Ewelina Sekiw er en kreativ person, men som regel må hun la kreativiteten ligge når hun er på arbeid. Foto: Anders Høilund

Malerfirmaene i Oslo får ikke tak i nok lærlinger. Nå arrangerer bransjen NM for maler-lærlinger for å vise fram faget

Malerbransjen ønsker seg flere lærlinger og arrangerer NM for de beste av de beste fra hele landet. Ewelina Sekiw er en av to representanter fra Oslo.

EwelinaSekiw (20) er lærling i Oslo-firmaet Malermestrene AS. Om ett år skal hun avlegge svenneprøve i malerfaget, men først skal hun delta i NM for lærlinger på messen "Bygg reis deg", i oktober. Finalen og premieutdeling er 21. oktober på Norges varemesse i Lillestrøm.

— Jeg måtte jo velge et yrke, svarer Sekiw litt forsiktig på spørsmålet om hvorfor hun har valgt å utdanne seg til maler.

Ville ikke ha kvinnelige lærlinger

— Faren min, som også er maler, var ikke så glad for at jeg valgte hans yrke. Han mente at det ikke passet for jenter, men når jeg har bestemt meg, så har jeg bestemt meg. Da jeg søkte etter lærlingeplass fikk jeg ikke bare positive svar. Noen firmaer svarte at de ikke trengte en lærling, andre svarte at de ikke tok inn jenter, forteller Sekiw.

Daglig leder og eier av malemesterfirmaet Malermesterne, Sjur Bjar Hansen, sier at han absolutt ikke kan forstå denne holdningen.

— Vi tok inn vår første kvinnelige lærling i 1997, og begge lærlingene vi har nå er jenter. Når det kommer kvinner, det være seg som maler, murer eller annen fagarbeider inn på en byggeplass, blir arbeidsmiljøet straks bedre. Det blir en bedre tone på brakka.

Malermestrene har i dag 18 ansatte, og selv om de holder til i Oslo, har de også oppdrag både i Akershus og i Østfold.

— Det ser ut til at folk begynner å forstå verdien av å få en fagperson til å gjøre jobben. Det er vi glade for, sier Hansen.

Ewelina Sekiw og Sjur B. Hansen på jobb i Klingenberggata. Foto: Anders Høilund

Kreativ maler

Ewelina Sekiw er en kreativ person som liker å uttrykke seg visuelt. Å arbeide med sjablonger er hennes favorittøvelse som maler. Hun er den første lærlingen hos Malermestrene som skal delta i NM for lærlinger.

— Det er dessverre ikke så ofte vi får benytte oss av sjablonger. Ewelina har på frihånd laget noen aldeles fantastiske sjablonger. Dette er noe barnehager eller private som skal dekorere et barneværelse burde få glede av, sier Hansen, mens han viser fram Sekiws sjablongarbeid.

— Bare for å ha nevnt det, så er det Nordisk mesterskap i Helsinki neste år, sier Hansen til lærlingen sin.

Garanterer lærlingeplass

Kari Silsand Wilsgård, kompetanse- og utviklingssjef i Maler- og byggtapetsermestrenes landsforbund (MLF), sier at det ikke er vanskelig å få plass som lærling i malerbransjen i Oslo og Akershus.

— Tvert imot så kan firmaene ha vansker med å finne lærlinger. Vi garanterer lærlingeplass for den som søker. Det eneste kravet vi setter er at du er motivert, sier Wilsgård.

— Maleryrket har en trygg framtid

Det er MLF som arrangerer Norgesmesterskap i malerfaget og i gulvlegging under "Bygg reis deg".

— Det er flere grunner til at vi arrangerer et NM for lærlinger. Vi vil fremme yrkesstolthet og vise fram hva vi holder på med. Å være maler innebærer mer enn det å feste farge på veggen. Vi vil vise at det lønner seg å bruke en skikkelig håndverker til jobben. Malerjobben er noe av det siste som skal gjøres på et bygg, og vi vil ikke at det skal være en salderingspost. Hvis du ser på hva disse NM-deltagerne gjør, sammenlignet med det ufaglærte ofte leverer, så er det en stor forskjell, forteller Wilsgård ivrig.

Wilsgård mener at maleryrket har en trygg framtid. Malere trengs ikke bare til nybygg, men er enda viktigere ved oppussing og rehabilitering.

— I nye offentlige kontrakter i Oslo skal det være fagutdannede i malerfirmaet som får jobben. Den kalles ofte for Oslo-modellen. Vi er ikke helt der vi vil være enda med å sikre kvalitet, men vi merker at firmaene våre har fått flere henvendelser enn på lenge. Folk ser nytten av å la fagfolk utføre jobben, sier Wilsgård.

— Behovet for faglært arbeidskraft er stort

John Erik Melby, i Oslo bygningsarbeiderforening, ser et økende behov for fagfolk og mener det burde krydd av lærlinger i malerfaget i Oslo. Foto: Anders Høilund

— Vi vet ikke helt hvor mange som kaller seg maler i Oslo, men vi regner med at det er rundt 6000. Maler er ikke en beskyttet tittel, og de fleste malerne i byen er ikke fagutdannet. Vi har 120 fagutdannede malere som er ansatt i bedrifter med tariffavtale, forteller John Erik Melby i Oslo bygningsarbeiderforening, som er fagorganisasjonen for malerne.

— Det er ikke noe stort behov for lærlinger nå, men det kommer til å bli det. Med tanke på framtida burde det krydd av lærlinger. Behovet for faglært arbeidskraft er stort. Dessverre synes det lettere å ringe til "Innleie & Dill" framfor å ringe en seriøs malermester for å få jobben gjort.

Glad for Oslo-modellen

Melby mener at Oslo-modellen som Wilsgård nevnte er positiv.

— Oslo-modellen går ut på at Oslo kommune forplikter seg til å benytte bedrifter som har minst 10 prosent lærlinger, og minst 50 prosent fagutdannede på arbeidsstedet. Oslo er strengest i landet på dette, sier han.

— Vi må signalisere til ungdommen at vi har bruk for DEG, mener John Erik Melby.

Powered by Labrador CMS