Kald vind, snø og sluddbyger gjør det lite behagelig å oppholde seg i Torggata. Folk søker inn. Foto: Anders Høilund

En lørdags kveld på byen med skjenkekontrollen

Når næringsetatens skjenkekontrollører går på byen gjelder ikke kardemommeloven. VårtOslo fikk være med de anonyme kontrollørene på byen.

En iskald nordavind feier gjennom gatene. Snø og sludd gjør det lite trivelig ute. Bytravere i godt humør legger ikke merke til kontrollene, men dette er blodig alvor for de som sitter med skjenkebevillingen. Drives utestedet dårlig, har det ikke noen framtid.

Tidligere tiders skjenkekontroll var kun kontroll. Nå satser næringsetaten i tillegg på dialog. Skjenkekontrollørene deler ut informasjonsbrosjyrer og tar seg tid til å snakke med de som arbeider på skjenkestedene de er innom. Da kan bekymringer og gode råd utveksles.

Lesbefest og transebingo

En bareier på Grønland forteller oppglødd om hvordan utestedet jobber for å tiltrekke seg et annet klientell. De samarbeider med konsertarrangører, og før jul vil de også arrangere både lesbefest og transebingo for å gjøre strøket mindre skummelt.

Under samtalen forteller skjenkekontrollørene at de gjerne stiller på et personalmøte for å fortelle de ansatte om alkoholloven og skjenkeproblematikk.

Drikkedagene er plottet inn

— Samarbeidet mellom næringsetaten og bransjen er noe nytt. Det har gjort bransjen mer bevisst sitt ansvar overfor alkoholloven. Mye av overskjenkingen er borte og det har gjort Oslo til en tryggere by, sier Erlend Ellingsen, kommunikasjonsdirektør i First Hotels.

I næringsetatens lokaler i Tollbugata henger en kalender formet som et hjul på veggen. Der er mange av de arrangementene i Oslo som kan gi økt skjenkevolum skrevet inn. Alt fra cupfinalen i fotball til Markedsdag i Bogstadveien er plottet inn.

Næringsetatens partyhjul viser når "det skjer noe" på byen. Foto: Anders Høilund

Slutten av november er julebordstid og tradisjonelt en periode som kan være utfordrende for skjenkestedene. I julebordstiden kommer de som kun er ute på byen den ene gangen i året. En del av disse kjenner ikke sine begrensninger for inntak av alkohol så godt.

Prikktildelingsystemet

Som løvene i Afrika ser over sebraflokken, skanner skjenkekontrollørene fort lokalet for folk som kan ha fått i seg for mye drikke. Han som sitter stille i hjørnet og ikke klarer å reise seg fra stolen før på tredje forsøk, han har allerede fått nok.

Her gjelder ikke Kardemommeloven. Her er det ikke slik at du kan gjøre hva du vil, bare du er grei og snill. Her må du også holde deg våken. I slike tilfeller vil kontrollørene snakke med de ansatte i baren. Åpenbart påvirkede personer på utestedet er et regelbrudd som kan føre til prikker.

Kontrollørene går ikke med en bunke prikker i lomma. Det er ikke kontrollørene som tildeler prikkene. De skriver en rapport som bevillingshaveren gir sitt tilsvar til. Det er til slutt jurister som avgjør om et brudd på alkoholloven skal straffes. Så langt i år har etaten gjort i alt 102 vedtak om prikktildeling. Om et sted med skjenkebevilling får 12 prikker eller mer i løpet av en toårs periode, kan næringsetaten inndra bevillingen for en uke eller mer.

Frenetisk rydding ved synet av kontrollørene

Når døgnet går over fra sen kveld til tidlig natt begynner det å bli mer folksomt på skjenkestedene. På et par av stedene vi besøker, er det tydelig at de ansatte i baren forstår at det kan være en kontroll på gang. En frenetisk rydding av glass og stoler starter. De øvrige gjestene legger garantert ikke merke til noe uvanlig, men koser seg.

På gata skråler og hoier et par unge menn. Hvor kommer de fra? Er de kastet ut fra et utested? Alle steder med alkoholbevilling må ha en dørvakt fra et godkjent vaktfirma. Dørvaktens arbeid er også noe kontrollørene holder oppsyn med. En årvåken dørvakt er en god dørvakt.

Fra partybåter til aldershjem

Skjenkekontrollen styrer etter alkoholloven og politiske føringer. Skjenkekontroll er lovpålagt, og alle skjenkesteder skal kontrolleres minst en gang i året. Det er over 1100 utesteder i Oslo. Alt fra markastuer til partybåter, aldershjem og barer. Etaten foretar rundt 4800 salgs- og skjenkekontroller årlig.

Direktør Gunnhild Haugen og næringsetaten arbeider for at Oslo skal være en trygg by og med seriøs drift av skjenkestedene. Foto: Næringsetaten

For VårtOslo er det ikke noe problem å holde seg våken utover natta. Det som er slitsomt, er støynivået på utestedene.

Etter å ha vært innom sju-åtte steder i løpet av natten, tusler kontrollørene tilbake til kontoret rundt klokka 03.00 på morgenen, for å gjøre opp status for arbeidsøkten. Vinden er like kald, men det har sluttet å snø. Det regner i stedet. Drosjene stimer mot sentrum for å plukke opp passasjerer. Passasjerer som forhåpentligvis har hatt en hyggelig og trygg kveld og natt ute på byen.

Powered by Labrador CMS