Lufta i Oslo

Barn leker ute om vinteren.
Barn leker ute om vinteren.

Helsefarlig luft tvinger barn i Oslo-barnehager innendørs

Publisert

Frognerkilen og Storgården barnehager slipper ikke barna ut når svevestøvet er for tett. De har faste rutiner på å sjekke luftkvaliteten.

Frognerkilen barnehage har 52 barn og ligger på Skarpsno, ikke langt unna innfartsåren E18. Området har utmerket seg negativt med mindre bra luftkvalitet i vinter.

— Vi sjekker luftkvaliteten hver eneste dag. Ved rødt symbol går vi ikke ut, sier Mads Sørensen i barnehagen ved Frognerkilen.

— Alternativt kan vi dra på tur til områder hvor luftkvaliteten er bedre. Vi tar da gjerne en tur til Frognerparken. Er det markert med oransje på kartet reduserer vi utetiden for barna, sier Sørensen.

Stålkontroll på lufta
Samme opplegg kan styrer Anne Merete Sjøstrøm i Storgården barnehage på Manglerud fortelle om.

— Vi ligger ganske nært Ring 3, og målestasjonen ligger ikke langt unna barnehagen. Ved rødt lar vi barna sove inne, men siden vi helst unngår å være inne hele dagen reiser vi på tur i skogen når lufta blir for dårlig her, forklarer Sjøstrøm.

Sjøstrøm sjekker målestasjonen nøye, og har stålkontroll på når på dagen, og under hvilke forhold, lufta blir dårlig. Ved nedbør er det ikke noe problem. Det er når det er høytrykk og kaldt om vinteren at varselet går over i rødt.

Avhengig av måleresultatene
— Jeg selv merker ikke når lufta er dårlig, så jeg er avhengig av måleresultatene, sier Sjøstrøm

Barnehagen ble åpnet i 2015 og har hele tiden måttet være oppmerksom på eventuell luftforurensning. Tiltakene er tatt opp i samarbeidsutvalget hvor foreldre og barnehagen møtes.

Ikke dårligere luft enn før
Hverken Frognerkilen eller Storgården fører noen statistikk over hvor mange dager i året luftkvaliteten tvinger fram alternative aktiviteter, men begge steder er problemet begrenset til vinterhalvåret.

Mads Sørensen fra Frognerkilen barnehage mener at de ikke vært plaget av dårligere luft i år enn tidligere.

Informasjon om luftkvaliteten i Oslo finner du her. Norsk institutt for luftforskning er ansvarlig for målingene.

Powered by Labrador CMS