Det er ikke alt som spirer og gror på taket på Greenhouse på Grønland. Helene Gallis i Nabolagshager forteller om erfaringer fra første sesong. Foto: Anders Høilund
Nabolagshager feiret bybondefest på Oslos nye takhage: Tak for maten
Nabolagshager feiret den første sesongen til Oslos nye takhage, Tak for maten, i Landbrukskvartalet på Grønland.
På takhagen i Landbrukskvartalet kakler tre sesongarbeidere, tre høns som bidro til bybondefesten med 17 dagsferske egg, som ble til omelett. Hønsene er innleide fra Eggchange og skal tilbake til flokken sin senere i høst.
Fra Gøteborg kom William Bailey og Jonas Lindh og fortalte om sin bedrift, Kajodlingen.
— Vi driver ikke med jodling, men vi odlar grønnsaker på et nedlagt en nedlagt kai, forklarer Bailey.
Kajodlingen har funnet sin nisje
Annonse
Kajodlingen leverer grønnsaker til finere restauranter i Gøteborg sentrum og til privatpersoner. De har også selvplukk av tomater i sesongen.
— Ingen kan slå oss på å levere ferske grønnsaker. Vi bruker elsykkel, og restaurantene får varen under en time etter at grønnsakene er høstet. Dessuten kan produsent og kunde snakke med hverandre, fortalte Lindh.
Kajodlingen har nå også begynt å dyrke på taket til Clarion Hotell Post i Gøteborg. Det gamle hovedpostkontoret i byen har blitt til hotell. Takhagen der betyr at det bare er noen meter fra åker til tallerken.
— Vi har full jobb fra februar til november. Vi har funnet vår metode, og dette kan vi leve av og leve godt av, sier Lindh og medgründer Bailey.
— Vi fikk ikke plantet ut før i slutten av juli, og det ble for sent for mange planter som ventet for lenge på sol og vind og regn, forklarte hun.
De rundt 60 gjestene fikk kjøpt kortreist øl fra Siste Sang samt mat produsert i Landbrukskvartalet, midt i Oslo. Maten inkluderte microgreens, tørkede blomster, urter og tilapiafisk oppvokst i Landbrukskvartalet.
Inspirasjon til urbant landbruk
— Noe av vitsen med å avholde denne festen var at deltagerne kunne få inspirasjon og faglig input fra andre som er interessert i urbant landbruk og byøkologi, sa Gallis.
Å få inspirasjon og utveksle erfaringer fikk gjestene full anledning til etter at det offisielle programmet var avsluttet.