Unike butikker i byen

Verksbetjentene fra Bredtveit hang opp julepynt og gjorde butikken klar for publikum. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Fengslende design heter det nye fengselsutsalget på Kampen. Her får innsatte nyttig arbeidserfaring

Publisert

På jakt etter øredobber eller skjerf i julegave? Forsøk Fengslende design, hvor innsatte fra Bredtveit fengsel sørger for julestemning.

Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt trengte en samarbeidspartner i arbeidet med å hjelpe innsatte tilbake til samfunnet. Nyttig Arbeid er et kommunalt arbeidstiltak for rusavhengige som står utenfor arbeidslivet. Nå har de inngått partnerskap.

Hos Nyttig Arbeid vil innsatte få sårt tiltrengt arbeidstrening, blant annet på kampen nærmiljøstasjon i Bøgata.

— Bredtveit fengsel kunne ikke fortsette å ha et utsalg i Oslo fengsel. Fengselet avvikles, og vi så etter et nytt sted å presentere produktene fra verkstedet vårt. Gjenstandene selges under logoen Fengslede design, sier Monica Martinsen, verksmester hos Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt.

Inne i Fengslende design sitt butikklokale. Foto: Børge Øgård

Bedre kjønnsfordeling

Etter å ha fått ja til prosjektet fra kriminalomsorgen, satte Nyttig Arbeid i gang med å gjøre om garasjen ved nærmiljøstasjonen til et butikklokale.

Teamleder Sara Charlotta Victoria Vleeshouwers i Nyttig arbeid forteller at ettersom de hadde en kjønnsfordeling på 70:30 mellom menn og kvinner, ønsket de flere kvinner inn under sitt tak.

— Arbeid er i seg selv rehabilitering, sier Vleeshouwers

Teamleder Sara Charlotta Victoria Vleeshouwers i Nyttig liv. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

— Vi på Bredtveit kan nå begynne tidlig å bearbeide de innsatte for arbeidslivet. Hos Nyttig Arbeid får de innsatte frigang. Det vil si at de arbeider ute, men bor i fengselet. Dermed får de møte samfunnet utenfor fengselet, sier verksmester Martinsen.

Assisterende fengselsleder klippet snora

Denne uka klippet assisterende fengselsleder Doris Bakken over snora og erklærte julemarkedet og samarbeidet mellom Nyttig Arbeid og Fengslende design for åpnet.

Assisterende fengselsleder Doris Bakken klippet snora som markerte åpningen av butikken. Arbeidsleder Pernille Gormsen fra Nyttig Arbeid ser at alt går riktig for seg. Foto: Anders Høilund

Prosjektet har vært under planlegging siden påske, og varene som selges på Kampen er unike og produsert i fengselet.

— Jeg er innsatt på Bredtveit, men du kan nesten kalle meg en slags vaktmesterassistent der. Her på Kampen har jeg malt og vært med på å pusse opp rommene du ser her. Vedlikeholdsarbeid og utearbeid trives jeg godt med, forteller Aleksandra.

Hun er en av de som har arbeidet med å få miljøstasjonen til også å bli et julemarked i ukene fram mot jul. Vi møter henne i pølsekøen etter at den røde snora er klippet.

— Hvis du er på Bredtveit og ikke forstår at det er et sted du ikke burde være, da... Aleksandra lar svaret henge i luften et øyeblikk. Klokka er halv fire, og det er tid for transport tilbake til fengselet etter tre timers på arbeid på Kampen.

Pølsekøen utenfor Fengslende design. Foto: Børge Øgård

Kvinnene har en lang vei tilbake

— Det kan være en lang vei tilbake til samfunnet for en innsatt. Har du sittet inne i ti år, mangler du for eksempel en helt dagligdags IT-kompetanse som vi andre tar for gitt, sier Martinsen.

— Du kan tenke deg, fortsetter hun, at når selvfølelsen er så lav at du føler deg som et null, da skal det en del til før du er klar for å møte arbeidslivet igjen.

Verksmester Monica Martinesen. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Svært mange av de innsatte på Bredtveit har vanskelige livshistorier, med overgrep og rusmisbruk. Det er ingen enkel vei tilbake for å mestre samfunnet.

— Vi må lære dem å mestre livet utenfor mens de fortsatt er i fengselet. Vi må behandle alle individuelt, og det er dessverre et spørsmål om ressurser. Det sitter også mange kvinner i mannsfengsler i Norge. Der er hjelpetiltakene for kvinnene få, om de i det hele tatt finnes, sier Monica Martinsen.

En ond sirkel som må brytes

— Mange av våre innsatte går i en evig runddans fra gata til rus, til institusjoner og til fengsel. Dette er en ond sirkel som vi forsøker å bryte, sier Martinsen.

Gamle rodestasjoner, som denne, egner seg godt. At den ligger her ved Kampen miljøstasjon, gjør at vi kan bruke et utvidet miljøbegrep om stedet, sier Nyttig arbeids seksjonsleder, Dugald Baird Hultberg.

Fengselsutsalget Fengslende design er åpent frem mot jul. Foto: Børge Øgård

Butikken ligger i Sons gate 2 (inngang Bøgata) og vil være åpen tirsdager og onsdager fra 12-15 og på torsdager 15-19. Etter nyttår holder butikken åpen på torsdager fra 15-19.

Her kan du lese om flere unike butikker i byen.

Powered by Labrador CMS