Grelt eller stemningsfullt i Markeien? Foto: Anders Høilund

Grelt eller stemningsfullt? Visit Løkkas julegatebelysning har fått (lys)sterk konkurranse

Markveien ligger badet i lys i desember. Lyset skal få oss i julestemning, gjøre oss i bedre humør og få oss i julegavemodus. Men ikke alle mener at julestemningen blir større, jo mer lys en pøser på med.

I Markveien en dunkel ettermiddag i førjulstida, sier de fleste at de ikke legger videre merke til belysningen, enda hele Markveien er badet i lyset fra lysrekkene som henger mellom gårdene. Utenfor noen av forretningene er det i tillegg satt opp lys som i stjerneform lyser opp enda mer.

En som har en klar mening om lyset er Morten Andresen. Han kom ruslende ned Markveien på jakt etter fotomotiver til sin Instagram-konto.

— Jeg synes belysningen er fin. Den gjør seg veldig godt på bilder, sier han om julegatebelysningen i Markveien.

Markveien ligger badet i lys fra lysrekkene mellom gårdene nå i desember. Om mer lys gir mer julestemning, eller om dempet lys gir best stemning, er folk på Grünerløkka ikke unisont enige om. Foto: Anders Høilund

I fjor ble det bevilget 200 000 fra bydelen som gikk til julebelysning i Markveien og til en komplett vinterbelysningsplan for hele Løkka. Gårdeiere og næringsdrivende bidro med 375 000 for å få opp julebelysningen i 2018.

I år har det, i tillegg til lyslenkene, kommet opp julebelysning utenfor enkelte butikker. Christian Schønemann er kritisk til dette ekstralyset. Han mener at det blir for grelt og glorete.

— Pen julebelysning i det offentlige rom er svakt dempet og sammenhengende belysning. Lysslanger mellom husene er greit nok, så lenge pærene er dempet. Derimot er disse julestjernene utenfor Beckers glorete, med ti stykker alt for sterke lyspærer i hver stjerne, sier han.

— Det burde holde med kun lysslanger. Pøser man på med for mye lys, blir det glorete og kaotisk, sier Schøenemann.

Overtente julegater

Inne hos leketøyforretningen Sprell, var det ingen som hadde lagt merke til de lysende julestjernene på noen av fasadene i gata. Det hadde de imidlertid gjort hos Joe & The Juice vis-a-vis vinmonopolet i Markveien. Vinmonopolet har flere stjerner på fasaden.

— Den belysningen har vi kommentert her i butikken, og vi synes at den ser helt OK ut. Den lyser opp gata, sa daglig leder Christoffer Gundersen. Joe & The Juice har, så vidt Gundersen vet, ikke fått noen forespørsler om å sette opp ekstra julebelysning.

Daglig leder i Grünerløkka kultur- og næringsforening – Visit Løkka er Jan Robert Johnsen (i midten). - Julebelysningen vår er den samme som i fjor, sier han. Her fra årets julegateåpning med til v., Vemund Rundberget (nestleder i bydelsutvalget) og til h., Rebekka de Leon (Løkka Gårdeierforening). Foto: Erik Haukebø

Jan Robert Johnsen er daglig leder i Grünerløkka kultur- og næringsforening – Visit Løkka, som står bak julebelysningen. Men Johnsen sier at deres belysning er den samme som i fjor.

I en epost får imidlertid VårtOslo opplyst at det er Løkka gårdeierforeningen som står for den omtalte julebelysningen.

Julestjerner fra 1998

Det er Ulf Granli, leder av det tidligere Grünerløkka næringsråd, som står bak de lyssterke stjernene.

— Det var i 1998 at vi fikk laget disse stjernene, som ble satt opp på fasadene. Vi fikk 75 000 kroner fra kommunen for tiltaket, forteller Granli, som nå eier Sentrum arrangementservice. De står blant annet bak et marked med boder på Olaf Ryes plass.

Opprinnelig var det 150 stjerner til julebelysning i handlegatene på Grünerløkka.

— Vi hadde stjerner helt fra Ankerbrua og langt opp i Markveien, dessuten i Thorvald Meyers gate, nesten fra Sannergata til Olaf Ryes plass. Hver butikk fikk ansvaret for sine stjerne. Stjernene lyser opp fronten til butikkene på en god måte, forteller Granli ivrig.

Julestjernene lyser godt opp butikkenes fasader. For godt, mener noen. Foto: Anders Høilund

— For lite lys fra lysslangene

Intensjonen i 1998 var å finne en løsning som kunne passe for alle de tre lange handlegatene, Markveien, Toftes gate og Thorvald Meyers gate

Etter hvert som nye eiere har overtatt butikkene, har antallet stjerner gått tilbake. Granli synes å se et mønster i at det er kjedebutikkene som unnlater å tenne julestjernene.

I 2018 opplevde Granli igjen å få henvendelser fra butikker på Grünerløkka som ønsket å sette opp disse stjernene. I år er det 25-30 lysende stjerner på forskjellige fasader i Markveien. Granli mener at lysslangene mellom gårdene gir for lite lys i førjulstida på Grünerløkka.

Det er med andre ord delte meninger om hva som skaper mer eller bedre julestemning på Grünerløkka.

Powered by Labrador CMS