I mars vil Oslo Byes Vel avduke flere blå skilt med kvinnenavn. Hvilke navn, ønsker de ikke å gå ut med enda. Foto: Kristijan Velkovskij
I mars vil Oslo Byes Vel avduke flere blå skilt med kvinnenavn. Hvilke navn, ønsker de ikke å gå ut med enda. Foto: Kristijan Velkovskij

Oslo byes vel vil markere 8. mars ved å avduke blå skilt med viktige oslokvinner

Oslohistorien er full av viktige kvinner. I forbindelse med kvinnedagen blir flere av disse hedret med blå skilt fra Selskabet for Oslo byes Vel.

Publisert Sist oppdatert

Selskabet Oslo byes Vel vil fra femte til åttende mars i år sette opp Blå skilt som minne om betydningsfulle kvinner som har levd i Oslo. Disse blå skiltene har blitt kalt Oslos historiske veivisere.

Oslo byes Vel setter opp blå skilt over historiske steder og personer i Oslo for å synliggjøre historien der det skjedde.

Foreningen har ønsket å få flere kvinnenavn på skilt. I forbindelse med 8. mars i 2017 etterlyste Oslo Byes Vel navn på kvinnelige kandidater til å bli minnet med et blått skilt. Skiltkomiteen fikk mange gode forslag å velge mellom.

Ingen mangel på gode kandidater

— Det var ingen mangel på gode kandidater. Personene som blir hedret, har alle levd i Oslo. De eldste levde på 1800-tallet og de yngste hadde sitt virke like fram til i dag. Ingen nålevende personer kan få navnet sitt på et slikt skilt, sier skiltansvarlig i Oslo byes Vel, Christina Aass, hemmelighetsfullt.

Forfatteren Regine Normann har fått sitt skilt utenfor boligen i Stensgata 3. Foto: Kristijan Velkovskij
Forfatteren Regine Normann har fått sitt skilt utenfor boligen i Stensgata 3. Foto: Kristijan Velkovskij

Noen navn ville ikke Aass ut med ennå, men lover et verdig arrangement rundt avdukingen av skiltene.

Lederen for kulturutvalget i LO i Oslo, Bjørg Spillum, var veldig fornøyd med Oslo byes Vels engasjement ved markeringen av Marcus Thranes 200-års jubileum i fjor. Hun ser fram til hvilke navn som kommer å skilt i mars.

— Innen arbeiderhistorie og kampen for kvinnelig stemmerett bør Oslo byes Vel finne gode kandidater, mener Spillum, uten at hun selv vil løfte fram noen navn.

Torgkoner, veversker og fabrikkarbeidere

Gro Røde er formidlingsansvarlig ved Arbeidermuseet på Sagene. Hun mener at mangeårig overlærer ved Sagene skole, Anna Sethne ville være en god kandidat til å få et blått skilt som minne.

— Ellers mener jeg at vi kan dra fram husmødre, torgkoner, veversker, fabrikkarbeidere og så videre. Det er mange navn å velge fra. Det skal bli spennende å se hvilke navn skiltkomiteen har valgt ut, sier Røde.

Skiltkomiteen består av generalsekretær i Selskabet for Oslo byes Vel, Ole Rikard Høisæther, nestleder i styret Øyvind Reisegg og skiltansvarlig Christina Aass.

Hvilke oslokvinner mener du fortjener å få sitt navn på et blått skilt? Si fra i kommentarfeltet under.