Forfatter Lars Saabye Christensen leste om Jesper fra boka "Byens spor. Maj". Foto Thor Langfeldt
I går mintes Fagerborg skole de 41 elevene som falt under andre verdenskrig
Fagerborg skole vil ikke glemme sine 41 daværende og tidligere elever som falt under krigen. Navnene og portrettene står inngravert i minnetavlen på skolen og minner oss om at vi aldri må glemme.
I oppgangen på Fagerborg skole henger minnetavlen med de inngraverte navnene på de 41 Fagerborg-elevene.
Det er Fagerborg skoles venner som har restaurert minnetavlen. Under en høytidelig seremoni den 9. april, 79 år etter at krigen startet, overleverte de tavlen til skolen.
Ved siden av minnetavlen har Fagerskole skoles venner også hengt opp portrettbilder av hver enkelt av de 41 elevene. Takket være hjelp fra Jødisk Museum er nå alle 41 representert med et bilde og en biografi.
Må lære av historien
Overrekkelsen var ved leder av Fagerborg Skoles Venner, Eva von Hanno. Tidligere lektor ved Fagerborg, Viggo Barfoed, har vært ansvarlig for prosjektet.
— Vi må lære av historien og aldri glemme det som skjedde i Europa på den tiden. Det er noe av det mest uhyrlige som har skjedd menneskeheten, sa den pensjonerte historie- og norsklæreren Barfoed.
Imponert rektor
— Markeringen er viktig for at dagens unge skal forstå at dette er noe som ikke må glemmes. Det var rundt 100 ungdomsskole-elever til stede, og ikke ett knyst kunne høres fra dem under opplesningene. De imponerte meg, sa rektor Elin Brandsæter etter seremonien.
Spesielt da Arnulf Øverlands dikt, Du må ikke sove, ble lest av forfatteren selv fra et arkivopptak, senket det seg et ærbødig alvor over ungdommene.
En gruppe av 8. klassingene fremførte også selv Nordahl Griegs dikt "Til ungdommen".
Det yngste av navnene på minnetavlen tilhørte Kathe Lasnik. Hun var bare femten da hun ble arrestert og sendt til Tyskland 26. november 1942. De fleste kvinner og barn ble drept rett etter ankomst til konsentrasjonsleirene. Hun var en av 13 jødiske elever ved Fagerborg som ble drept under krigen.
Husket at læreren gråt
Forfatteren Espen Søbye har skrevet en bok om Kathe Lasnik. Hun rakk å legge igjen et brev da hun og familien ble arrestert. En av dagens elever leste opp den korte hilsenen. Skrevet med rød fargeblyant sto det:
Kathe Lasniks klassevenninne, Janicke Eckhoff, var til stede, og syntes det var fint å se igjen Kathes bilde på minneveggen. Eckhoff kunne ikke huske Kathes avskjedsbrev, men hun husket at læreren gråt.
Minnes onkelen
— Min onkel, Mauritz Plesansky, er et av navnene på minnetavlen. Vi er her for å minnes ham, fortalte Renee Plenby, som overvar avdukingen sammen med sin sønn Lior Hobashi.
— Det skjedde ett år etter at han gikk ut av skolen. Han var like gammel som det jeg er nå da han døde, konstaterte Hobashi.