Fritidsklubbleder Siv Janna Glømmi i Hamna fritidsklubb ønsker at politikerne i bydelen ser nytten, og ikke bare utgiftene, med å ha fritidsklubber. Foto: Anders Høilund

Hamna fritidsklubb på Majorstuen: 4000 unge, kun 1 heltidsansatt

Hamna fritidsklubb er både populær og viktig for de unge. Men siden ungdomsklubber ikke er lovpålagt, er nedlegging alltid en fare.

Hamna fritidsklubb i Bogstadveien er nå den eneste tradisjonelle fritidsklubben igjen for bydel Frogner. I fjor ble Uranienborg fritidsklubb lagt ned, etter ombygging av Uranienborg skole og budsjettkutt.

Det er ikke lovpålagt for bydelene å holde seg med fritidsklubber, men klubbleder Siv Janna Glømmi i Hamna fritidsklubb kan komme med nok av eksempler på at fritidsklubbene er et viktig sted for mange barn.

Spill, chill og ta deg litt popcorn

— Dette er et rusfritt og mobbefritt område. Her blir homofobe og rasistiske holdninger tatt tak i umiddelbart, sier Glømmi.

Hamna fritidsklubb består av ett enkelt rom hvor Glømmi og brukerne har laget en gjennomtenkt løsning, hvor det meste som bør være på en fritidsklubb er på plass. Filmlerret, spill-PC, en hjemmesnekret dj-bu og en liten krok hvor du kan sitte litt i fred sammen med en god venn. Det mangler en stekeovn hvor det kan lages en kake, men et vaffeljern er det plass til, og vaffeljernet arbeider gjerne dobbelt skift.

— Dette skal være et "home away from home" hvor du godt kan velge å gjøre ingenting. Bare slappe av. Om du har fire lillebrødre som aldri lar deg være i fred hjemme, er det nyttig og godt for deg å komme hit. Spill og chill og ta deg litt popcorn, sier Glømmi.

Viktig voksenkontakt

I Hamna fritidsklubb er de tydelige på at de ansatte har et stort ansvar som forbilder, og at tillit er det viktigste stikkordet.

— Her skal folk få lov til å være annerledes, og bruke kreativiteten sin i et trygt miljø. Vi ansatte må bruke tid på å bygge opp tillit. Den voksenkontakten brukerne våre får her, får de kanskje ikke andre steder. Derfor er det viktig med fast ansatte.

Fritidsklubben har kun én person i full stilling, Siv Janna Glømmi. De andre ansatte deler på 0,68 årsverk.

Jedd begynte på fritidsklubben på Uranienborg som tiåring, nå er hun med i ungdomsgruppa i Havna. Her er hun kveldens vaffeldronning. Foto: Anders Høilund

— Jeg er en fritidsklubbnerd, og fritidsklubber blir preget av de som jobber der. Her skal ingen presses gjennom et visst program, i motsetning til på skolen, sier Glømmi.

Trenger ikke avertere etter brukere

Når de nye femteklassingene kommer hit etter sommeren, er det gjerne 40-50 stykker på klubben, opptil 4000 besøk i året. Glømmi trenger slett ikke avertere etter brukere. Noen av femteklassingene blir faste brukere. En ungdomsgruppe har vært med siden de var tiåringer. Fritidsklubbene er ikke oppbevaringssteder for unge mennesker, men et sted hvor de lærer å sosialisere seg, altså lærer seg å forholde seg til andre, er Glømmis budskap.

— På fritidsklubben kunne vi omgås på en annen måte enn på skolen. Fritidsklubben ble viktig for meg, sier Jacob Yuan Nergård. Han har vært åpen om mobbeproblemer på skolen og sier fritidsklubben var fristedet han trengte. Han er nå ute i praksis som barne- og ungdomsarbeider på Ruseløkka skole og er med i kulturgruppa på Hamna. Jacob har i flere år deltatt på Ungdommens kulturmønstring med malerier, og han har blitt valgt til Oslos representant til landsfestivalen i Trondheim.

Flere av de som begynte på klubben som barn har endt opp som ressurser for klubben. Det er noe Glømmi synes er gøy og inspirerende.

Lager utsmykning til Norwegian Wood

Ungdomsgruppa har påtatt seg jobben å utsmykke festivalen Norwegian Wood, på Frognerbadet i juni i år. Kulturgruppa skal, i samarbeid med organisasjonen Ungdom og Fritid, lage fritidsklubb for besøkende på årets MiniØya. Der får ungdommene fra Hamna praksis og moro på samme tid

— Frognerbadet er disse ungdommenes hage og badestrand, så det blir spennende, og etter at vi er ferdig med utsmykningen blir det tre dager med musikk. Det er belønningen, sier Siv Janna Glømmi entusiastisk.

Jacob Yuan Nergård og Siv Janna Glømmi viser fram litt av hva som skal pynte opp på Norwegian Wood festivalen i juni. Foto: Anders Høilund

— Vi ønsker oss et atelier og et øvingsrom for musikk, og kanskje en dansegulv, drømmer Glømmi. — Det finnes tilbud på kulturskolen, men der koster det penger. Hos oss ville barn og unge få muligheten til å prøve ut "skillsa" sine gratis. Vi jobber mye med kultur her på Hamna. Jeg mener det er viktig for barna å få vist fram hva de er gode til.

Powered by Labrador CMS