Også ex-ordfører Fabian Stang er nå foreviget i ordførergangen på Rådhuset. Til venstre maler Håkon Gullvåg. Til høyre, ordfører Marianne Borgen. Foto: Memoona Saleem

Fabian Stang, Oslos ordfører gjennom åtte år, har fått sitt portrett på veggen i ordførergangen i Rådhuset

Ex-ordfører i Oslo, Fabian Stang (H), valgte den kjente portrettmaleren Håkon Gullvåg til å forevige seg selv i ordførergangen på Rådhuset. I går var avdukningen.

Publisert

Fabian Stang (H) er en politiker som har satt spor etter seg i byen og om fortsatt vil gjøre det. Å være ordfører i Oslo er intenst. Han var til stede for befolkningen både på gode og dårlige dager, sa nåværende ordfører Marianne Borgen (SV) ved avdukingen.

Fabian Stang (H) var ordfører i Oslo fra 2007 til 2015. Under hans tid som ordfører opplevde byen både jubelbrus fra VM på ski og X-Games, og dyp fortvilelse etter terrorangrepet 22. juli 2011.

Før avdukingen. Nåværende ordfører Marianne Borgen holder tale på Fabians store dag. Foto: Memoona Saleem

Portrettene forteller historien

— Selv om fotografiet har kommet for å bli, synes jeg maleriene av tidligere ordførere har stor verdi. Fordi hvert portrett her i ordførergangen forteller en historie. En historie om ordføreren og den tiden ordføreren satt som Oslos fremste folkevalgt, sa Fabian Stang.

Stang trakk fram Edvard Munchs portrett av tidligere ordfører Hieronymus Heyerdahl og Kristian Krohgs portrett av Carl Jeppesen som to av sine favorittbilder.

Vi må tåle at politikerne ikke er perfekte

– Jeg er den første mannlige ordføreren i denne gangen som er portrettert uten slips. Jeg har selv valgt å bli portrettert slik. Jeg har på meg slips i dag, men jeg ledet ofte bystyremøtene uten slips.

– At jeg sitter med en røyk i hånda på bildet, kan minne oss om at heller ikke politikere er ufeilbarlige. Hvis vi forlanger at politikerne våre skal være uten feil og lyte, vil vi sitte igjen med noen elendige politikere, tror jeg, sa Fabian Stang.

Portrettmaler Håkon Gullvåg sammen med ex-ordføreren. Foto: Memoona Saleem

Valgte maler Håkon Gullvåg

Stang hadde selv valgt maleren Håkon Gullvåg til å lage portrettet. Gullvåg er kjent for kirkekunst portretter. Han har blant annet malt en rekke portretter av kongen og dronningen.

Stang er den andre ordføreren som Gullvåg har malt. Også Stangs partikollega, Per Ditlev-Simonsen, ordfører i Oslo fra 1995 til 2007, er portrettert av Gullvåg.

— Jeg valgte Gullvåg fordi han er flink til å få fram dynamikk og personlige særtrekk i bildet, uten at det blir helt crazy, forklarte Stang om valget av kunstner.

Powered by Labrador CMS