Geitmyrsveien barnepark St. Hanshaugen blir stadig vekk okkupert av hundeeiere. Tobarnsmor Sara Geer Middelthon Moe er lei av at hundeeierne tar seg til rette i lekeparken.
— Hundeeierne ødelegger lekeplassen og etterlater hundeavføring, sier Moe.
Hun frykter at hundeavføringen kan være smittebærende og at barn og unge i området kan bli syke.
Blokkerer adkomst til barnehagen
Annonse
Hun peker også på at hundeeierne har brukt bord og benker til å blokkere for utgangen, for å forhindre at hundene løper vekk. Bordene og benkene blokkerer i tillegg én av to veier som barn og foreldre bruker når de skal til barnehagen.
På grunn av denne bruken av bordene har bordene blitt ødelagte. Fredag fjernet derfor bydelen bordene. Denne uka kommer det også opp et oppslag om bruken av området for barn.
— Skremmer barna
Moe har også opplevd at hundene skremmer barna. Nylig skulle moren og hennes to barn gå gjennom lekeparken for å komme til barnehagen. Først måtte hun dytte vekk det tunge bordet som blokkerte veien.
Etter dette fikk hun øye på en stor hund som løp løs uten eier og som var på vei mot hennes eldste sønn på fire.
— Gutten min ble så klart veldig redd og begynte å gråte, siden han ikke kom seg unna, forteller Moe. Men hun ønsker ikke å bli framstilt som en hundehater.
— Jeg liker hunder. Hunder er flotte dyr, men de hører ikke hjemme i en lekepark, sier hun.
— Her er du på egen risiko
Sara Moe er heller ikke den eneste som har opplevd en slik hendelse. Faren til en av de andre barna i barnehagen har også opplevd noe lignende da han og datteren på fem skulle gjennom lekeparken for å komme seg til barnehagen.
Da var det to store hunder av rasen rhodesian ridgeback (afrikansk løvehund) som kom løpende mot datteren og hoppet på henne. Hun ble da veldig redd og begynte å gråte.
— Hva gjør du her uten hund? Her er du på egen risiko, har folk fått ropt etter seg av en hundeeier som slapp hundene sine løs i lekeparken.
Oslos eldste lekepark
Bydel St. Hanshaugen har nå satt av penger til å ruste opp Geitmyrsveien barnepark.
— Området skal bli en aktiv og sosial møteplass for barn og familier. Vi håper dette kan bli en «bakgård» for hele nabolaget. Elementer som innbyr til aktivitet og bevegelse blir sentralt, sier Christine Thune, kommunikasjonsrådgiver i bydel St. Hanshaugen til VårtOslo.
Lekeplassen er Oslos eldste barnepark og en del av byens kulturhistorie. Byantikvaren synes derfor det er positivt om det fortsatt blir aktivitet for barn der.
Oppdatering av området
I 2019 arrangerte bydel St. Hanshaugen en idèdugnad for innbyggerne i forbindelse med ny parkstrategi.
Her kom det frem et ønske om å bruke den nedlagte barneparken til aktiviteter for barn i skolealder. I etterkant bevilget bydelen 400.000 kroner til en aktiv og sosial møteplass for barn.
Men tiltaket er beregnet til 1,25 millioner kroner. Bydelen har derfor søkt om ytterligere finansiering.
— I prosessen videre er det aktuelt med mer medvirkning fra naboer og barnehage, sier Christine Thune.
Starter i år
Thune peker på at bydel St. Hanshaugen er den bydelen i Oslo som har minst grønt i nærmiljøet, med kun 10 prosent grøntareal.