Barbro Bergqvist og Trygve Sverre Davidsen er to av hovedpersonene i filmen om velferdsteknologi. Her er de spente før de får se seg selv på film. Foto. Morten Lauveng Jørgensen

— Tusen tusen takk for at jeg fikk lov til å gjøre livet mitt tryggere. Før orket jeg ingen ting, nå har jeg begynt å spille teater

Fire kronisk syke ble filmstjerner i Oslo-bydelers film om velferdsteknologi. Flere brukere melder tilbake at de har fått større kontroll over sine egne liv.

Publisert

I et samarbeid mellom bydelene St. Hanshaugen, Sagene, Grünerløkka og Gamle Oslo, samt Lovisenberg diakonale sykehus, kan kronisk syke nå følge opp sin egen helsetilstand ved hjelp av velferdsteknologi. Målingene pasienten utfører hjemme på seg selv går til et oppfølgingssenter, hvor medisinsk personell ser resultatene.

Det kalles avstandsoppfølging og har blitt tatt godt i mot av dem som har fått anledning til å bli med på prosjektet.

I går kjørte kommunen filmvisning på Ringen kino, hvor de viste hvordan noen av brukerne har nytte av avstandsoppfølgingen. Vi fikk snakket med noen av brukerne som medvirket i filmen.

92 og i bedre form enn på lenge

Trygve Sverre Davidsen (92) har en sjelden lungesykdom kalt gule negler syndrom. Den førte til at han var mye ut og inn på Lovisenberg sykehus.

— Jeg hadde en åpen returavtale, så jeg kunne reise dit når jeg følte meg dårlig. Nå har jeg fått utlevert utstyr, som måler blodtrykk, metning av oksygen i blodet, puls og temperatur. Det betyr at jeg har mye bedre kontroll over min egen helse. Det gir meg trygghet, sier Trygve Sverre Davidsen (92), fra Kampen.

Trygve Sverre Davidsen mener han bare blir friskere, jo eldre han blir. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

— At jeg kan måle selv, fører til at jeg gjør det jeg kan for å få et best mulig resultat på måleren. Jeg har blitt bedre, og du kan si at jo eldre jeg har blitt, jo bedre blir jeg, ler Davidsen.

Han fikk et tilbud fra Lovisenberg sykehus om å bli med på prosjektet. Han mener at personer som er med bør ha en viss interesse for å gjøre det best mulig og være litt teknisk interesserte.

— Jeg lurte litt i begynnelsen, men liker utfordringer med ny teknologi. Nå slipper Lovisenberg at jeg kommer i utide. Jeg kan nesten åpne mitt eget legekontor, sier Davidsen med et stort smil.

— Tusen takk

— Fire ganger hver dag kom hjemmehjelpen for å hjelpe meg med diabetesen min, forteller Julia Aquino (65).

Aquino bor på Sagene og får nå besøk av hjemmetjenesten én gang hver 14. dag.

Julia Aquino har gått fra hjelp fire ganger om dagen til en gang hver andre uke. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

— Jeg må si tusen tusen takk for at jeg fikk lov til å bli med på dette prosjektet. Jeg måler selv blodtrykk og blodsukker og ser hvordan blodsukkeret nå er mer stabilt. Når jeg ringer, eller når hjemmetjenesten kommer til meg, er de så hyggelige. De tar så godt vare på meg. Før orket jeg ingen ting, nå har jeg til og med begynt å spille teater, sier hun.

Ble anbefalt til prosjektet av fastlegen

— En blodtrykksmåler, en følsom vekt og en liten app har gjort det mye enklere for meg. Jeg har et hjerte som ikke alltid har fungert som det skal. Nå har jeg mye mer kontroll over mitt eget liv, og det gir meg trygghet, sier Barbro Bergqvist (77) på Sinsen. Hun mener hun gjennom prosjektet har fått større forståelse for sin egen sykdom.

Det var hennes fastlege, Sigurd Jonassen, som meldte henne inn som deltager på prosjektet. Bergqvist er musikkpedagog, og musikk betyr mye for henne. Hun var i sin tid rektor ved musikkhøyskolen i Helsinki og er fortsatt aktiv i Oslos musikkliv, som leder for damekoret Octopus. Hun mener at hennes bakgrunn som pedagog har hjulpet henne, ikke minst når det gjaldt å prestere på filmopptakene.

Barbro Bergqvist var tidligere rektor ved musikkhøyskolen i Helsinki og leder nå damekoret Octopus. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Håper minister Bent Høie ser fordelene

— Noe av det aller viktigste vi som politikere kan bidra med, er å gi folk trygghet og en bedre livskvalitet – la dem være sjef i eget liv, sier byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl (AP).

Byråden overvar filmpremieren på Ringen kino sammen med inviterte fra bydelen, helseetaten, Helsedirektoratet, byrådet, forskere og samarbeidspartnere. Prosjektet med avstandsoppfølgning er realisert med både statlige og kommunale finanser.

— Svaret fra alle parter er så entydig positivt at jeg håper helse- og omsorgsminister Bent Høie ikke trenger å tenke lenge på om han går videre med prosjektet, sier Tellevik Dahl.

Byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl, håper regjeringen ser nytten av ny teknologi i arbeidet med kronisk syke. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

— Vi i Oslo vil ta lærdom av dette arbeidet. Fastlege Sigurd Jonassen sa i filmen at han var redd for å få enda mer arbeid som følge av prosjektet. Så viser det seg at han ikke får mer å gjøre, men heller en bedre oversikt over pasientenes helse. Dette er et eksempel på at teknologien ikke overtar for menneskene, men heller hjelper oss. Det er også et fantastisk eksempel på samarbeid mellom fastlegen, helsetjenesten i bydelene og vårt lokalsykehus. Dette er en vinn-vinn situasjon, mener Tellevik Dahl.

Ingen strenge kriterier for å bli med

Avstandsoppfølging passer for pasienter med kroniske sykdommer, så som diabetes, kols, underernæring og hjerte- og karsykdommer.

— Mellom 200 og 250 pasienter er med på prosjektet nå. I alt har 495 pasienter vært innom prosjektet siden 2013. Det er ikke alle dette passer for, og da skal de få slippe, sier en stolt prosjektleder for bydel Sagene, Cathrine Einarsrud.

Hun kan opplyse om at det ikke er noen kø for å være med.

— Det er ingen strenge kriterier for å bli inkludert. Vi har brukere i 20-årene og opp til over 90, alt avhengig av nytten brukeren kan ha av avstandsoppfølgingen. Noen synes at teknologien ser litt skummel ut, men de finner fort ut hvor nyttig dette kan være for dem, sier Einarsrud.

Prosjektleder for St. Hanshaugen er Thomas Lystad, for Grünerløkka er det Hanne Eggen og i bydel Gamle Oslo er det Espen Mikkelsen som har vært ansvarlig for prosjektet.

Powered by Labrador CMS