Tobias Borén starter et nytt angrep mot Røa. I andre omgang klarte ikke Røa å stå i mot for Skeids raske spillere, og torshovlaget holdt lekestue på Voldsløkka til glede for sitt hjemmepublikum. Foto: Lars E. Nielsen
Uten is og uten rekruttering kan ikke bandyen i Skeid overleve stort lenger
Skeids A-lag i bandy leder første divisjon, men uten is på hjemmebanen på Nordre Åsen kan ikke klubben starte opp lag i aldersbestemte klasser, selv om interessen for bandy finnes i nærmiljøet.
Skeid slo Røa 15-4 i forrige ukes kamp i 1. divisjon i bandy. Allikevel var det en oppgitt bandyoppmann Helge Holter som tuslet inn i garderoben på Voldsløkka etter kampen.
— Vi håpet på å få klarsignal til å starte prosjektet med å lage en kunstisbane på den øvre banen på Nordre Åsen. I stedet valgte kommunen å gå inn for å starte opp prosjektering til en kombinert landhockey og bandybane på Mortensrud. Da ble det ikke midler igjen til oss, forteller Holter.
Det gamle kunstgresset på øvre bane er i svært dårlig forfatning. Også fotballen i Skeid lider under de dårlige baneforholdene.
Høydeforskjeller i banen
— Om sommeren er det et lappeteppe, og det er høydeforskjeller i banen hvor spillerne kan snuble. Om vinteren trengs det veldig mye vann for at banen skal kunne brukes. Kunstgresset må mettes først. Derfor får vi bare is under lange kuldeperioder, selv om kommunen hjelper oss med å sprøyte banen, forklarer Holter.
Annonse
Holter ble i 2017 kåret til årets ildsjel av Nordre Aker budstikke, og engasjementet er alltid stort hos Skeids lagleder i bandy.
Uten is, ingen bandy
— Nå har Skeid ikke lenger noen rekruttering i bandy. A-laget og et veteranlag er det vi sitter igjen med. Tidligere kunne vi tilby folk i nabolaget, på Grefsen, Disen, Sandaker, Sinsen og Løren, en skøytebane å spille eller leke seg på gjennom vinteren. Med de mildere vintrene har denne muligheten forsvunnet. Det er synd, for interessen for bandy er der, og befolkningsgrunnlaget er økende i vårt område. Vi ønsker at folk kan komme på Nordre Åsen for å gå på skøyter og ha det trivelig, sier Holter.
Leder for idrettens samarbeidsutvalg i bydel Sagene, Henning Strøm, argumenterte så godt han kunne for at kommunen skulle prioritere Nordre Åsen, men det holdt ikke. Kommunen valgte å prioritere en kombinert bandy- og landhockeybane på Mortensrud, drevet av Mortensrud og Aker Sportsklubb.
— På møtet mellom idrettskretsen og byråd Rina Mariann Hansen i høst trakk byråden fram argumentet om folkehelsen som begrunnelse for at hun gikk inn for Mortensrud. Det høstet hun applaus for. Men området rundt Nordre Åsen, og spesielt på Løren har den største befolkningsveksten i hele byen. Dessverre nådde vi ikke fram med våre argumenter, sier Strøm.
Bandyentusiast Strøm er glad for at Oslo nå kan få en ny bandyklubb, men ser også at byen kan miste en av sine mest tradisjonsrike bandyklubber.
Enormt etterslep på idrettsanlegg
— I den gjeldende idrettsbehovsplanen sier vi at isflater er en prioritert anleggstype og at vi vil vurdere flere baner, for eksempel Stovner og Bjørndal, men også Nordre Åsen, forteller byråd for kultur, idrett og frivillighet, Rina Mariann Hansen.
— Vi skal bygge anlegg for nærmere sju milliarder de neste fire årene. Det er store behov, Oslo har et enormt etterslep og det er krevende å ta igjen. Vi prioriterer breddeanlegg og vurderer anleggsdekningen, sier byråden.
— Isflater er det størst behov etter på østkanten og sør i Oslo. Mortensrud er et område som får et eget løft. Her har det vært et dårlig tilbud, og det jobbes nå med en reguleringsplan. Flere idrettsanlegg vil komme på plass, blant annet for cricket, landhockey, friidrett og skøyter, sier Hansen.
Rykker stadig framover i køen
For Skeid er det tidligere leder Tarald Rohde som holder i kunstisprosjektet.
— Det bor adskillig flere mennesker med mindre enn ett kvarters gange til Nordre Åsen enn til den planlagte banen på Mortensrud. Det var selvfølgelig kjedelig for oss at Mortensrud ble prioritert, men nå står vi øverst på lista sammen med Sonia Henies ishall på Frogner og eventuelt et tak over skøytebanen på Valle-Hovin, sier Rohde.
— Etter hva jeg erfarer, vil Kultur- og Idrettsbygg KF nå gå i gang med å forprosjektere banen på Mortensrud. Vi ser at det bevilges mer penger til idrett i byen nå enn tidligere. Det har tidligere vært nevnt 2022 som et årstall for kunstisbanen vår. Vi håper vi kan havne rundt der, og jeg er optimist, sier Tarald Rohde.
I serien står Skeid i år som ubeseiret etter tre kamper, med en målforskjell på 25-9 i 1. divisjon. I fjor spilte laget kvalifisering for eliteserien, men tapte da for Konnerud.
Røa ble slett ingen målestokk for et skeidlag med overlegene skøyteferdigheter og kondisjon. Røa tok ledelsen etter seks minutter, og holdt noenlunde følge den første halvtimen av kampen. Da stod det 4-3 til Skeid. Til pause var stillingen 7-3.
I andre omgang var det enveiskjøring på Voldsløkka, og resultatet ble hele 15-4 til Skeid.
På Skeid spilte 54 år gamle Børre Tollefsen sin A-lagskamp nummer 498 for laget. Bendik Mjaaland debuterte for A-laget. Etter matchen var han litt ergerlig for at han ikke hadde fått scoret i debutkampen.
Med på laget til Skeid var også Peder Sandell. Han er mer kjent for sine resultater i skiløypa og i hoppbakken. Han er for tiden trener for Jarl Magnus Riiber og de andre løperne på kombinertlandslaget. Trener for Skeids A-lag i bandy er Erik Skrettingland, og toppskårer er Jan DanielSkrettingland. Hele seks mål ble det på ham mot Røa. Fetter Truls Skrettingland sto for to mål.