Dagfinn Nordbøs kommentarer om Oslo blir å lese i VårtOslo ukentlig fra i dag. Foto: Anders Høilund

– Satirikere er egentlig moralister. Dagfinn Nordbø mønstrer på hos VårtOslo

� Det skjer masse i Oslo, men ingen er der til å kommentere det. Byen og de som styrer her trenger noen til å passe på.

Publisert

Dagfinn Nordbø (61) er kjent for sin skarpe, presise, ofte humoristiske penn. Han kan vise til en imponerende CV. Han har beriket viktige kulturformidlere som NRK, VG og Klassekampen med skriveriene sine. Han har også satt spor etter seg som poet, musiker og forfatter.

— Det er en kul oppgave å skrive om Oslo for folk i Oslo en gang i uka. Skriver jeg for VG, skriver jeg for hele landet, i Klassekampen og i Jazz-bladet skriver jeg for deres publikum. Å skrive for og om min egen by, er noe jeg gleder meg til, sier Nordbø. Med troverdighet hevder han å ha et hjerte for hovedstaden.

Frispark

Hver uke, på fredager, vil satirikeren Dagfinn Nordbø skrive spalten Frispark. Her vil han kommentere stort og smått om Oslo. Spalten blir illustrert av karikaturtegneren Firuz Kutal.

Bor på Skillebekk

Nordbø vokste opp på Lofthus og på Risløkka, og startet skolegangen på Løren skole. Listen over steder han har bodd i byen er lang: Lofthus, Risløkka, Furuset, Tøyen, Grünerløkka, Tonsenhagen, Årvoll, Vækerø, Røa og nå Skillebekk.

— Da jeg flyttet hit til Skillebekk for 14 år siden, var det noen fordommer som fikk seg en knekk. Det er leieboere som holder til i disse bygårdene også, og det er et stort mangfold i befolkningen her, som i andre bydeler. Det vi mangler akkurat her, er et sted hvor du kan møte naboen over en øl, sier Nordbø.

Dagfinn Nordbø er i tillegg til å være pressemann også kjent som forfatter, poet og musiker. Foto: Anders Høilund

Riksdekkende medier nedprioriterer Oslo

— Oslo mangler noen som kan kommentere det som skjer i byen. Det er ikke mangel på saker. Vi skal nok klare å erte på oss noen, sier Dagfinn Nordbø uten å trekke på det avvæpnende smilebåndet.

— Denne byen ble bygget for hest og kjerre. Nå skal alle som sykler eller går dele plassen med biler, busser og trikker, sier Nordbø. Han får med ett litt vann på mølla når han tenker på temaer å kommentere på til VårtOslo.

Vil ikke betale for kultur

— Se på de som hevder at kultur er uten verdi og at det vi skaper må kunne måles i kroner. La dem leve uten musikk, teater og kino en stund. Det blir garantert et savn. Dessverre er det slik at folk er mindre villige til å betale for kultur nå enn før. De kan gjerne betale i dyre dommer for en halvliter øl, men koster det noe å komme inn på puben som har en konsert, så snur folk i døra, sier han.

Nordbø peker på at musikere i Oslo møter en knallhard konkurranse om oppmerksomheten.

— Oslo har adskillig flere konserter gjennom året enn København og Stockholm. Store stjerner kommer ofte hit, og som musiker må du da konkurrere med Paul Simon og de aller største navnene i bransjen. Det er mange gode scener i Oslo, slike som Herr Nilsen, Blå og Cosmopolite. Dessuten trenger musikere og bransjefolk steder å møtes. Røverstaden, som åpnet i vinter, ser ut til å kunne fungere som et møtested for å knytte kontakter, sier han.

— Satirikere er moralister

Dagfinn Nordbø jobbet med satire i NRK. Da NRK la ned sin satiresatsing, fant han seg nye oppgaver.

— Satirikere er egentlig moralister. Derfor ble jeg moralist, men moralist på en ikke-moralistisk måte, sier han.

Se Dagfinn Nordbøs første kommentar i VårtOslo.

Powered by Labrador CMS