Redaktør Tori Aarseth og RadiOrakel griper sjansen når de store radiokanalene forsvinner fra FM. Foto: Anders Høilund
Redaktør Tori Aarseth og RadiOrakel griper sjansen når de store radiokanalene forsvinner fra FM. Foto: Anders Høilund

Ikke kast den gamle radioen, radiOrakel er fortsatt på FM-nettet

Publisert

— Det er ikke FM-nettet som forsvinner, det er NRK som forsvinner fra FM-nettet, sier radiOrakel-redaktør Tori Aarseth.

I går, klokka 11.11.11, sluttet NRK å sende på FM-båndet i Oslo. NRK har vært ivrige på å si at FM-nettet slukkes, men det er ikke helt sant. En rekke radiokanaler har fått forlenget FM-konsesjonen ut 2021.

DAB på Østlandet

Følgende radiokanaler sluttet å sende på FM 20.09.2017:

 • NRK P2
 • NRK P3
 • NRK P1 Oslo og Akershus
 • NRK P1 Vestfold
 • NRK P1 Østfold
 • NRK Alltid Nyheter
 • NRK mP3

Følgende radiokanaler slutter å sende på FM 08.12.2017:

 • P4
 • Radio Norge
 • The Beat Asker og Bærum
 • P7 Klem
 • Radio Metro Stor-Oslo
 • Radio Metro Follo (Ski, Oppegård)
 • P5 Oslo
 • Radio Rox
 • NRJ Oslo

Både radiOrakel og andre radiostasjoner fortsetter å sende på FM. FM-nettet blir ikke borte, og radiOrakel vil fortsette sendingene sine fra toppetasjen på Blitzhuset i Pilestredet, som før. Du finner radiOrakel på 99,3 MHz på FM-båndet.

RadiOrakel får utvidet sendetid, og nå blir det morgensendinger fra klokka 07.00. Foto: Anders Høilund
RadiOrakel får utvidet sendetid, og nå blir det morgensendinger fra klokka 07.00. Foto: Anders Høilund

DAB er dyrt og kommersielt

— Vi har bestemt oss for å fortsette på FM. DAB er dyrt og har veldig mange kanaler. Det
fremstår veldig kommersielt sammenlignet med FM. Vi er redd for at vi vil forsvinne i mengden. Nå håper vi i stedet at noen FM-lyttere hopper over til oss via FM-radioen bilen, i øreklokkene eller hjemme på kjøkkenet, sier Tori Aarseth.

I går forsvant NRK og flere andre radiostasjoner fra FM. Men radiOrakel blir. Det står skrevet på veggen der inne. Foto: Anders Høilund
I går forsvant NRK og flere andre radiostasjoner fra FM. Men radiOrakel blir. Det står skrevet på veggen der inne. Foto: Anders Høilund

Sammen med NRK, forsvinner også Radio Nova og Radio Tamil, som har delt sendetid med radiOrakel. De går over til DAB. Det betyr at radiOrakel får utvidet sendetiden sin. Da blir det morgensendinger fra klokka sju hver ukedag, med Democracy Now. Fra kl åtte til ni sender de ulike podcaster (en time seinere på lørdag og søndag).

Vil fortsette å heve kvinnestemmer

— Vi i radiOrakel vil fortsette vår redaksjonelle linje og løfte frem kvinnestemmer, vi vil spille musikk som ikke kommer så lett til hos andre radiokaneler og sende reportasjer fra hele verden. Gjerne den verden som ikke blir presentert så ofte hos de store radiostasjonene. Vi søker gjerne reportasjer med en overraskende vinkling, forteller redaktør Aarseth.

Aarseth er seneste tilskudd på den imponerende lista over redaktører hos radiOrakel. Den inkluderer Rita Westvik, Ragnhild Silkebækken, Nina Stensrud Martin og Marte Michelet. Mange dyktige mediafolk har vært innom radiostasjonen i Pilestredet i løpet av sine karrierer.

Reklamefri radiokanal

Tori Aarseth har redaktøransvaret hos radiOrakel i jubileumsåret. Foto: Anders Høilund
Tori Aarseth har redaktøransvaret hos radiOrakel i jubileumsåret. Foto: Anders Høilund

— Vi sender ikke reklame, det passer ikke inn i vårt lydbilde. Vi er en idealistisk organisasjon, hvor medlemmene betaler kontingent. Dessuten får vi tilskudd til journalistiske prosjekter fra Fritt ord og Medietilsynet. Vi har en kjerne på 20-30 medlemmer som er veldig aktive, og vi har et nettverk med rundt 100 navn som vi benytter oss av. Vi ønsker nye medlemmer velkomne, også menn, sier Aarseth.

RadiOrakel holder journalistkurs for ferskinger. Der får de i tillegg vite om Vær Varsom-plakaten, lære seg å lage radioinnslag, samt lære hvordan å oppføre seg i studio.

Inviterer til jubileumsfest

Det var i 1982, med Rita Westvik som redaktør, at radiOrakel startet sendingene sine. Radiostasjonen, som på folkemunne ofte blir kalt kvinneradioen, kan feire 35-års jubileum i år. De inviterer til stor jubileumsfest på Blitzhuset 21. oktober. Allerede booket inn til festen er Brooklyn-rapperen Jay Boogie og de norske artistene Linda Lazer og Lotus.

Uhørt er et program hvor radiOrakel gir lokale musikere i Oslo en sjanse til å bli hørt og til å bli spilt på radio.

— Uhørt har vi sendt i over 25 år, og NRK har snappet opp vår idé med sitt program Urørt. Fellesarrangemenger med AKKS på musikkfest i Oslo hvert år er også en vedvarende suksess. RadiOrakel har foreløpig konsesjon på å sende til 2021, og vi har slett ikke tenkt å trappe ned virksomheten, sier redaktøren.

Det er slett ikke alle radiokanalene som vil gå fra FM-sendinger til DAB-sendinger. Blant annet sender Voice of Oslo på samme frekvens som radiOrakel. Du vil også kunne få inn Radio Riks, Kanal 7 Oslo og Radio Latin-AmerikaHer fins listen med alle radiokanalene du fremdeles vil kunne lytte til på FM-radioen din.

Hva tenker du om omleggingen til DAB? Si din mening i kommentarfeltet under.

Powered by Labrador CMS