Nikita Khnykin er et av Norges største talenter innen klassisk musikk. Foto: Sara Louise Svendsen
Nikita Khnykin er et av Norges største talenter innen klassisk musikk. Foto: Sara Louise Svendsen

Nikita Khnykin (17) fra Abildsø er en av Norges mest lovende klassiske pianister

17 år gamle Nikita Khnykin begynte å spille først som niåring. Han elsker matematikk, fysikk og sjakk. Nå er er klar for finalen i musikerkonkurransen Virtous.

Publisert

Du har kanskje sett ham som mentor i NRK-serien Maestro eller i Norske talenter. Hvis ikke, får du anledning til å se og lytte til Nikita Khnykin i finalen i Virtuos på NRK 21. mars, hvor han er en av favorittene.

Konkurransen kalles også Den norske solistpris. Førstepremien er på 100.000 kroner. Vinneren blir deretter Norges kandidat i Eurovisjonens internasjonale konkurranse Young Musicians.

— Jeg kom til semifinalen i Norske talenter for noen år siden, men jeg trakk meg, forteller Nikita. Opptakene i TV2-konkurransen kolliderte med finalen i den russiske musikkonkurransen Nøtteknekkeren. Nøtteknekkeren er den russiske utgaven av Virtuos.

Har ikke musikerfamilie

— Foreldrene mine er ikke musikere, selv om mor spilte piano da hun var yngre. Jeg har kanskje ikke tenkt så mye på det, men jeg har fått god støtte til musikken min hjemmefra. De har aldri klaget på at jeg har øvd. Når jeg har vært med på konkurranser i utlandet, er det foreldrene mine som organiserer alt for meg, forteller den unge pianisten.

Familien bor på Abildsø, og Nikita går på Edvard Munch videregående. Musikkutdanning får han på Barrat Due musikkinstitutt på Fagerborg. Læreren er Christian Ihle Hadland.

Nikita Khnykin ved flygelet. Foto: Privat
Nikita Khnykin ved flygelet. Foto: Privat

— Nikita har en veldig sunn kombinasjon av positiv fanatisme og løssluppenhet. Han klarer å kombinere hard jobbing med en barnlig glede over alt det fantastisk fine som er i klassisk musikk. Verden er full av tilfeldigheter, men jeg er helt sikker på at Nikita har det som skal til for å få en flott karriere, sier Hadland.

Vil utvikle seg som pianist og menneske

Khnykin leter litt atter de riktige ordene når han skal forklare hva som er målet hans framover. Når han finner ordene, kommer de fort.

— Min drøm er å bli konsertpianist, pleide jeg å si da jeg var liten. Nå ønsker jeg å utvikle meg som pianist, musiker og menneske. Det er ikke de konkrete planene om å spille i Carnegie Hall som er viktigst lenger, sier han.

At det er gøy å spille, dekker ikke helt det han mener, men nettopp det å kjenne at han utvikler seg, er noe av det som driver ham til å øve i snitt fem timer hver dag.

— Mine favorittkomponister er for tiden Prokofjev og Beethoven. Det kommer an på humør og situasjon hva jeg foretrekker, sier pianisten, og smiler litt.

Få eksperter i klassisk

Nikita Khnykin opplever at folk har lite oversikt over mangfoldet i klassisk musikk. Det er mange sjangere innen klassisk. På Barratt-Due og på Griegakademiet i Bergen kan han møte kapasiteter som vet veldig mye om klassisk musikk.

— Moderne klassisk musikk får lite oppmerksomhet, og blir lite spilt, men det er ikke sikkert de gamle stykkene vi spiller i dag fikk noe særlig oppmerksomhet i sin samtid, sier Khnykin.

Nikita klarer å kombinere hard jobbing med en barnlig glede over alt det fantastisk fine som er i klassisk musikk, sier lærer hans Christian Ihle Hadland. Foto: Sara Louise Svendsen
Nikita klarer å kombinere hard jobbing med en barnlig glede over alt det fantastisk fine som er i klassisk musikk, sier lærer hans Christian Ihle Hadland. Foto: Sara Louise Svendsen

Liker å løse matematiske problemer

— Jeg er interessert i fysikk og matematikk. Det er vanlig å tenke at musikk er kreativt, og matematikk er analytisk. Jeg tenker at å løse et matematisk problem er en kreativ prosess, omtrent på samme måte som når jeg vil utvikle fremføringen av et musikkstykke, sier 17-åringen.

Hvis det er et nytt stykke som skal øves inn, kan det være, hvis han har hørt det før, at han kan spille det på gehør. Da gjelder det å få stykket inn i fingrene. Komme inn under huden på musikken, for å nyte musikken enda mer og kunne formidle dette videre.

Nikita Khnykin blir å høre på NRK 21. mars, og i oktober spiller han "Fantasie für Klavier, Chor und Orchester", opus 80, av Ludvig van Beethoven sammen med koret Cæciliaforeningen i Frogner kirke.

Powered by Labrador CMS