Det har vært mange bekymrede blikk fra Skeids trener og innbytterbenk denne sesongen. Foto: Anders Vindegg
Det har vært mange bekymrede blikk fra Skeids trener og innbytterbenk denne sesongen. Foto: Anders Vindegg

Skeid er under nedrykksstreken. Klarer trener Tom Nordlie å berge skuta?

De har ingen hjemmebane å trene på. Hjemmekampene spiller de borte. De spiller jevnt med topplagene, men taper mot dem som ligger lenger ned på tabellen. Listen over skadde spillere er like lang som en dansk smørbrødliste. Skeid har ikke gitt opp.

Publisert

Tom Nordlies stemme ljomer over fotballbanen på Norges idrettshøyskole, hvor Skeid for tiden trener.

— Mustafa, varier innleggene dine. Moa, vær tydelig i bevegelsene dine, roper hovedtrener Nordlie.

— Jeg vet ikke hel hva denne øvelsen går ut på, det ser ut til at de forsøker å ikke lage mål, sier materialforvalter Rolf og smiler til midtbanespiller Hassan Yosuf. Yosuf er tilbake i trening etter ryggproblemer og forkjølelse.

Nyheten alle fryktet

Mye har gått imot Nordlies lag denne sesongen. Knepne nederlag og en hjemmebane som ikke blir klar, hverken til trening eller kamper. Sist uke kom beskjeden som alle i Skeid har fryktet hele sesongen: Lagets beste spiller, keeper Idar Nordby Lysgård, ble skadet.

Han er sannsynligvis ute for resten av sesongen med en skade i kneet. Plassen i OBOS-ligaen ser ut til å kunne glippe. Etter tapet for KFUM på søndag er ikke Skeid bare i nedrykksstriden. Laget ligger på direkte nedrykksplass, nest sist i OBOS-ligaen.

Idar Nordby Lysgård var sentral da Skeid rykket opp i fjor høst. Nå er han skadet. Foto: Anders Vindegg
Idar Nordby Lysgård var sentral da Skeid rykket opp i fjor høst. Nå er han skadet. Foto: Anders Vindegg

— Det er lett å se at noe er feil. Det er litt vanskeligere å se hva denne er. Det vanskeligste er å rette opp feilen. Det er jobben min som fotballtrener, sier Nordlie.

Låner spillere

Skeid har lånt inn flere spillere for å dekke opp for spillere som er langtidsskadet eller som har gått til andre klubber. Charles Ezeh og Erik Tobias Sandberg har kommet fra Lillestrøm, mens Peter Godly Michael kom fra Vålerenga. Alle tre får en sjanse til å restarte karrieren i Skeid. Alle tre kan regnes som sikre i startelleveren i neste seriekamp.

Allerede før sesongen var Skeid i samtaler med Lillestrøm om å få låne Ezeh. Da Sander Flåte la opp midt i sesongen, ble det ledig plass for midtbanespiller Ezeh.

Nordlie mener ar folk utenfor laget er mer opptatt av hvordan nye spillere passer inn i spillergruppa. I en profesjonell fotballhverdag er det helt vanlig og naturlig at spillere kommer og går.

I Skeid denne sesongen har flere spillere vært langtidsskadet, og forsvarspillerne Jonas Bergersen og Mats Andersen kommer ikke tilbake denne sesongen. Det betyr at det har gått flere spillere ut av Skeids A-lagstropp, enn inn.

Tom Nordlie liker seg i rampelyset, og er sjelden i beit for svar, selv om lua er på snei. Foto: Anders Høilund
Tom Nordlie liker seg i rampelyset, og er sjelden i beit for svar, selv om lua er på snei. Foto: Anders Høilund

— Vil jeg ha seks venstrebacker, så blir det det

Når det trengtes nye krefter inn på laget, er det trenerens mening som avgjør hvilke spillere som blir leid inn.

— For å sette det litt på spissen, hvis assistenttrener Morten Berre og jeg vil ha seks venstrebacker, da blir det slik.

Erik Tobias Sandberg har spilt på Lillestrøm hele sitt fotballiv. Nittenåringen har landskamper på alderbestemte lag og tippeligaerfaring. Han pådro seg en langvarig skade, og for å komme tilbake til gammel form, trengte han først og fremst kamptrening. Tom Nordlie tilbød Lillestrøm å gi Sandberg kamptreningen i Skeid.

Erik Tobias Sandberg (til venstre) og Mats Andersen på trikken. Når Andersen er langtidsskadet med beinbrudd, får Sandberg kamptrening etter sitt lange skadefravær. Foto: Anders Høilund
Erik Tobias Sandberg (til venstre) og Mats Andersen på trikken. Når Andersen er langtidsskadet med beinbrudd, får Sandberg kamptrening etter sitt lange skadefravær. Foto: Anders Høilund

Hard jobbing

— Jeg hadde flere møter med Nordlie før det ble endelig klart at jeg skulle spille for Skeid. Etter hvert fikk jeg god innføring i hvordan laget spiller under Nordlie. Det er ganske forskjellig fra hva jeg var vant til i Lillestrøm, sier Sandberg.

Han vet imidlertid godt at om du er reserve i tippeligaen, så blir du ikke automatisk stjerne i OBOS-ligaen. Det blir hard jobbing for å komme på laget.

Noe er uflaks og noe er dårlig

— Hittil i sesongen har vi hatt tjue skudd som har gått stang ut, og ingen stang inn. Det er uflaks. At vi har sluppet inn mange mål på dødballer, det er dårlig. Treneren må sette krav og blir ikke de oppfylt, kan ikke jeg stå som en politiker etter valget og si at jobben som ble gjort var fantastisk, når den ikke holder mål. Alle kan lese og forstå et fotballresultat, sier Nordlie.

"Du trenger ikke å ha vært en god hest for å bli en god jockey", har Tom Nordlie tidligere svart når han skulle forsvare sin manglende bakgrunn som spiller. Nordlie var imidlertid landslagspiller i vannpolo. Der handler det også om lagspill med ball.

Han har gjentatte ganger overtatt lag som ligger dårlig an på høsten. Fått til et skippertak og berget plassen. Nå må han klare det igjen, forskjellen denne gangen er at han har trent laget hele sesongen.

Powered by Labrador CMS