Christian Valentiner og Magic er daglig på Hundejordet i Frognerparken. Her sosialiseres både hunder og mennesker, sier Valentiner. Foto: Anders Høilund

– Takk til hundeeierne for at dere er så flinke med å plukke opp hundemøkka i byen

Publisert

Hundeeiere i Oslo er flinke til å rydde etter hunden, og på hundenes friområder i byen blir både hunder og mennesker kjent med hverandre.

Eksakte tall fins ikke, men ifølge bymiljøetaten bor det nesten 60 000 hunder og katter i Oslo. Brorparten av disse er hunder, og de går gjerne tre turer hver dag. På disse turene gjør hundene det de må gjøre, og de aller fleste hundeeiere i Oslo plukker opp hundelorten etter sine firbeinte venner.

Det er bymiljøetaten strålende fornøyd med. Derfor stilte Rusken med boller og kaffe og biologisk nedbrytbare hundeposer på Hundejordet i Frognerparken nylig. Senere i høst får hundeeierne på Ekeberg, på Hallagerjordet og på Årvoll besøk av Rusken. Samtidig ønsker Rusken å gjennomføre en spørreundersøkelse blant hundeeierne for å få vite mer om hundene og byens friområder.

Balder er østkantgutt og løper oftest på friområdet på Ola Narr. Her er han på jobb for hunderusken i Frognerparken. Foto: Anders Høilund

10 friområder for hunder i Oslo

— Takk til hundeeierne for at dere er så flinke med å plukke opp hundemøkka i byen. Oslo kommune skal ta ansvar for at det er trygt og godt å ha en hund i Oslo, sa Rusken-general Jan Hauger, ved åpningen av Hunderusken 2017 i Frognerparken. Holdningskampanjen Hunderusken har eksistert i over 15 år.

Bymiljøetaten har tilrettelagt 10 friområder for hunder i Oslo. Der kan hundene løpe fritt også når det ellers er båndvang. Båndtvang er det i hele landet fra og med 1. april til og med 20. august. I Oslo fins det også områder hvor det er båndtvang hele året. Ved ekstraordinære forhold, som for eksempel dyp snø, kan kommunen ilegge båndtvang også på andre tider av året.

Hunder bringer folk sammen

Hundejordet i Frognerparken er ett av flere områder i Oslo hvor hundene kan løpe fritt. I tillegg til hundejordene fins det også mindre inngjerdete områder, hvor hundene kan slippes løs.

— Oslo er en god by å være hundeier i. Hundejordet fungerer meget bra sosialt, både for hundene og for eierne. Både folk og dyr trenger å være sosiale når de bor i byen. Vi bor like i nærheten av Frognerparken, og er her daglig. Frognerparken blir som vår egen hage, sier Christian Valentiner som har med seg dvergschnauzeren Magic i parken.

Å å få bruke hele kroppen er godt for hunder også Foto: Anders Høilund

Syklister er farligere enn hunder

Han mener det ikke er store hunder som er farligst i Frognerparken, men syklister på vei til jobb.

— Jeg ser nesten daglig farlige situasjoner med syklister her i Frognerparken. Også Magic og jeg har opplevd dette, og, som hundeeier skjedd med Magic og meg også, og som hundeier, blir det jeg som får kjeft av syklisten. Det fins sykkelveier, men mange syklister raser gjennom parken, og jeg oppfatter dem som lite hensynsfulle, sier Valentiner.

Hunden bringer mennesker sammen

Liv Aalen går med sin to år gamle boarderterrier Jimmy på Hundejordet. Hun er enig med Valentiner i at steder som dette, bringer både mennesker og hunder sammen.

— Når vi er på Hundejordet, er vi bare hundeiere alle sammen, uansett hvor du ellers befinner deg i livet, sier Aalen. Christian Valentiner ler, og forteller at han kan ha problemer med å kjenne igjen folk han daglig møter på Hundejordet når de er uten hund.

Yorkshireterrieren Brune har nesten ikke tid til å sitte stille hos matmor Dimple Kahlon. Sammen er de på Hundejordet, gjerne to ganger om dagen. Foto: Anders Høilund

Minste hund på jordet denne lørdagen var Yorkshireterrieren Brune.

— Han er ikke redd de andre hundene, men han ser an ukjente store hunder på forhånd. Ofte er vi her to ganger om dagen. Brune liker å være her, men vi har også vært på friområdet på Ekeberg eller tur i skogen, forteller Brunes eier, Dimple Kahlon.

Fransk bulldog og whippet

Polske Anolrzej forteller at samboerens hund, den franske bulldogen Don, liker å løpe etter tispene på Hundejordet. Lørdag hadde han forelsket seg i en mynde, en whippet. Det må kalles rått parti i løping.

Don er en svart fransk bulldog som liker å løpe etter tispene. Her har han forelsket seg i en whippet. Fransk bulldog mot whippet, det er rått parti. Foto: Anders Høilund

— Vi går heller til det inngjerdede området i Frøyaparken om det er varmt. Frøyaparken er helt topp for hvalper og for små hunder som Don. Don tåler ikke å løpe så mye i varmen. I dag er det kjølig og fuktig, da kan vi gå hit til Hundejordet, sier Anolrzej mens han fyller ut skjemaet i spørreundersøkelsen.

Svaret fra bymiljøetatens spørreundersøkelse kommer senere i høst.

Powered by Labrador CMS