Foto: Stine Raastad
Foto: Stine Raastad

Egebergkomiteens formann: — Statuttene har slått feil ut og rammet lagidrettsutøvere som Frank Olafsen

Publisert Sist oppdatert

— Frank Olafsen var en fremragende idrettsmann, og det har helt klart vært vanskelig for utøvere innen lagidrett å få Egebergs ærespris.

VårtOslo skrev om idrettsutøveren Frank Olafsen, som var OL-deltager i hockey, VM-deltager i bandy og tre ganger norgesmester i fotball. Olafsen fikk, til manges forundring og ergrelse, aldri Egebergs ærespris. Vi har spurt Egebergkomiteens nåværende formann, Børre Rognlien, om årsaken.

— Tidligere lå det i statuttene at utøveren måtte ha VM- eller OL- medalje i hovedidretten sin for å komme i betraktning. Dette har slått feil ut og utelukket blant annet mannlige fotballspillere. Nå heter det at deltagelse i et VM-sluttspill skal holde, om fotball er hovedgrenen til utøveren.

Frank Olafsen. Foto: Stine Raastad
Frank Olafsen. Foto: Stine Raastad

Statuttene er forandret flere ganger

Rognlien sier at statuttene for tildelingen av Egebergs ærespris har vært forandret flere ganger. Den nåværende komiteen har for eksempel åpnet for at prestasjonene i hovedidrett og sideidrett ikke trenger å ha vært i samme år. Den nåværende komiteen har også bestemt seg for å gå bort fra prinsippet om at det maksimalt kan utdeles én pris i året.

— Noen tidligere idrettsutøvere kan rett og slett vært uheldige ved at det har vært andre, enda bedre kandidater samme året. Tenk bare på om du kom opp imot Ole Ellefseter, som hadde olympisk gull i langrenn og var av Norges beste på 3000 meter hinder i friidrett.

— Historie får være historie

Det er ikke gitt noen generell dispensasjon for å gi prisen til tidligere utøvere. Idrettshistoriker Tom A. Schanke la i 2009 fram en liste over idrettsutøvere han mente skulle komme i betraktning etter tidligere meritter. Schanckes initiativ fikk oppmerksomhet i mediene, men resulterte ikke i noen flere prisutdelinger.

— Schancke skal ha anerkjennelse for initiativet, men den nåværende komiteen har konkludert med at historie er historie, sier Rognlien.

Ønsker engasjement rundt prisen

Det er kun særforbundene som kan foreslå kandidater, og tildelingen skjer vanligvis bare én gang i året.

— Vi ønsker engasjement rundt Egebergs ærespris, og vi håper særforbundene kommer opp med spennende kandidater, sier Rognlien

— Nå har vi damelag i både fotball og håndball med medaljer, ved siden av håndballgutta. Jeg håper det finnes minst en god kandidat blant disse, sier Børre Rognlien

Komiteen for tildeling av Egebergs ærespris består i dag av:
Børre Rognlien (leder)
Brit Pettersen Tofte
Odd-Roar Thorsen

Børre Rognlien. Foto: Geir Owe Fredheim
Børre Rognlien. Foto: Geir Owe Fredheim