Prosjektleder for Engebråten parsellhager, Guro Alette Elvenes, kan kunngjøre nyåpningen til våren. Foto: Anders Høilund

Det er ti års ventetid for å få en hageparsell i Oslo. Men på Grefsen kommer en stor, ny parsellhage

— Nå er det duket for parsellhage på Engebråten til våren, forteller Guro Alette. De fleste av Oslos to tusen personer som i dag står på venteliste for parsellhage, vil kunne få plass.

Tidligere Engebråten planteskole er regulert til gravplass, men inntil gravferdsetaten selv trenger området, vil Engebråten parsellhage få dyrke der.

— Dette blir en stor parsellhage beliggende mellom Grefsen gjenbruksstasjon og Engebråten skole, på området til gamle Engebråten planteskole. Den er åpen for alle interesserte, sier Guro Alette Elvenes, prosjektleder ved Engebråten parsellhage.

Engebråten parsellhage har skrevet kontrakt med Hageselskapet, som igjen leier av Gravferdsetaten. Hageselskapet og styreleder Frøydis Helene Hauge og styret har vært til stor hjelp med styrearbeidet nå i oppstartfasen.

Styret i Engebråten parsellhage består av (fra venstre øverst): Grete Høye; fra styret i Hageselskapet, Kristian Berntsson; styreleder hos Engebråten parsellhage, sekretær Christin Vangen og kasserer Juan Luis Martin Ponce. Foran fra venstre: Charlotte Brennesvik, prosjektleder Alette Elvenes og Dennis Napast. Foto: Frøydis Helene Hauge

Parsellhage i fire år

I Oslo er det ti års venteliste for de som vil ha en liten hageparsell for å dyrke sine egne gulerøtter. Bedre blir det ikke når dyrkingen i pallekassene Herligheten på Loenga må gi tapt for veiutbygging. Da kommer tilbudet på Engebråten vel med. Men heller ikke dette vil vare evig.

— Området er regulert til gravplass, og det er gravferdsetaten som aller vennligst låner oss området inntil de trenger det selv. Trolig en fire års tid. Alle kommunale etater som har vært involvert, har arbeidet for at dette skal gå i orden, sier Elvenes.

Området på Engebråten ligger flott til. Kort vei til Akerselva, og med utsikt til Maridalen og Lillomarka. Foto: Anders Høilund

1500 parseller

Elvenes sier at området på Engebråten vil kunne gi 1500 parseller, avhengig av hvor mange som ønsker å sette i gang med dyrking.

Bymiljøetaten har påtatt seg å klargjøre området. De skal rydde og pløye. Dette arbeidet ser de for seg at starter neste måned eller i mars.

— Vi må også ordne med nytt gjerde mot gjenbruksanlegget rett ved siden av. Det handler om sikkerhet. Vi bør også sette opp et strømgjerde rundt området som vern mot rådyrene, sier Elvenes, mens hun ser utover området som nå ligger brakk. Det må koples til vann og kjøpes inn redskaper før det kan åpne. Antatt oppstart blir i april-mai.

Det er frodig på Engebråten på sommeren. Her vil det gro godt. Foto: Alette Elvenes

Elvenes har erfaring fra tidligere med hvordan å holde rådyr unna og mener at gjerdet må være to meter høyt. Ansatte på gjenbruksstasjonen kan fortelle at det er minst én rådyrfamilie som holder til i skogholtet ned mot Akerselva.

Sett deg på liste nå

— Vi inviterer allerede nå interesserte til å sette seg på lista, sier prosjektleder Elvenes.

— Alle tillatelser er på plass, men det trengs en del oppstartmidler. Vi er i gang med å søke om midler nå. Vi setter også opp hjemmeside og sider på facebook og instagram så interesserte kan følge oss, forteller Elvenes.

Et tidligere forsøk på å dyrke fram solsikker på Engebråten ble sabotert av de lokale rådyrene, men hageparsellaget vet hvordan de skal beskytte grønnsakene sine. Illustrasjonsfoto: Helge Roger Kemp

Parsellene vil antagelig komme i ulike størrelser, men i snitt 20 kvadratmeter. Prisen er 400 kroner i parselleie og 200 kroner i innmeldingsavgift. Det første året betaler man 600 kroner, en vanlig pris for parsellhage i Oslo.

Powered by Labrador CMS