Homenkollstafeten er først og fremst en massemønstring. Her kan alle, uansett bakgrunn få kjenne på gleden av å løpe og merke at å konkurrere ikke er så skummelt. Foto: Anders Høilund
I Holmenkollstafetten har alle en historie å fortelle. Fra olympiske mestere til de som løper med jobben for første gang
Våren vakreste eventyr, som stafetten har blitt kalt, skuffet ikke i år heller. På årets hittil varmeste dag var det nydelig å fylle lungene, strekke ut og løpe. I følge arrangørklubben Tjalve, var det 45.000 påmeldte deltakere.
De siste 14 årene har ansatte i Norsk pasientskadeerstatning, NPE, stilt lag i Holmenkollstafetten. Fjorårets resultat 1048. plass i bedriftsklassen med tiden 1.23.39 var ikke lagleder Inge Nustad helt fornøyd med.
— Det gikk lettere å samle sammen et lag i år. Dessverre fikk vi et par forfall, men vi klarte akkurat å finne reserver i tide. Det første målet er å slå tiden fra i fjor. Vi pleier også å ha et mål om å slå Helseklage. Men de stiller ikke i år, forteller Nustad.
Nyttig for arbeidsgiveren at folk holder seg i form
Hos NPE er det 166 ansatte. Arbeidsgiveren har sett nytten av at folk holder seg i form, og alle ansatte får en gratis time i uka for å trene.
— Vi er en joggegruppe som løper i Slottsparken hver onsdag, uten at jeg tror det har så mye å si på resultatet i Holmenkollstafeten, sier Nustad.
Annonse
NPE satte ny rekord
Etter løpet samlet mesteparten av laget seg på serveringsstedet "Den glade Gris" i Wergelandsveien for å diskutere alt som var skjedd i løpet av stafetten. Inge Nustad var bare et stort smil da han fikk se lagets sluttid. 1.14.57 er nesten ni minutter bedre enn i fjor, og ny rekord for NPE.
— Dette er ikke resultat av noe nytt treningsopplegg. Vi har imidlertid fått noen nyansatte med på laget. En av dem er tidligere landslagsløper i langrenn, Ella Gjømle Berg. Jeg tror vi må takke Ella for noe av framgangen, smilte Nustad.
Inge Nustad debuterte i Holmenkollstafetten i 1980, og hevder at det blir ingen vår uten Holmenkollstafetten.
— Fire minutter i helvete
— I dag var det flotte løpeforhold. Kaos i vekslingene, som alltid, men jeg følte at det fløt fint. Jeg mangler kondisjon, men er rask, sa Inge Hansen, som løp ankeretappen for NPE. Han satset på kastøvelser i friidrett tidligere. Også Hansen er en veteran i Holmenkollstafetten.
— Jeg eier ikke konkurranseinstinkt, pleier jeg å si. Men når jeg får på meg startnummeret i Holmenkollstafetten skjer det noe med meg. Når jeg løper ut fra start kjenner jeg gleden ved å konkurrere mot de andre lagene. Etappen varer i fire helvetes minutter, og jeg gjør dette helt frivillig, sier Jon Danielsen.
Han har, i motsetning til Nustad og Hansen ingen idrettsbakgrunn, og påstår at han aldri har vært i bedre form enn nå.
— Vi er ingen slappinger hos fylkesmannen
På laget til fylkesmannen i Oslo og Akershus, FMOA, fant vi to debutanter som hadde løpt henholdsvis tredje og fjerde etappe, Siri Aass og Birthe Sønnesyn. FMOA stilte lag i klassen mix, flest kvinner.
— Vi hadde hørt om kaoset i vekslingen, så vi gjorde en avtale hvor jeg skulle stå når Birthe kom. Jeg så henne langt borti gata og vinket og ropte. Vi hadde inen problemer med å finne hverandre, fortalte Aass.
— Vi er ingen slappinger på jobb, om noen skulle tro det. Vi har masse å gjøre. Jeg trener helst styrketrening. Stafettetappen i dag var faktisk min livs tredje joggetur utendørs, sa hun og lo.
Når alle disse glade amatører hastet mot mål, hadde eliteklassen forlengst gjort unna sine prestisjefulle oppgjør. Vinnere i kvinnenes eliteklasse, ble BUL, og i herreklassen vant Gular fra Bergen