Hundreårsjubilanten Vika IF har Norges desidert beste vannpololag. Her trener de i Tøyenbadet. Foto: Anders Høilund

Vika IF feirer hundreårsjubileet med å være Norges desidert beste vannpoloklubb

Vika IF har en stolt fortid som en av de viktige organisasjonene for ungdommer i Vika. Når Tøyenbadet stenges for ombygging trenger vannpololaget et sted å trene og spille kamper.

I år er det er 100 år siden Vika IF ble startet. Den gang var Vika et område i Kristiania hvor folk bodde trangt og, etter dagens målestokk, kummerlig.

I dag er Vika IF landets ledende i vannpolo. Så overlegne er Vika at de må utenlands for  finne god nok motstand. Mange av spillerne på Vika kommer fra land lenger sør i Europa, spesielt fra Balkan. Der har vannpolo en helt annen status enn her i Norge, hvor sporten så vidt er synlig i media under sommer OL hvert fjerde år.

Vika har også juniorlag og lag i minipolo. På disse lagene spiller både gutter og jenter. Omtrent halvparten av juniorspillerne er rekruttert lokalt, forteller junior Werner Korf på vei inn til trening på Tøyenbadet

Veteran Steinar Simonsen sammen med juniorspillerne Kasper Fürstenberg og Werner Korf. Foto: Anders Høilund

Vika eller Torden?

Det var en del diskusjon om hva idrettsforeningen skulle hete da den ble stiftet i 1918. Torden var et navn mange ville ha. Torden, fordi Tordenskjolds plass (med en statue av Tordenskjold) var et møtested for Vikas ungdommer. Når navnet Vika likevel ble vedtatt, så var det for å markere klubbens tilhørighet til en av Kristianias fattigste bydeler.

Mange av ungdommene bosatt i Vika var allerede organisert i Arbeiderpartiets Ungdomsfylking (AUF) og Norges Kommunistiske Ungdomsforbund. Det var enkelt for Vika å søke seg til Arbeidernes Idrettsforbund da dette ble dannet i 1924. Der konkurrerte de mot utøvere fra klubber som Sagene IF og Sportsklubben Sterling.

Den borgerlige delen av idretten i Norge var samlet i Norges landsforbund for idrett. I Oslo representert blant annet med dagens storklubber som Vålerengens IF og IL Heming. Etter krigen gikk de to forbundene sammen i Norges idrettsforbund.

Jentene tidlig med i Vika IF

Med trening og konkurranser for guttene fra Vika, kom også behovet for en skikkelig kroppsvask. Treningsklær måtte også vaskes. Aktiviteten til Vika IF gjorde at medlemmene fikk bedre hygiene, står det å lese i gamle årsberetninger.

Det var i bokseringen klubben hentet sine første seire. Boksing var den gang, sammen med fotball, de største idrettene i Oslo.

Jentene kom med allerede i 1925. Foruten den litt overraskende Dramaavdelingen, var Vika-jentene med i friidrett og svømming. På få år hadde Vika landets største, og resultatmessig også beste, dameavdeling i svømming.

I 1926 arrangerte Vika IF den første Havnesvømmingen. Den gikk mellom Akershus og Filipstad. Det høyeste antall deltagere hadde stevnet i 1933, da over 300 svømmere stilte opp. På Filipstad var det tettpakket med tilskuere. Mange fulgte også med svømmerne fra småbåter i indre havn.

Landets beste svømmeklubb

Tidligere leder i Vika IF, Steinar Simonsen (74), Ted Lier (61) og nåværende leder for Vika IF, Harald Moritz, reflekterer over 100-åringens tilstand og drar fram gamle minner om klubben. Simonsen og Lier mimrer om 60-tallets treningsleirer på Håøya i Oslofjorden. Treningsleire med vanlig norsk sommervær, kaldt vann og uhorvelige mengder med brennmaneter.

Regelen var helt klar. Det var ikke lov å avbryte treningen på grunn av brennmanetene, med mindre du fikk brennmanettråder på øyet.

