Oslos lengste langbord strakte seg langt over plassen. Foto: Iselin Kristiansen

Langbord-rekord i Vaterlandsparken da over 200 mennesker kom på høsttakkefest

Ungdommene i Sommer på Vaterland har dyrket grønnsaker, stekt sveler, og gjort den ofte utskjelte parken til en møteplass for folk i området. Da grønnsakene var høstet og skulle spises, var det nesten ikke plass til alle som ville være med.

Publisert

Også i år inviterte prosjektet «Sommer på Vaterland» til høsttakkefest - målet var å lage Oslos lengste langbord.

Det klarte de med glans, og serverte over 200 mennesker middag med grønnsaker, urter og blomster høstet midt i byen. Langbordet strakk seg over hele Vaterlandsparken og var over 50 meter langt.

Samarbeid på tvers av bydelene. Kokk Peter Dyredal Nielsen fra Bydel Grünerløkka, prosjektleder fra bydel Gamle Oslo, Stina Lindholm og Mathias Michelsen fra Hagecrew, som har vært ansvarlig for all aktivitet på plassen. Foto: Iselin Kristiansen

Kortreist mat

Alle grønnsakene, urtene og blomstene var høstet av ungdommene på Vaterland og på Losæter, sammen med Peter Dyredal Nielsen, kokk og ansatt i bydel Grünerløkka på prosjektet «Løkkaungdom mot matsvinn».

Maten var satt sammen av de norske basisgrønnsakene rotgrønnsaker, poteter, jordskokk med blomster og urter fra hele verden. Den representerte mangfoldet i både bydelen og byen. Dyredal Nielsen kalte den en «Oslobowl».

Desserten var selvsagt de berømte svelene som ungdommene har stått og stekt her i hele sommer, med eplesyltetøy og rømme.

Bydelsdirektør i bydel Gamle Oslo, Tore Olsen Pran, er opprinnelig vestlending og en erfaren svelespiser.

— Uten tvil Østlandets beste sveler, fastslo bydelsdirektøren.

Årets siste av Vaterlands berømte sveler ble servert som dessert. Foto: Stina Lindholm

I sommer har mer enn nesten 40 lokale ungdom fra Grünerløkka og Gamle Oslo vært på jobb i Vaterlandsparken hver dag. De har til sammen lagt ned over 2.664 timer i å gjøre stedet et trivelig sted for naboer, forbipasserende og de som oppholder seg i parken.

Urbant landbruk gjør grå plasser grønne

— Dette prosjektet har vært et hjertebarn for meg. Det er et kroneksempel på hvordan vi skaper grønne og inkluderende byrom, hvor alle føler seg velkommen. Ungdommene som har jobbet i dette prosjektet har forvandlet Vaterland fra en grå asfaltplass til en grønn oase som har summet av liv – fra både mennesker og innsekter, sa byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie  Berg (MDG).

Byrådet har nylig lagt fram en strategi for urbant landbruk. Denne strategien handler om å bruke urbane landbruksaktiviteter til å forvandle steder i byen fra grå til grønne, og på den måten skape nye møteplasser. Miljøbyråd Lan Marie Berg  ønsker seg flere slike prosjekter som Sommer i Vaterland i Oslo i årene framover.

— Middagen ved Oslos lengste langbord, er noe av det hyggeligste jeg har opplevd i Oslo. Folk som i utgangspunktet ikke kjente hverandre kunne dele gode samtaler og nydelig mat laget av grønnsaker dyrket i Vaterlandsparken og Losæter på Bjørvika, sa Lan Marie Berg.

Vaterland har blitt besøkt av både store og små gjester i sommer. Foto: Stina Lindholm

Leder for bydelsutvalget i Bydel Gamle Oslo, Line Oma, vil ha mer av det fellesskapet som Sommer på Vaterland har skapt.

— Vaterland har blitt forvandlet til en oase av liv, generasjonsmøter, aktiviteter og spiselige vekster. Mye av dette kan vi takke ungdommen for. De har jobbet for å løfte Vaterland hele sommeren. Dette ble feiret med et inkluderende langbord med middagsservering. Fellesskapet rundt måltidet var priceless, mener Line Oma.

Noah Gylver og de andre ungdommene har samlet over 16 000 sneiper på Vaterland i sommer. Foto: Mathias Michelsen

En av de mange ungdommene som har dyrket og vedlikeholdt parken ved siden av å steke en masse sveler gjennom sommeren er Noah Gylver (17). På høsttakkefesten tok han også jobben som konferansier.

— Hvordan det har vært å jobbe her? Det har vært fantastisk, sier Gylver.

Gjengangere

Mathias Storm Michelsen i Hagecrew har vært ansvarlig for aktivitet på plassen i sommer. Han kunne registrere at mange av de folkene han hadde sett, og blitt kjent med i løpet av sommeren, også var på avslutningsfesten.

— Det gøyeste med dagens langbord er at jeg kjenner igjen så mange av fjesene som er her. Det er mange av dem som har besøkt oss daglig gjennom hele sommeren. Fra den ukronede sjakkmesteren til den eldre damen som alltid hjelper oss å luke. Jeg er stolt av at vi klarte å lage Oslos lengste langbord, både i lengde og antall mennesker. Til neste år vil vi lage det enda lengre, sa Michelsen, som er kjent for å ha bydelens grønneste fingre.

Garnityr. Blomster sto også på menyen. Foto: Stina Lindholm

Stina Lindholm fra bydel Gamle Oslo har vært prosjektleder for Sommer på Vaterland. Hun trekker også fram den gode stemningen som har vært på Vaterlands torg i sommer. Da langbordet måtte gjøres enda lenger underveis i middagen, var det et bevis på at dette var et samlede og vellykket tiltak.

bordet var pyntet med oppsatser laget av ungdom fra blomsterdekoratørlinja på Edvard Munch VGS. Foto: Stina Lindholm

— Vi har fått mye positiv tilbakemelding på prosjektet her i sommer. Fra forbipasserende, utekontakter, folk som arbeider i området og barnefamilier som bor i nabolaget. De syns det er fint å ha et sted å spise lunsj, slappe av med en bok eller ta et slag sjakk. Langbordet, som til og med måtte gjøres enda lengre underveis i middagen,  viser frem det fellesskapet og den gode stemninga som har vært her i sommer. Ungdommer er en fantastisk ressurs for byen, oppsummerer Stina Lindholm.

Sommer på Vaterland er et samarbeid mellom Bymiljøetaten i Oslo kommune, bydel Gamle Oslo og bydel Grünerløkka. Hagecrew har sørget for gjennomføring av aktivitet på plassen.

Powered by Labrador CMS