Nasrin Adam og Samira Alideq er snart klare for studentlivet, ønsker å være økonomisk uavhengige, søker jobb. Foto: Selfie av Samira Alideq

Samira (18): – Når jeg får svar på en jobbsøknad, begynner den alltid så positivt. Så kommer avslaget

Ungdom i Oslo jobber minst i landet, og ungdom fra husstander med lav inntekt jobber aller minst. Ikke fordi de ikke vil, men fordi de mangler døråpnere inn i arbeidslivet.

Jobbsøkerhjelpen har mange ungdommer fra familier med lav inntekt blant sine kursdeltagere. Siden stiftelsen startet opp i 2017, har 500 unge deltatt ved kursene. Gjennomsnittsalderen ligger på 19 år, og godt over halvparten av deltagerne får jobb etter kurset.

— Kursene våre er korte. Vi har unge, kvalifiserte veiledere, og vi følger opp kursdeltagerne i etterkant, forteller Matilda von Sydow i Jobbsøkerhjelpen på Tøyen

Vil være økonomisk uavhengig

— Jeg vil tjene mine egne penger og være økonomisk uavhengig. Jeg begynner på universitetet neste år, men er redd jeg havner uten et sosialt nettverk fordi jeg ikke har råd til å bli med på det de andre gjør, sier Nasrin Adam (18), elev ved Persbråten skole. Hun oppsøkte Jobbsøkerhjelpen for å lære hvordan hun kunne finne en jobb.

Jevngamle Samira Alideq går også siste året på Persbråten. Hun kom i kontakt med Jobbsøkerhjelpen via Tøyen Sportsklubb.

— De aller fleste får sin første jobb gjennom kjente eller foreldrene sine. Mora mi har ikke så stort nettverk, så hun kan ikke hjelpe til så mye med jobb til meg, sier Alideq.

Nasrin Adam og Samira Alideq inspirerte med sine fortellinger om møtet med jobbsøkingen. Foto: Anders Høilund

De to 18-åringene er fulle av energi når de forteller om sine første møter med arbeidslivet og med det å skrive en CV og sende inn en jobbsøknad.

Lærer å skrive CV

— Jeg trengte hjelp for å finne en jobb. Første dagen på kurset her på Tøyen trodde jeg at Jobbsøkerhjelpen skulle skrive en CV for oss, men neida. Vi lærte å skrive vår egen. At søknaden og CVen kunne være personlige, hjalp meg med å få det til, forteller Nasrin Adam på både innpust og utpust.

Jobbsøkerhjelpens kurs er korte, og kursene de to deltok på varte i tre dager, tre timer hver dag.

— CVen min ser mye bedre ut nå. Jobbsøknadene er også bedre. De er ryddige og presise, og jeg tør å lage de mer personlige enn før. Jeg har søkt på jobber innen mote, kundebehandling og redesign, for det interesserer meg, sier Alideq.

Adam har valgt å søke på butikkjobber, både ved å ringe, søke, og ved å møte opp personlig.

— Om jeg noen gang kommer på jobbintervju, skal jeg ikke være redd for å se intervjueren i øynene, har jeg lært. Kanskje sånn, sier hun, og sperrer øynene opp, før latteren tar over.

Vondt å bli avvist

— Når jeg får svar på en jobbsøknad begynner den alltid så positivt, før den konkluderer med at det ikke ble meg som fikk jobben. Det gjør vondt å bli avvist. Jeg vil ikke være den som taper. Jeg må ble bare håpe at det faktum at jeg har et unorsk navn og er muslim ikke innvirker på sjansene mine i arbeidslivet, sier Alideq.

Oslo-ungdom har større vanskeligheter med å komme inn i arbeidslivet enn ungdom ellers i landet. Matilda von Sydow (daglig leder i Jobbsøkerhjelpen), Vegard Foseide (rådgiver), deltakerne Nasrin Adam og Samira Alideq, Andreas Afseth (veileder), byråd Hanna Marcussen, Rasmus Reinvang (byrådsekretær), Marte Prytz Henriksen (leder for ungdomsteamet i NAV Gamle Oslo) delte noen tanker. Foto: Roy Tjomsland

— Gjennom rådgivere som arbeider på videregående skoler, ser vi i NAV at det er ungdom som på grunn av dårlig råd faller ut både fra idretts- og kulturaktiviteter. Dette er ungdom som igjen kan slite med å komme inn på arbeidsmarkedet, blant annet fordi de har et mindre sosialt nettverk, sier avdelingsleder Marte Prytz Henriksen ved NAV Gamle Oslo.

Ifølge Jobbsøkerhjelpen er det ungdom fra husstander med lav inntekt som jobber aller minst. Matilda von Sydow ønsker at Jobbsøkerhjelpen fanger opp ungdommene før de blir NAV-klienter.

Byråden lot seg inspirere

Da Jobbsøkerhjelpen innkalt til et møte nylig, deltok byråd for byutvikling Hanna Marcussen og fikk høre hva Nasrin Adam og Samira Alideq slet med når det gjaldt å skaffe seg jobb.

Byråden kunne ikke love noe, hverken gull eller grønnere skoger på Tøyen, men lot seg inspirere av de to ungdommenes positivitet.

— Da jeg hørte ungdommene fortelle, kom jeg til å tenke på min aller første jobb. Den fikk jeg gjennom en kjenning av søsteren min. Nettverk er viktig. Også for meg var jobbsøknader og CV ukjent og noe jeg måtte lære, sier Hanna Marcussen.

Jobbsøkerhjelpen inviterte Marcussen for å vise at det finnes mye bra på Tøyen. — Vi får støtte fra kommunen og Tøyenløftet og håper vi overbeviste byråden til å jobbe for å få oss til å bli brukt i de andre områdeløftene rundt om i byen, sa Vegard Troøyen Foseide i Jobbsøkerhjelpen etter møtet.

Powered by Labrador CMS