Erlend Schei, leder for Origo Labs i Oslo Origo og UX-designer Jesper Kiledal, har grunn til å være fornøyde med publikums respons på Bydelsfakta. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

I den nye statistikkbanken Bydelsfakta finner du en utrolig overflod av informasjon om oslofolk

Bydelsfakta gjør at folk kan se Oslo med nye øyne. Hvor er det dyrest å bo? Hvilken inntekt har de som stemmer MDG? Hvor bor det flest fjortiser? Grafikk og visualisering avdekker mønstre du ellers ikke ville sett.

Med Bydelsfakta har Oslo fått en helt nytt verktøy for å få oversikt over byens befolkning. Bydelsfakta tar for seg ni hovedtemaer. Lurer du på noe om befolkningens alderssammensetning, levekår, befolkning, trangboddhet, boforhold og boligpriser, fødte, døde, innvandring eller hva slags hus de bor i? Du finner det enkelt hos Bydelsfakta.

Verktøyet gir enkel tilgang til å finne og sammenligne statistikk om Oslo kommune. Den nye nettsiden kan være et godt verktøy for journalister, forskere og lokalpolitikere. Det er også et tidsbesparende arbeidsverktøy for dem som trenger oversikt og kunnskap om bydelene i sitt arbeid.

Brukervennlig

Det er kommunale Oslo Origo som har utviklet Bydelsfakta. Teamet ble etablert i 2017 og er en pådriver i kommunens helhetlige digitaliseringsarbeid. De har fått hjelp av trauste statistikere i byrådsavdeling for finans.

Tidligere ble bydelenes faktaark brukt til noe av det samme. Ulempen med faktaarkene var at du måtte analysere tallene selv, og tabellene ble ikke automatisk oppdatert. De aller fleste tallene som brukes i statistikkene blir hentet fra Statistisk Sentralbyrå, og oversiktene blir kontinuerlig oppdatert fra SSBs statistikker.

Nils Petter Strand fra bydelsavdelingen for finans, skryter av folkene i Oslo Origo samarbeidet. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Mens de tidligere faktaarkene omhandlet kun én bydel, vil du i Bydelsfakta kunne sammenligne bydelene med hverandre, og du kan dele bydelene inn i mange små delbydeler for å få det mest nøyaktige svaret på spørsmålet ditt. Du kan få tallene visualisert i grafer som tabeller eller få de presentert på kart.

Fakta fra 95 delbydeler

I Bydelsfakta kan du komme enda tettere på byen enn Oslos 15 bydeler. Hver bydel er delt opp i delbydeler. Statistikkene inneholder fakta fra hele 95 delbydeler. Slik blir dataene mer nøyaktige og mer interessante.

Leder for Oslo Origo, Erlend Schei (nr to fra venstre) tror det ligger mye spennende og nyttig for næringsliv og gründere i Bydelsfakta. Fra venstre: Kaia Helene Holmgren, Erlend Schei, Jesper Kiledal og Therese Bergwitz-Larsen. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

— De høyeste boligprisene i Oslo er på leiligheter i Bispevika i Bjørvika. Bispevika er en del av bydel Gamle Oslo. Studerer du bare boligpriser på bydelsnivå, vil prisene fra Bispevika bli regnet med i gjennomsnittet for bydelen. Deler du derimot opp i delbydeler, vil du kunne se det virkelige svaret, forklarer Kaia Helene Holmgren, teamleader i Oslo Origo.

Med Bydelsfakta gjøres data om til informasjon som gjør at vi får kunnskap til å kunne ta de riktige beslutningene.

Nyttige helsedata

Bydel Grünerløkka er blant de faste brukerne. Lasse Elden er spesialkonsulent hos Bydelsoverlegens kontor i bydelen. Med Bydelsfakta som verktøy, kommer han tettere på befolkningen i bydelen. Med ferske data vil bydelen til enhver tid ha riktig beslutningsgrunnlag.

Spesialkonsulent ved bydelsoverlegens kontor i bydel Grünerløkka, Lasse Elden, og kommunikasjonsrådgiver Benedicte Nylund er brukere av Bydelsfakta. Til høyre spesialrådgiver i seksjon for plan og strategi i Byrådsavdelingen for finans, Nils Petter Strand. Foto:Morten Lauveng Jørgensen

— Vi bruker bydelsfakta til å se hvor vi bør sette inn tiltak som kan være nyttige for befolkningen. Siden Bydelsfakta blir oppdatert kontinuerlig, får vi gjort grundige evalueringer underveis av prosjektene våre, sier Elden.

Allerede første uka Bydelsfakta var tilgjengelig, var det 2190 brukere inne og kikket på dataene, og trafikken er økende. At den gjennomsnittlige tiden brukerne er inne på sidene er tre og et halvt minutt, tyder på at folk virkelig studerer tabellene og kartene de henter fram.

Alderssammensetningen i bydel Grünerløkka ser slik ut. Data fra Bydelsfakta
På Grünerløkka er det prosentvis flest over 80 år på Sinsen. Data fra Bydelsfakta
Sinsen hadde flest over 80 i bydelen, men det er på Hasle du finner flest fjortiser. Data fra Bydelsfakta

Håper på overraskelser

— Det krever ikke mer enn grunnleggende kunnskap om å lese statistikk for å ha nytte av Bydelsfakta. Det er et bevisst valg vi har tatt, sier Jesper Kiledal, UX-designer i Oslo Origo.

Oslo Origo håper Bydelsfakta vil fremme innovasjon i kommunen og blant byens innbyggere og næringsliv.

— Det er spennende å se om noen bruker dataene til noe vi i Origo ikke har tenkt på. I dataene ligger mye nyttig kunnskap for frivillige organisasjoner, næringsliv og gründere, mener Erlend Schei, leder for Origo Labs i Oslo Origo.

Et eksempel på bruk som Origo ikke hadde forutsett, var da nestleder i Oslo SV, Ingvild Reymert, rett etter kommunevalget sammenlignet valgresultatene fra de forskjellige valgkretsene med data fra Bydelsfakta.

Powered by Labrador CMS