Blomsterkasser utenfor Sandaker senter. Foto: Anders Høilund

Obos og Nabolagshager frisker opp grått senter på Sandaker

Sandakersenteret har ord på seg for å være fargeløst og grått. Nå får kjøpesenteret i Sandakerveien et fargerikt løft.

Nyansatt miljødirektør i Obos, Birgitte Molstad, grep sjansen da hun ble kontaktet av Helene Gallis, fra Nabolagshager. Hvordan kunne OBOS bidra til å gjøre Sandakersenteret mer fargerikt, planterikt og attraktivt?

— OBOS vil gi noe tilbake til byen. Sandakersenteret har ord på seg for å være fargeløst. Derfor var det veldig lett å si ja til forespørselen om å lage nettopp en nabolagshage utenfor senteret, sier Birgitte Molstad, sentereier for Obos.

Strøm av positive tilbakemeldinger

Nå står hagen ferdig, med 20 kasser fulle av både vakre og nyttige planter. Valget av planter betyr blomstring fra april til langt utover høsten. Blomstene vil ikke minst komme sommerfugler og humler på Sandaker og Torshov til gode.

Til høsten kan de glede seg over at røsslyngen i kassene blomstrer. Den som tar seg tid til å kikke etter i kassene, vil også kunne oppdage poteter i noen av kassene.

Miljødirektør Birgitte Molstad skal hjelpe OBOS med å tenke grønt, og er en av hovedpersonene bak nabolagshagen utenfor Sandakersenteret. Foto: Anders Høilund

— Det var en strøm av positive tilbakemeldinger fra forbipasserende da vi plantet ut planterne Folk fortalte sine egne historier om dyrking, enten det var i hage eller i verandakasse, forteller Gallis.

Inngangen til en samtale

Initiativtakerne ser for seg at plantekassene vil være sosialt samlende. Innbyggerne på Sandaker og Torshov trenger kanskje noe å snakke om når de møtes. Å finne en tomat utenfor kjøpesenteret, en tomat som ikke har vært pakket i plast, men vokst opp i Sandakerveien, kan være en inngang til en samtale.

— Det er gøy at Obos vil eksperimentere med byromsprosjekter som dette, sier Gallis.

Helene Gallis i Nabolagshager er en sentral person i planlegging og gjennomføring av prosjektet på Sandaker. Foto: Anders Høilund

Det er Obos som finansierer prosjektet på Sandaker, og de vil, ifølge miljødirektør Molstad, gjerne forbedre bomiljøet flere steder. Alle boligselskaper som forvaltes av Obos kan søke om støtte til blant annet urbant landbruk og plantekasser.

Biblioteket låner ut frø

Plantekassene er plassert utenfor vinduene til Deichmanske Bibliotek, avdeling Torshov. Biblioteket er også byens frøbibliotek, noe de var først ute med i Norge.

— Tiltaket med plantekassene er veldig velkomment for oss og for brukerne våre, sier avdelingsleder Ingvild Falch, ved Deichmanske Torshov.

Så langt i år har biblioteket lånt ut 1000 pakker med frø, og nå, på høsten, kan lånerne levere tilbake frø til frøbiblioteket, om de får det til.

Når oppgavene blir krevende kan brukerne av bibloiteket på Sandakersenteret hvile øynene på plantene utenfor vinduene. Foto: Anders Høilund

— Jeg synes det er gledelig med alle de unge menneskene som interesserer seg for å dyrke sin egen mat. Det gir meg håp for framtiden. Her på biblioteket har vi holdt kurs om dyrking i byen. Bøker om emnet er populære hos oss, sier Falch.

Powered by Labrador CMS