Det lyser konsentrasjon av fiolinistene Sara og Hawra. "Oslos neste filharmonikere kommer fra Tøyen", sier dirigent Sissel Larsen

– Oslos neste filharmonikere kommer fra Tøyen orkester. Barneorkesteret er kommet for å bli

– Å stå på en scene, spille et instrument og få applaus, det gjør noe med hele mennesket, sier dirigent Sissel Larsen. Tøyen torgforening gir 25 000 til Tøyen orkester.

Tøyen orkester er et samarbeidsprosjekt mellom Oslo kulturskole og Tøyen skole. Til de faste orkesterøvelsene møter omkring 40 barn hver gang. I tillegg er det et juniororkester. Et hovedmål er at alle skal få muligheten til å lære seg å spille.

– Tøyen orkester gir barna tilhørighet og mestringsfølelse. Barna får følelsen av å være en del av noe større. Det å stå på en scene, spille et instrument, få applaus, det gjør noe med hele mennesket, sier dirigent Sissel Larsen.

Larsen er ansatt i Oslo kulturskole og teamleder for Tøyen orkester.

Dette prosjektet har gitt meg mye, sier dirigent Sissel Larsen. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Kommet for å bli

– Det å bygge varige kulturtiltak for barn og unge er viktig. Hvis du ikke setter høye ambisjoner, kommer du ingen vei. Man må tørre å satse, sier Larsen.

På Tøyen får hun muligheten til å satse langsiktig.

– Foreløpig satser vi til 2025, men vi har ikke tenkt å stoppe der. Tøyen orkester er kommet for å bli. Oslos neste filharmonikere kommer fra Tøyen, sier Larsen, og vi tror henne på det.

Renim spiller Cello i Tøyen orkester og er stolt av instrumentet sitt. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Høye ambisjoner

Tøyen skole satser på estetiske fag, med hovedvekt på musikk. Det gir resultater også i de andre fagene. Mestring og selvtillit er selve grunnlaget for god læring, sier Larsen.

– Vi vil gjerne fortsette å utvikle tilbudet, og til det trenger vi økte ressurser. Morgendagens filharmonikere kommer fra Tøyen, sier Larsen, og vi tror henne på det.

Jeg gleder meg til hver dag det er øvelse, sier Aniso, som mener det var klarinetten som valgte henne, og ikke omvendt. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Løfter opp barna

Heidi Marie Kriznik er mor til en av cellistene i Tøyen orkester.

– ​Når vi har vært inne på det å flytte fra Tøyen, ​har dattera mi sagt at det ​verste ​ville være om hun måtte slutte i orkesteret, sier styremedlem og forelder Heidi Marie Kriznik.

Kriznik er opptatt av at Tøyen orkester er ​representativt for elev​ene som går på skolen.

— Dirigent Sissel Larsen er ​dyktig, og ​barna blir tatt på alvor. ​Jeg kunne ønske musikkprogrammet på Tøyen skole ble utvidet, sånn at elevene fikk undervisning i instrumenter allerede i 1. klasse. Det å bli presentert for ulike instrument og så å mestre å spille, ​er godt for barn å oppleve. Tøyen orkester er et godt instrument for å gi Tøyen et løft, mener Kriznik.

Agnes (t.v) og Maya liker å holde konsert, og er ikke fremmede for at musikk kan bli et yrke. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Musikerne vil lære mer og lære bort

— Vi fikk prøve forskjellige instrumenter før vi valgte hva vi ville spille på. Jeg likte klarinetten best, og det er ikke vanskelig å få til en fin lyd i den, sier 12 år gamle Aniso. Hun innrømmer høyt og tydelig at hun gleder seg til hver musikkøvelse.

11 år gamle Billal var innom flere instrumenter før han havnet på trompet. Han kan ikke helt se for seg seg selv som musiker som voksen, men han vil gjerne fortsette å ha musikken som hobby.

Musab er 12 år og spiller tverrfløyte i Tøyen orkester. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Kjempegøy å spille

Mer ambisiøs innen musikken er trombonist Maya, som ellers hører mest på pop.

— Det hadde vært så kult å kunne reise på turné, spille konserter og å lære mer og mer, sier hun, og viser hvordan hun finner de forskjellige tonene på trombonen.

Også fiolinist Agnes synes det er kjempegøy å spille og ha konserter.

— Når vi blir eldre, kan vi også få lov til å lære de yngste å spille. Det vil bli spennende, sier hun.

Emilie og Renim vil gjerne lære mer om musikk. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Spiller fløyte

Å få lære mer og spille vanskeligere stykker samt få en mulighet til å lære bort til andre, er hva Renim og Emilie ønsker seg med orkesteret.

Musab på 12 år spiller fløyte. Instrumentet har han hatt i to og et halvt år.

— Det er ikke noe problem å få lyd i tverrfløyta, men jeg synes det er lettest å spille etter noter, sier han.

Tøyen torgforening støtter orkesteret.

På sitt årsmøte 25. april vedtok Tøyen torgforening å støtte Tøyen orkester med 25 000 kroner.

— Vi hadde mange gode, lokale kandidater. Vi valgte å gi pengene til Tøyen orkester. De skaper tilhørighet og kultur for mange barn og trenger midler til den daglige driften. Vi håper nå å få orkesteret på en konsert på torget i løpet av forsommeren, sier Øystein Aurlien, med et smil, for eksempel under Tøyenfest 15. juni.

Vidar Singh og Øystein Aurlien på vei inn til Tøyen Torgforening årsmøte. Foto: Anders Høilund

Aurlien har arbeidet med å få foreningen på plass, et arbeid som har kommet langt med gjennomføringen av årsmøtet nylig. Årsmøtet var det aller første for Torgforeningen på Tøyen. Det står i vedtektene at et eventuelt overskudd skal gå tilbake til lokale krefter, og styret ønsket å levere på dette.

Bruker torget for å skape inntekter og aktiviteter,

— Tøyen torgforening er unik ved at bydelen, gårdeiere, beboere og det lokale kultur- og næringslivet arbeider sammen. Gjennom foreningen ønsker vi å tilby lokale krefter arbeid. Dette skal være et levende torg mitt i Oslo, sier Aurlien.

De 25 000 kronene fra Tøyen Torgforening skal gå til anskaffelse av en ny trompet, og 100 000 kroner som Tøyen orkester fikk fra Sparebankstiftelsen DNB skal brukes på å anskaffe en ny cello, smiler Larsen.

Powered by Labrador CMS