Det handler om å bringe en pinne fra A til B. Det handler om kaos og smerte. Alle løper alt de orker. Det er Holmenkollstafetten.
Selv om de aller fleste deltagerne sier, og sikkert også innerst inne mener, at det er det sosiale som teller mest, så skjer det noe når løperne får på seg startnummeret og skrider inn i vekslingsfeltet for å motta stafettpinnen. Konkurranseinstinktet slår inn, og vi får det evige kaoset i vekslingsfeltene.
Arrangøren Tjalve nektet lenge kvinner å delta
Holmenkollstafetten blir arrangert av idrettslaget Tjalve og er Oslos desidert største friidrettsarrangement, med 45 000 deltagere. Stafetten går fra Bislett, opp til Besserud via Smedstad, og ned, gjennom Frognerparken, og til Bislett igjen etter omtrent 20 kilometer. Stafetten er delt inn i 15 etapper. Tjalve tviholdt lenge på at kvinner ikke skulle ha adgang til å delta, men siden 1975 har Holmenkollstafetten vært åpen for alle. I år var det nettopp Tjalve som vant kvinneklassen.
— Dette er en flott dag. Tenk at friidretten klarer å stoppe trikken noen timer. Jeg liker å tenke på at idretten vår setter sitt preg på byen, sier Eirik Gramstad fra Vidar. Gramstad er blant landets aller beste langdistanseløpere, og målet for Vidar i eliteklassen var en plass på pallen. Dessverre ble det kun en åttendeplass for Vidar, over to minutter etter Gular fra Bergen.
Annonse
Uten kvinner som deltagere hadde Holmenkollstafetten i dag vært et pinglete arrangement. Spesielt i de store bedriftsklassene er det mange kvinner på lagene. I tillegg til de tradisjonelle herre og dameklassene, har stafetten klasser for mix-lag, og disse har de aller fyldigste startfeltene.
Folk kommer fra hele landet
Til Holmenkollstafetten kommer deltagere fra hele landet. Mange, som for eksempel Vest-Telemark kraftlag, tar en hel helg i hovedstaden. Einar Valhovd og Tor Rune Pedersen håper at årets debut kan bli starten på en tradisjon hos arbeidsgiveren. Hos LPO-arkitekter er Holmenkollstafetten allerede en tradisjon. Torunn Lein og Raymond Aamot løp på hvert sitt lag for LPO-arkitekter, og begge fant sine lagkamerater i vekslingsfeltet.
— Holmenkollstafetten gir oss noe å snakke om på jobben hele året, forteller Aamot. Lein forteller at løypa går rett forbi kontorlokalene, og at de kan stå i vinduet og heie om de ikke løper selv.
Kapret tilskuer
Like heldig med vekslingen var ikke Yvonne Jahnsen, som løp for et av de mange lagene til Nordea. Løperen hun skulle veksle med var rett og slett ikke å finne. Sliten og oppjaget greide Yvonne, i motsetning til flere andre i samme situasjon, å beholde fatningen, og da Karoline Huse fra et konkurrerende Nordea-lag kom til ble problemet løst på en elegant og kreativ måte.
De satte rett og slett Yvonnes startnummer på en tilskuer og sendte ham ut på fjerde etappe, den såkalte berg-og-dalbane-etappen.
Etter stafetten er alle Nordea-lagene invitet til bankett.
— Han som ikke møtte opp i tide skal få høre det, han skal ropes opp på scenen, sier Jansen. Nordea hadde over 20 lag i mix-klassene, i tillegg til et toppet elitelag.
700 ansatte, men bare ett lag
At helsedirektoratet, med sine i underkant av 700 ansatte, ikke klarer å stille med mer enn ett lag, er oppsiktsvekkende. Susann Olsen stilte på det laget. Hun har tidligere løpt noen av de kortere etappene, men i år ble det fjerde etappe på Olsen.
— Vi sier alle at vi er her for det sosiale, men når vi står i vekslingsfeltet så kommer konkurranseinstinktet. Vi løper ikke mot noen bestemt motstander, men mot de lagene som er rundt oss, sier Olsen før hun starter på oppvarmingen. Helsedirektoratet havnet til slutt på 323. plass i sin klasse, på tiden 1.22.26.
Blant de sist startende i årets stafett var Oslo SV. De stilte med ordfører Marianne Borgen på siste etappe, og tiden ble 1.28.33. Det ga nesten 200 lag bak på resultatlista i mix-klassen, og noen flere foran.