Frogner kino har fått en ny eier og Aksjonsgruppen Frogner kino grendehus innser at deres planer om et grendehus for bydelen ser ut til å ha falt i fisk. Foto: Knut Anders Moi

Aksjonsgruppe omtaler den nye eieren av Frogner kino, Jan Vardøen, som hensynsløs

Publisert

Utelivskongen på Grünerløkka, Jan Vardøen, tar i disse dager over Frogner kino. Prisen er trolig 15,5 millioner kroner. Men overtakelsen skjer ikke uten bismak.

Med salget av Frogner kino til Jan Vardøen, glipper ideen om et grendehus for Frogner. Aksjonsgruppen Frogner kino grendehus har i tre år jobbet for å lage et kulturhus, inkludert en kino, i lokalene. De har lagt ned mye arbeid i prosjektet og føler seg nå lurt. De mener Vardøen gikk bak ryggen deres før han la inn bud på lokalene.

Vardøen gikk bak ryggen vår

— Vardøen gikk ved kjøpet bak ryggen vår. Han nektet, på direkte forespørsel fra oss, for at han var interessert i å kjøpe Frogner kino. Vardøen sendte til og med en tekstmelding til meg om at han ikke var en aktuell kjøper, sier Casper Evensen, talsmann for aksjonsgruppen.

Han forteller til VårtOslo at Vardøen støttet gruppen og omtalte planene deres som «kjempebra». Støtten gjorde at han fikk en detaljert innsikt i lokalets tekniske tilstand, som aksjonsgruppen fikk utført. Denne gjaldt strøm, vann og ventilasjon.

Frogner kino har fått en ny eier og planene om et grendehus ser ut til å ha falt i fisk. Foto Anders Høilund

Søylen fant ikke kjøpere

Vardøen er derimot uenig i at han har gjort noe galt og forteller at han opprinnelig ikke hadde intensjoner om å kjøpe kinoen.

— På det tidspunktet de spurte, var jeg ikke interessert, men jeg ble kontaktet av lokalets eier, Søylen eiendom. De hadde en kjøper til lokalet, men denne var ikke interessert i kinodrift. Frogner kinos lokaler er regulert for kulturformål, og alle vet at det ikke er penger å tjene på kultur. Det var derfor Søylen hadde problemer med å finne andre kjøpere, forteller Jan Vardøen.

Jan Vardøen, kjent som utelivskongen på Grünerløkka har kjøpt lokalene til Frogner kino. Foto: Anne Sophie Ofrim

Vil drive kino

Vardøen oppgir at han ønsker å restaurere lokalene tilbake til slik de var i 1926, og hovedplanen er å starte opp kinodrift igjen.

— Jeg vil legge vekt på klassiske filmer, norske filmer og barnefilmer og vil at barn igjen skal kunne få magiske opplevelser i denne kinosalen.

Beboerne i blokka ønsker ikke kinodrift i lokalene på grunn av støy, men Vardøen akter å være en god nabo. Han påpeker at de tidligere problemene med forstyrrende lyd fra kinoen stammet fra tiden da det ble gjort tester med et moderne THX-anlegg.

— Slikt kan en ikke gjøre i en boligblokk, sier han.

Håpet kommunen ville kjøpe kinoen

— Vardøen får det til å virke som han reddet lokalene fra å bli parkeringshus eller dagligvarebutikk, men det stemmer ikke. Disse planene fra Søylen eiendom måtte skrotes, nettopp fordi lokalet er regulert for kulturformål, sier Casper Evensen.

Aksjonsgruppen håpet på et kommunalt tilbakekjøp, men at huset blir konkurranseutsatt og drevet av private.
Powered by Labrador CMS