Elever ved Elvebakken videregående planter i sekskantede plantekasser. Foto Anders Høilund
Elever ved Elvebakken videregående planter i sekskantede plantekasser. Foto Anders Høilund

Et mørkt og utrivelig område ved Akerselva er nå blitt fylt med lys, benker og insekthoteller

Publisert

Hausmania, kommunen og elever på Elvebakken har på rekordtid omgjort et mørkt område ved Akerselva til et fristed med fuglekasser, insekthotell og en svevende blåhval.

Området mellom kulturhuset Hausmania og Elvebakken skole blir gjerne oppfattet som et mørkt og ikke spesielt hyggelig sted. Området skal opparbeides som friområde, altså regulert for friluftsliv, men først skal Vega Scene bygges og det skal gjøres tiltak på Hausmania. Når disse arbeidene er ferdige, vil friområdet endelig opparbeides.

I april ble det kalt sammen til et idéverksted om hvordan området inntil Akerselva kan tas i bruk.

— Det var veldig morsomt å være på en befaring å høre kommunens representant si, la oss lage noe kult, Gunnar, sier styreformann i Hausmania, Gunnar Gram Falck, om møtet.

Ville ikke la området ligge brakk

Eiendoms- og byfornyelsesetaten, elevene ved Elvebakken skole og Hausmania vil gjøre området lysere og vennligere. De ønsket ikke la det ligge brakk til anleggsarbeidene var ferdig. Allerede få uker etter idéverkstedet er utsmykningen derfor i ferd med å komme på plass.

At alle parter har trukket i samme retning, fører til at området nå er i ferd med å få en midlertidig oppjustering.

Etter ideer fra elevene ved Elvebakken videregående skole, blir det satt ut insekthotell og blomsterkasser, i tillegg til fuglekasser. Lysslynger blir trukket høyt oppe mellom trærne, og over det hele svever en stor blåhval med lys, velvillig utlånt fra Hausmania. Kulturhuset Hausmania har også stilt kortveggen til rådighet for flere insekthoteller.

Insekthotellene er på plass, lys er på plass og over det hele svever en blå hval mellom Hauskvartalet og Elvebakken. Foto: Anders Høilund
Insekthotellene er på plass, lys er på plass og over det hele svever en blå hval mellom Hauskvartalet og Elvebakken. Foto: Anders Høilund

— Jeg var litt redd for at hvalen skulle fungere som et fugleskremsel, men fuglene ser ikke ut til å bry seg, sier Gram Falck.

Vil gjerne ha humler som hotellgjester

Det er elvebakken-elevene som har designet og bestemt hvor insekthotellene skal plasseres. VårtOslo lurer på om det ikke er litt dårlig gjort mot insektene å sette opp fuglekasser like ved hotellene?

— Fuglene trenger insekter for å leve. Her, på friområdet ved elva, kan vi se økosystemet fungere. Vi håper først og fremst at noen humler vil flytte inn på hotellene. Humler er viktige for økosystemet, og her vil de finne både blomster å hente nektar fra og bolig, sier biologielev Sagana Puvanesalingam.

Sagana Puvanesalingam, ved Elvebakken videregående skole, håper å få se humler suse over friområdet ved Akerselva. Foto: Anders Høilund
Sagana Puvanesalingam, ved Elvebakken videregående skole, håper å få se humler suse over friområdet ved Akerselva. Foto: Anders Høilund

De sekskantede plantekassene har elevene snekret selv. Selvlagde er også fuglekassene.

Kulda tok knekken på plantene

Været er det eneste som ikke har samarbeidet underveis. Plutselig kulde og snø i mai tok knekken på de første plantene som ble dyrket fram.

— Vi brukte to uker på å lese oss opp på hvilke planter som passer best og hva de forskjellige plantene krever for å spire og gro, forteller Puvanesalingam. Hele prosjektet har inngått i skolens undervisningsopplegg.

Lærer Jacob Orheim innrømmer at de må stille med kjøpeplanter for ikke å forsinke prosjektet. Kommunikasjonsjef Lena Nesset i eiendoms- og byfornyelsesetaten priser det gode samarbeidet mellom Hausmania, Elvebakken skole og etaten.

Etaten har plassert ut seks sittebenker i larvikitt. Disse steinbenkene ser ut til å falle rett inn i miljøet og har allerede fått sine første tagginger.

Powered by Labrador CMS