
Abonner på nyhetsbrev fra lokalavisen VårtOslo
Anbefalte artikler
Ikke noe innhold
Det spirer og gror, og det er lenge siden har det vært flere bønder i byen.
Sinsen-salat, Tåsen Microgreens, kornåker i Bjørvika, Storo-honning, økologisk rømme fra Kongsgården. Urbane småbrukere dyrker på tak, i hager og til og med i kjellere. I tillegg til grønnsaker, bidrar både høner og bier til byens landbruk.
For å vise frem mangfoldet i det urbane landbruket satte bymiljøetaten og det ideelle arkitekturkollektivet Makers Hub opp vandreutstillingen, Stabburet – på reise i et spirende og spiselige Oslo. På Rådhusplassen var det også duket for langbord.
På utstillingens siste dag serverte bymiljøetaten gryteretten Oslogryta, for å feire all maten som dyrkes i Oslo. Råvarene ble samlet inn fra Losæter, Geitmyra skolehage, Ellingsrud parsellhage og Sommer på Vaterland.
Den varme grønnsaksgryta ble veldig populær hos de som var innom. Her var både turister og fastboende. Noen av gjestene trengte virkelig en god, varm grønnsaksuppe en regnværsdag i oktober.
Under et tak var et langbord stort sett fullsatt av folk som lot seg lokke av god matlukt. Elin Daviksnes og Signe Bandlien hadde tatt turen fra Nittedal for å få en smak av Oslo.
— Vi så dette arrangementet på Facebook og måtte ta oss en tur. På Rotnes i Nittedal driver vi en økologisk barnehage, sier Bandlien. De to kjempet litt med å få åpnet et norgesglass med fermenterte bønner fra Fornebu. Da lokket kom av, spredte det seg straks godlukt over langbordet.
— Dette lukter og smaker godt, og det er så sunt for magen, sier Daviksnes.
Turisten Anastasia fra storbyen Tyumen i Sibir i Russland er også å finne på Rådhusplassen.
— Urbant landbruk blir mer og mer aktuelt, og jeg liker det jeg ser her. Jeg håper Oslo kan bli en katalysator for resten av verden i denne viktige saken, sier hun.
Urbant landbruk har skapt sosiale møtepasser og gitt folk ny kunnskap. I 2020 vil bymiljøetaten dele ut to millioner kroner til grønne prosjekter.