foreldre kan kanskje være redde for at en deltidsjobb gjør at ungdommen ikke prioriterer skolen nok eller dropper ut av skolen. Det viser seg å ikke stemme. Tvert imot ser vi ofte at det å få seg en jobb inspirerer til større innsats på skolen. Jobben gir ungdommene et nytt blikk på samfunnet. Dessuten kan de få bekreftelse og ros fra andre voksne enn foreldre og lærere, sier von Sydow.
Jobbtilbudet til ungdom under 18 år er ikke stort i Oslo. Jobbsøkerhjelpen skulle ønske at kommunen selv hadde flere arbeidsplasser å tilby.
— Å komme tidlig inn i arbeidslivet, gjerne gjennom en deltidsstilling mens en går på skole, senker sjansene for senere arbeidsledighet, sier von Sydow.
Det er kjent sak at jobbsøking tar tid og at det kan tære på selvtilliten, om responsen uteblir. Gjennom tett veiledning og individuell oppfølging, håper von Sydow og veilederne på Tøyen å kunne gi de unge kursdeltagerne et fortrinn i jakten på jobber.