Siden oktober har barna i Fagerborggaten barnehage øvd på forestillingen Den ensomme Kongen. Torsdag var det åpen forestilling hvor foreldre og besteforeldre kunne få se resultatet av mange ukers lek og øving. Barna har tidligere framført stykket for de små barna i sin egen barnehage og for barna i Suhmsgatens barnehage.
Stykket har de laget selv, sammen med Ingrid Krog Remmen, som er ansatt i barnehagen. Stykket handler om en ensom konge, som trenger hjelp for å venner.
Ut på reise med kongen
Hovedrollen som Kongen er det et løvekosedyr som har, og stykket har ingen statister.
— Stykket har samme dramaturgi som et eventyr. Vi har en konge som barna mener er ensom og trenger venner. For ingen skal behøve å føle seg ensom. Dermed tar barna ham med ut på en reise. Og hvor de skulle, det fant de ut gjennom lek. Det er slik vi har arbeidet fram stykket, forklarer Ingrid Krog Remmen.
Annonse
Krog Rremmen har solid bakgrunn fra dans og scenekunst. Den kunnskapen kombinerer hun med pedagogikkutdannelsen hun nå gjennomfører, for å lage teater av barnas ideer.
Ikke så sjenerte
— Vanligvis i en slik gruppe med barn, vil det finnes noen som er mer sjenert enn andre og som vegrer seg for å stå foran publikum. Hvordan har dere løst det?
— Den sjenertheten kommer litt senere i livet. Legg ellers merke til at barna hele tiden framfører stykket sammen. Det blir litt forskjellig hver gang. Når de i dag skulle danse, var det to som gjorde det. Når de framførte stykket for andre barn, var det flere som løp ut på gulvet for å danse, sier Krog Remmen.
Barna fra Superheltland
Stykket har flere elementer fra moderne barnekultur. Vi er for eksempel på besøk i Superheltland. Sangene er gode, kjente barnesanger, som Teddybjørnens vise. Avslutningsnummeret er selvsagt Kanskje kommer Kongen. Akkompagnert av Constantin Breazu på gitar, imponerer barna med framføringen av Knutsen og Ludvigsens klassiker.
— Tanken var først å lage et kor. Etter hvert gikk vi for en enda mer kreativ prosess, og teaterstykket begynte å ta form. Barna har øvd siden oktober, sier Galina Dyrnes, seksjonssjef i Fagerborggaten barnehage.
I alt 36 barn i alderen tre til fem år har vært med å lage og framføre stykket.
Foreldrene har sydd kostymer
— Mens stykket ble til, fikk barna lære at deres innspill var verdifulle. Lek er basen for fortellingen og respons fra publikum er viktig, sier Krog Remmen før forestillingen. Barnehagen er utstyrt med en liten gymsal, og denne er for anledningen gjort om til en teaterscene.
— Vi er heldige som har flere foreldre i barnehagen som kan mye om teater. Vi har fått hjelp til scenografi og med belysning. Foreldre har designet og sydd kostymer på dugnad, sier Dyrnes.