Prosjektleder Morten Haugan og restauratør Grazyna Katarina Krüger. Foto: Andrs Høilund

Englene har kommet ut av skapet i Paulus kirke. Snart gjenåpner kirken etter fire års oppussing

Etter å ha vært stengt i nærmere fire år for oppussing, åpner Paulus kirke, ved Birkelunden, igjen dørene 26. november.

Den 125 år gamle kirken er nå slik den var da den ble åpnet i 1892. Hele koret er malt slik det opprinnelig var, og lysekronene i taket er lik de originale lysekronene. Orgelet blir pusset opp, og sanitærforholdene er sterkt forbedret. Enhver krok og hvert eneste rom i Paulus kirke er renovert, slik at kirken nå kan stå fram som et moderne bygg, men med sitt opprinnelige utseende.

Det utvendige arbeidet startet våren 2014 og varte i to år, nå gjenstår siste rest inne. Det omfattende arbeidet har vært ledet av sivilarkitekt og tømmermester Morten Haugan hos Kirkelig fellesråd i Oslo.

Daglig leder i Paulus og Sofienberg menighet, Eleni Maria Stene og prosjektleder Morten Haugan i Paulus kirke. Foto: Anders Høilund

Skiferen falt ned fra taket

Som andre kirkebygg i Oslo, hadde Paulus kirke et stort etterslep når det gjeldt vedlikehold. I 2013 deiset skiferstein fra taket ned i bakken, og området rundt kirken måtte stenges av. Da ble det klart for alle at noe måtte gjøres og at dette noe var et svært omfattende arbeid, ble det satt av 62 millioner kroner for å redde kirken på Grünerløkka.

Paulus kirke ved Birkelunden gjenåpner 26. november etter nesten fire år med oppussing ute og inne. Foto: Anders Høilund

Det var råte i både mur og bjelker innvendig. Skifersteinen på taket var løs. På kapellanens kontor falt deler av taket ned og avslørte en skog av sopp. Med oppussingen har kirken blitt satt i stand slik den var ved åpningen for 125 år siden. Det er Norsk institutt for kulturminneforskning som har lagt grunnlaget for restaureringen.

Englene ute av skapet

Dekorasjonene i koret, helt opp i toppen av den ni meter høye korbuen, er frisket opp. Figurene ved prekestolen er pusset og satt tilbake på sine plasser.

— Se nå har englene kommet ut av skapet. Legg merke til hvordan de holder trompeten, ut og opp i luften, ikke rett mot menigheten, påpeker Morten Haugan.

Lysekronene ble kastet

Kirkens fire lysekroner ble byttet ut i 1949. De opprinnelige hadde gasslys.

— Tidene forandrer seg, og vi har et annet syn på gamle originale ting nå enn i 1950. Jeg leste i notater fra menighetsrådet fra den tiden, at mange syntes de originale lysekronene var noe gammelt ræl som burde byttes ut med noe mer moderne. At lysekronene hadde hengt der siden kirken ble opplyst av gassbelysning, var et argument for å få byttet dem ut, og de gamle lysekronene ble slengt på søppelhaugen eller solgt til en skraphandler, forteller Haugan.

Heldigvis fant han et fotografi av en av de originale lysekronene, og nå henger kopier av lysekronene fra 1892 på plass i Paulus kirke.

Paulus kirke innvendig med de nye lysekronene. Foto: Anders Høilund

Til slutt havner alle i kirken

— De forrige lysekronene hang også feil, rent arkitektonisk. De hang ikke på en rett linje. Arkitekten Henrik Bull, som i sin tid tegnet kirken, plasserte den slik at midtaksen i kirken står rett i mot paviljongen i Birkelunden og mot Grünerløkka skole. Hans tanke var at du utdannes og lever livet før du havner i kirken til slutt. Da blir det feil at lysekronene ikke henger på den rette linjen. Det gjør de igjen nå, forklarer Haugan.

Møterom og kontorer i kirkebygget har også blitt restaurert, og et ventilasjonsanlegg har kommet på plass. Det gjelder også et lite kjøkken, hvor kirkekaffen kan forberedes.

En radikal kirke

Paulus kirke på Grünerløkka har vært et mye benyttet konsertlokale. Kirken har lenge hatt ord på seg for å være seg sitt sosiale ansvar bevisst og har vært sett på som en radikal kirke.

Daglig leder i Paulus og Sofienberg menighet, Eleni Maria Stene. Foto: Anders Høilund

— Paulus kirke var en av de første, om ikke den aller første, kirken i byen som velsignet likekjønnede par, forteller daglig leder i Paulus og Sofienberg menighet, Eleni Maria Stene.

Kort tid til åpningen

Åpningsgudstjenesten er 26. november. Da blir det samtidig en markering av kirkens 125 årsjubileum. Tre dager etter er det åpningskonsert med musikk av Felix Mendelssohn og Ragnar Søderlind. 3. desember blir det åpningsfest i advent med lokale aktører. Et av Norges aller beste mannskor, Birkelunden mannskor, kommer. Det gjør også Tord Gustavsen, Linn Skåber, Paulikor, Tweensing og forfatter Aasne Linnestå.

— Da er vi endelig i gang igjen, sier Stene som inviterer ikke bare Grünerløkka-beboere, men hele byen til åpningsarrangementene.

Powered by Labrador CMS