Jimmy Cedervall setter stor pris på kulturtilbudet i bydel Sagene. Foto: Anders Høilund

— Håkon og Mette-Marit burde tatt seg en tur på Soria Moria, mente pubgjest Jimmy da kronprinsparet besøkte bydel Sagene

90 år etter at oldefar kong Haakon åpnet Soria Moria i Vogts gate, besøkte kronprinsparet bydel Sagene. Ikke alle i bydelen fulgte med på hva Håkon og Mette-Marit foretok seg. Men selv innerst i de mørkeste krokene på de bruneste pubene hadde folk noen tanker om hva de kongelige burde oppleve i bydelen.

Publisert

En av de mest kjente fasadene i bydelen tilhører Soria Moria i Vogts gate. Tjue meter til venstre, og ned en trapp finnes Magneten pub. Lokalet virker helt tomt, men dette er dagen da selv Magneten har uteservering. Der sitter Jimmy Cedervall og kameraten Arne. De anser seg som to av Magnetens aller mest trofaste gjester.

— De kongelige er ikke interessert i kommunale boliger

— De kongelige unngår konflikter og knytter seg bare opp til solskinnshistorier. Jeg tror definitivt at de ikke ville være interessert av å besøke de kommunale boligene på Sandaker, sier Arne til VårtOslo.

Kronprinsparet fikk trolig et glimt av Akerselva da de fikk se bysten av forfatteren Oskar Braathen ved Beierbrua og Hønse-Lovisas hus på Sagene. Foto: Eivor Eriksen

— Vi har solskinnshistorier i vår bydel også. Det er populært å bo i bydel Sagene. Det er mange unge som flytter hit. Det er bra. Til og med sønner og døtre av fine vestkantfolk ønsker å etablere seg her. Torshov har blitt det nye Grünerløkka. Det har imidlertid ført til at boligprisene har økt dramatisk, og forskjellen på folk øker. Det er ikke bra, konkluderer Arne over ett glass på Magneten.

Arne håper at kronprinsparet fikk med seg arkitekturen i bydelen.

— Arkitekturen i Torshovbyen er perfekt tilpasset det moderne samfunn. Den må oppleves, også av de aller høyeste i samfunnet. Ikke glem Akerselva. Å gå langs den bør kronprinsparet også få med seg, sier han før han setter kursen hjemover.

— De bør oppleve kulturbydelen Sagene

Kulturinteresserte Jimmy Cedervall kommer opprinnelig fra Ørebro i Sverige, men har bodd i Oslo i 18 år. De fjorten siste på Torshov.

— Jeg håper de kongelige fikk med seg Oksestatuen på Hegermanns plass, Torshovdalen og ikke minst Arbeidermuseet i Sagveien. Bydel Sagene er rik på kulturinstitusjoner. Torshovteateret, som er en del av Nationalteateret holder til i denne bygningen. Vi har i alt tre teatre i bydelen, og vi har Cosmopolitan scene, der hvor Soria Moria kino lå før. Cosmopolitan tør å sette opp konserter få andre konsertscener i byen våger seg på. Vår bydel er som en småby i en stor by, sier Cedervall.

Soria Moria med sin kjente fasade ut mot Vogts gate. Foto: Anders Høilund

I 1928 ble Soria Moria åpnet av kong Haakon

Torshov-veteranene Susanne og Arild Norøm setter seg ned ved bordet utenfor Magneten. De fant det mye mer behagelig enn en glovarm leilighet uten veranda.

— Det har vært kongelige på Torshov før, i 1928 var det kongebesøk her, sier Arild Norøm.

—Her, på Magneten?

— Nei på Soria Moria, da kinoen ble åpnet, svarer han.

Arild Norøm arbeider i Soria Moria-bygningen. Han forteller om hemmelige labyrinter og skumle sjakter bak fasaden.

— Der er det bare tillatt for autorisert personell. Altså ikke noe sted du drar med deg en konge, sier han.

Arild Norøm rømte fra en het leilighet og ned til Magneten sammen med kona Susanne. Foto: Anders Høilund

— Hvem konge? Svarte to karer som satt lengst inne i den innerste kroken på spørsmål om hva de synes om at bydel Sagene fikk kongelig besøk.

Etter at de fikk summet seg noen sekunder var også disse pubgjestene enige om at Soria Moria og Arbeidermuseet var vel verd et kongelig besøk.

Harun Zeybek regnet med at kronprinsparet ville snakke med barn og unge i bydel Sagene, når de kom på besøk. Foto: Anders Høilund

Husmannskost og fotball ved Bentsebrua

Inne på Bentse kafeteria er innehaveren Harun Zeybek ganske alene. Formiddagsgjestene sitter utendørs og spiser. På Bentse kafeteria får du billig, norsk husmannskost. Dette er vanlig mat på middagstallerkenene i bydelen. Det er allikevel få steder i byen hvor du får kjøpt deg en kjøttkakemiddag.

—Jeg tror kronprinsparet ønsker å besøke skoler og barnehager. Det er hyggelig at de kommer hit til oss, sier han.

Bydel Sagene arrangerte folkefest på Haarklos plass da kronprinsparet kom på besøk. Foto: Eivor Eriksen

På veggen i kafeteriaen henger to fotballskjerf. Skeid og Galatasaray.

—Som ungdom spilte jeg på Skeid. Når du bor på Torshov, da spiller du på Skeid. Sønnen min spilte også der, men nå spiller han på Nittedal. Ellers går jeg aldri glipp av en kamp med Galatasarai fra Istanbul, forteller fotballinteresserte Zeybek, og klapper forsiktig skjerfet til den tyrkiske storklubben.

LES OGSÅ: Rektor ved kunsthøyskole fanget gigantlaks i Akerselva

Velkommen til kongelig skål på brun pub

Men det ble ikke noe pub- eller kafebesøk på kronprinsparet i bydel Sagene. Til gjengjeld var de hedersgjester ved folkefesten på Haarklous plass. Og fikk en solid innføring i bydel Sagenes stolte arbeiderhistorie.

Men hvem vet, kanskje kronprinsparet tar seg en tur på teater i Soria Moria-bygget? Da kan VårtOslo forsikre om at stamgjestene på Magneten pub er hyggelige folk som sikkert setter pris på en skål med de kongelige.

 

 

Les om hva kronprinsparet opplevde i bydelen

Powered by Labrador CMS