Sterke svømmere fra 60-tallet. FV. Steinar Simonsen, Else Bråthen, Karl Erik Briskerud, alle Vika IF. Willian Jensen fra IL Varg og vikasvømmeren Mike Austin. Austin vant Olympisk gull på 4x100m for USA i Tokyo 1964. Foto fra heftet Vika idrettsforening 50 år

Norges beste svømmer

Torshovgutten Steinar Simonsen (74) forteller at han ble oppdaget da han svømte i svømmebanene på Lindøya. Edith Palm bodde på Lindøya og la merke til at gutten var god til å svømme. Hun nærmest forlangte at han ble med og svømte for Vika IF. Palm var Norges beste svømmer da hun var aktiv. Sammen med klubbvenninne Ragna Kobbel vant hun i alt 38 norske arbeidermesterskap. I Arbeider-olympiaden i Antwerpen i 1937 vant Palm hele fire gullmedaljer.

— Alle som svømte fort på Lindøya ble med i Vika. Det var Edith Palms fortjeneste, sier Simonsen.

I 1958 slo Vika gjennom som toppklubb i svømming ved å vinne seks norgesmesterskap. I de neste årene havnet stadig flere NM-gull hos Vika-svømmerne. Norgesrekorder tok de i fleng. Den første svømmeren i Norge som satte en nordisk rekord etter 1945 var Christer Bjarne, fra Vika IF. Treningssted i disse gyldne årene for svømmerne var i Torggata bad.

Klubbens førte treningsted ar Rodeløkkens bad, og deretter ble det trent på Bislett bad.

Vannpolo overtar

Også Steinar Simonsen ble en god svømmer. Han tok ett norgesmesterskap, men ble en enda bedre vannpolospiller. Han var på landslaget og forteller livlig om den gangen han assisterte Norges mål mot Sverige. Kampen endte til slutt med 19-1 seier til Sverige.

På 80-tallet var Simonsen lagleder for det norske kvinnelandslaget i vannpolo. De var blant de fire-fem beste i Europa. I 1987 la imidlertid Norges svømmeforbund ned landslagene i vannpolo.

På 50-tallet kom vannpoloen til Vika IF. I dag er vannpolo den eneste idretten som drives aktivt i klubben. Her fra vannpolotrening i Tøyenbadet. Foto: Anders Høilund

Nåværende fotballtrener og ekspertkommentator på TV, Tom Nordlie, er en av dem som har spilt vannpolo iført Vika IFs blå badebukse.

— Nordlie hadde en forunderlig evne til å huske alle trekk som var blitt spilt under kampene. I dusjen etter kampen ville han gjerne diskutere taktiske valg som var gjort. Dessverre for ham, husket vi andre ofte ikke de situasjonene han ville snakke om. Han har helt sikkert havnet på rett hylle som trener og fotballkommentator, sier Harald Moritz.

Daglig leder i Vika IF, Harald Moritz, stolt bærer av Vika IFs klubbdrakt. Foto: Anders Høilund

Friidretten forsvant

Maratonløperen Kim Aarli Larsen var den siste aktive friidrettsutøveren i Vika. Larsen og seks- sju andre skiløpere fra Skeid ble med i Vika IF for å kunne delta i løp om sommeren.

— Vika arrangerte terrengløp på våren og et årlig friidrettsstevne på Bislet. Vi var en god gjeng i friidrettsgruppa, men ingen av oss ble noe yngre. For tjue år siden kunne vi ikke lenger holde på som før. Det siste året vi arrangerte på Bislet var jeg, som yngstemann, den eneste som klarte å lese startlistene, forteller Larsen.

Som for nesten alle idrettslag hjemmeværende i Oslo, er treningstid en utfordring for Vika If.

— Tøyenbadet er ikke et sted som gir mye rekruttering, mener Lier og Simonsen.

Ikke noe fast sted å trene

— Vi må dele basseng med svømmere, stupere og synkronsvømmere, og vi kan heller ikke trene når badet er åpent for publikum, forklarer Vikas vannpolotrener Tom Albins.

Boksingen i Vika IF forsvant da laget ikke lenger hadde noe fast sted å trene. Nå er klubbveteranene redde for at det samme kan skje med vannpoloen når Tøyenbadet stenges for å rives.

— Det kommer opp et nytt bad litt lenger ned i Tøyenparken, men det tar tre år, minst før det blir klart. Jeg er redd hele Vika IF blir borte før det nye badet står ferdig, sier Lier.

Powered by Labrador CMS