Leder for T-Town Ungdommer, Ozma Hussain, åpnet i går den nye ungdomskafeen på Tøyen. Foto: Anders Høilund
Leder for T-Town Ungdommer, Ozma Hussain, åpnet i går den nye ungdomskafeen på Tøyen. Foto: Anders Høilund

I går åpnet ungdomskafeen Central Park på Tøyen. Stedet er drevet av ungdom for ungdom

Ungdom på Tøyen har følt seg glemt av Tøyenløftet. Nå gjør en gruppe lokale ungdommer selv noe med saken. I spissen, en jente fra Tøyen.

Publisert Sist oppdatert

Kun åtte uker etter at prosjektet ble diskutert første gang er ungdomskafeen Central Park på Tøyen åpnet. Bak ideen står en gruppe som kaller seg T-Town Ungdommer. Gruppa består av rundt 50 unge fra de kommunale blokkene på Tøyene som møttes for å drive med frivillig arbeid.

— T-Town er en organisasjon av ungdom for ungdom på Tøyen, sier lederen for T-Town, Ozma Hussain (19).

Ungdomskafeen Central Parki Kolstadgata1 er åpen hver onsdag og lørdag. Drevet av ungdom, for ungdom. Foto: Anders Høilund
Ungdomskafeen Central Parki Kolstadgata1 er åpen hver onsdag og lørdag. Drevet av ungdom, for ungdom. Foto: Anders Høilund

— Vi følte at det ikke fantes noe tilbud for ungdom over 16 år her på Tøyen. Vi har savnet en møteplass, et trygt sted å være inne. Et sted hvor du kan prate eller henge med andre eller få ro til å gjøre leksene dine. Vi hadde masse ideer og gikk til Sarah Prosser i Tøyen Unlimited. Hun hjalp oss å konkretisere planene våre, sier Hussain.

Tøyenløftet glemte ungdommen

Hussain ønsker at kafeen skal bli et trygt sted hvor ungdom kan sosialisere seg.

— Jeg setter pris på mye av det Tøyenløftet har ført med seg, men ungdommen ble glemt. Det ønsker T-Town å gjøre noe med. Hvis du som ung ikke ser noen vei framover, kan du komme til å gjøre dårlige valg, frykter Hussain.

I sommerens og høstens diskusjoner rundt oppvekstvilkårene på Tøyen, har hun savnet jentestemmer.

— Det er ingen som har spurt hva vi jentene mener.

Imponert over ungdommene

Edin Krajisnik, teamleder for avdeling barn og unge i Bydel Gamle Oslo, var til stede under åpningen av ungdomskafeen i Kolstadgata 1 på Tøyen.

— Vi i bydelen har hjulpet til med å få det administrative på plass. Men alt det kreative, så som logoer, meny, priser og hva som skal foregå på ungdomskafeen, har T-Town Ungdommer gjort selv. Gjennom det arbeidet har de også lært seg å knytte kontakter med mange av ressursene som finnes her på K1-huset i Kolstadgata. Det er viktig for meg at ungdommene er med fra dag én. De har mye å lære, men innsatsen og viljen har vært formidabel, og jeg er imponert over hvor bra de har taklet presset som et prosjekt av dette omfanget medfører, sier Krajisnik.

Har penger til å drive i tre år

T-Town bygger på frivillig arbeid. Blant annet har de laget halloweenfest for barna i området.

— Initiativet ble tatt på sparket, og lite var planlagt. Allikevel elsket barna det, og jeg gikk under navnet Halloweendama i ukene etterpå. Senere arrangerte vi julefest for barn, forteller Ozma Hussain.

Styremedlem i T-Town, Ahmed AL-Rikabi, ved åpningen av ungdomskafeen Central Park. Foto: Anders Høilund
Styremedlem i T-Town, Ahmed AL-Rikabi, ved åpningen av ungdomskafeen Central Park. Foto: Anders Høilund

Central Park er i første omgang et tre-årig prosjekt, finansiert av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet og av bydel Gamle Oslo.

Etter åpningstaler og snorklipping på Central Park i går, var det åpningskonsert. Debatter, FIFA-turneringer, quiz og karaokekvelder er noe av det T-Town-leder Ozma Hussain kan love i framtiden. Kafeen vil foreløpig være åpen fra klokka 16-21 på onsdager og lørdager. Kafeen er åpen for ungdom mellom 16 og 23 år.