Den tradisjonelle Slurpen-suppa blir nå laget på lokale grønnsaker og blir fortsatt delt ut hver mandag. Foto: André Kjernsli
Slurpen i Lakkegata skifter navn til Løkkahuset og skal fylles med liv og aktiviteter
Nye Løkkahuset, i Lakkegata , blir et samlingssted for folk på Løkka. Her skal terskelen være lav og døra bred. Og fortsatt skal det serveres suppe på mandager.
— Etter at Nordic Black Theatre, som holdt til her, flyttet til Hollendergata, fikk vi frigjort lokaler. Vi kunne ha invitert inn NAV og barnevern, men vi ønsker at dette skal bli et hus som kommer alle beboerne på Grünerløkka til gode, sier lederne for Løkkahuset, Jens Christian Holm og Joakim Fuglerud.
Holm er leder for gateteamet i Grünerløkka. Teamet har tilhold i bygget. Det samme har Sofienberg Musikkorps og Dragen fritidsklubb, hvor Fuglerud er leder. I tillegg er Mari Bø Trosterud ansatt som kommunikasjonsmedarbeider på Løkkahuset.
Første desember er målet å bli ferdig med ombygging og klargjøring, forklarer Holm, mens snekkerne er i full sving med det som skal bli et mindre møtelokale med et enkelt kjøkken.
Annonse
— Dette vil bli et sted å møtes for ti til femten personer. Det være seg en bridgeklubb eller en bursdagsfeiring. Om noen vil låne et rom for å se på Champions league-finalen, så legger vi til rette for det, så lenge arrangementet er åpent for alle. Utleie eller utlån vil være gratis, sier Holm.
I festsalen i kjelleren har mange Grünerløkka-beboere vært på fest.
— Lokalet blir leid ut i helgene. Jeg tror lokalet ble leid ut 70 til 80 ganger i år. Nå vil vi låne ut dette lokalet også i ukedagene. Forutsetningen er at arrangementet er åpent for beboerne på Løkka. Vi vil favne bredt som kulturhus. Vi skal utvide stua til folk. De fleste rundt her bor på under 80 kvadratmeter og mange på mye mindre enn det, sier Holm.
— Vi ønsker ikke å framstå som en kommunal tjeneste. Vi håper å kunne styrke nabolaget. Vi ønsker at folk skal få et sted å møtes, og bli kjent med hverandre. Vi har et familieperspektiv. At generasjonene har steder å møtes, er viktig. Vi på Løkkahuset ønsker at folk skal føle et eierskap for huset, forteller Fuglerud.
Løkka Tiger-Turn
Et eksempel på hva Løkkahuset skal brukes til er det foreldredrevne Løkka Tiger-Turn. Det er venteliste for barna for å komme med på turnpartier hos Tøyen Turn. De som ikke kommer med på Tøyen Turn kan bli med på Tiger-Turn.
Lokalet blir lånt ut gratis to ganger i uka til de turnende tigrene, og tiltaket har blitt veldig populært. Så populært at de nå har åpnet for en turndag i helga også. Initiativtager til Tiger-Turn er Geir Bjarne Listhaug.
— Hva folk vil fylle Løkkahuset med, det setter bare fantasien grenser for. Sky is the limit, sier en optimistisk Holm.
Suppe, grøt og foredrag
— Det er klart at vi i starten har en jobb å gjøre for å få folk til å benytte seg av huset. Vi er ikke vant til denne formen for kulturhus i Oslo. Terskelen skal være lav og døra bred for folk som vil bruke kulturhuset. Dette skal være bærekraftig og ordentlig. Det ligger ressurser hos folk, som vi vil at de skal bruke, sier Holm.
Den tradisjonelle suppeutdelingen hver mandag fortsetter. Nå blir suppa lagd på kortreiste grønnsaker fra sist sommer. Grøtservering starter opp i desember.
Løkkahuset vil arrangere interessante foredrag. Sjette desember er temaet tenåringshjernen. Et tema Fuglerud og Holm mener bør være interessant for alle nåværende og framtidige tenåringsforeldre.
Samlingssted for ungdom
Ikke minst trenger ungdom på Løkka steder å møtes. I samarbeid med Bydel Grünerløkka har barn og ungdom fra ungdomsklubbene X-Ray, Sinsen kulturhus og Dragen fritidsklubb drøftet hva de savner i nærmiljøet. Punktene er spilt inn til politisk behandling i bydelsutvalget.
Et av punktene som kom høyt på lista var steder å møtes. Forhåpentligvis blir Løkkahuset et viktig møtested for ungdommer på Løkka.
Dersom du er interessert i å arrangere noe på Løkkahuset, eller har andre spørsmål, kan du sende en e-post til: