Smilet er viktigere enn farten på løperne, sa Karoline Harding før start. Her får hun et flott smil fra en av deltagerne i løpet. Foto: Kristian Velkovskij
Smilet er viktigere enn farten på løperne, sa Karoline Harding før start. Her får hun et flott smil fra en av deltagerne i løpet. Foto: Kristian Velkovskij

I går gikk Norges første parkrun av stabelen i Tøyenparken. Aktiviteten er gratis, sosial og bra for helsa

Publisert
Parkrun er et løp over fem kilometer som arrangeres hver lørdag i parker i 15 forskjellige land, og fra og med denne helga også i Oslo.

— Det er ikke farten på løperen som teller, men at smilet er på plass, sa Karoline Harding i parkrun-teamet før start. 150 stykker hadde meldt seg på for å gå, løpe og jogge sammen i parken.

Harding karakteriserer arrangementet som folkehelse i praksis. Konseptet er enkelt: Man møter opp i en park hver lørdag, og jogger fem kilometer med tidtaking. Så fort eller sakte man selv vil.

Norges første parkrun gikk av stabelen i Tøyenparken lørdag 26. august. Av de over 150 løpere som var påmeldt, var det imponerende nok deltagere fra minst sju forskjellige land.

Etter løpet inviterte Harding alle som hadde tid og lyst til kafeen på Botanisk hage.

Ble kjent med parkrun i Australia

Deltagerne i Parkrun i Tøyenparken dannet et fargerikt bånd gjennom parken. Foto: Anders Høilund
Deltagerne i Parkrun i Tøyenparken dannet et fargerikt bånd gjennom parken. Foto: Anders Høilund

— Vi forsøkte først å få arrangere parkrun i Frognerparken, men det fikk vi ikke tillatelse til. Da måtte vi ta fram kartet og finne andre grønne lunger i byen. Nå har vi funnet denne fine løypa i Tøyenparken, så nå blir det løp hver lørdag morgen, forteller Henrik Braune, initiativtager til parkrun Norge, som håpet på i overkant av 100 deltagere første gang.

— Det var mens jeg bodde i Australia at jeg oppdaget parkrun. Vi hadde håpet å kunne komme i gang med arrangementene i april, men nå, etter 18 måneder med forberedelser, har vi klart å gjennomføre parkrun også i Oslo, forteller han.

Sliten og svett

— Jeg ble sliten, og det var godt at det var bare tre runder. Jeg gikk nesten i surr på hvor mange runder jeg hadde tilbakelagt, sa en svett og fornøyd Anders Austad fra Adamstuen etter løpet. Han brukte 22 minutter på fem kilometer.

Austad, som var av de sprekeste i Tøyenparken denne lørdags formiddagen, har tidligere deltatt på Sognsvann rundt, og han har løpt halvmaraton både i Trondheim og i Oslo.

Arrangeres hver lørdag i femten land

Passe sliten og godt fornøyd med arrangementet, deltager Anders Austad. Foto: Kristian Velkovskij
Passe sliten og godt fornøyd med arrangementet, deltager Anders Austad. Foto: Kristian Velkovskij

Det første parkrun ble holdt i en liten park i London i 2004, hvor tolv løpere satte hverandre i stevne. Hver lørdag vil nå slike løp bli arrangert i 30 av Londons parker. Rundt om i verden blir det arrangert parkrun på 1195 steder.

Og nå blir det altså parkrun hver lørdag formiddag, klokken 9.30 i Tøyenparken også. Løypa blir den samme hver gang, sånn at den som vil slå sin egen personlige rekord kan lett holde oversikten. Løypa blir løpt tre ganger, er ikke flat, men den store motbakken opp mot Ola Narr er ikke med. Parkrun-teamet vil holde det gående også til vinteren, og håper at noen av dagens deltagere kan stille opp som frivillige ved senere arrangement.

I parken på lørdag dannet løperne en lang, fargerik rekke. Og i motsetning til i VM i friidrett, hvor alle løper ganske likt, viste parkrun-deltagerne fram mange forskjellige løpsteknikker. Og som Karoline Harding hadde sagt før start, så var smilet på plass hos løperne i Tøyenparken.

VIDEO: Se hvordan det så ut da Norges første parkrun gikk av stabelen i Tøyenparken, og hør initiativtager Henrik Braune fortelle om aktiviteten.