Norges keeper smiler om kapp med sola, og nå er det ikke lenge igjen til VM. Foto: Anders Høilund

Mathilde Hveding Langmo, fra Sagene IF, er Norges siste skanse i bandy-VM

Mathilde ble ikke satt i mål fordi hun var dårlig på skøyter. Hun er mer enn god nok til å spille ute, men elsker å fange den oransje bandyballen. Tirsdag 18. februar åpner VM i bandy, som spilles på Voldsløkka og Frogner stadion.

Publisert

— Jeg står ikke i mål fordi jeg er dårlig til å gå på skøyter. Det var keeper jeg ville bli, sier keeper for Sagene IF og landslaget, Mathilde Hveding Langmo (28). Bare noen dager før VM i bandy settes i gang i Oslo, stråler Norges målvakt om kapp med sola på Voldsløkka.

Hveding Langmoen er også keeper på Sagenes herrelag i bandy. Den forslitte frasen naturtalent ligger snublende nær, når hun forteller at hun debuterte på landslaget samme vinter som hun startet med å spille organisert bandy.

Rett på landslaget som 17-åring

— Jeg har en lillebror som er keeper i bandy, det ville jeg også være, sier Hveding Langmo.

Mathilde Hveding Langmo gjør seg klar til en seriekamp mot Skeid for herrelaget til Sagene. Foto: Anders Høilund

Men det skulle ta åtte år før hun etablerte seg som fast keeper på landslaget. Da ble det også medaljer i VM.

— Vi har et landslag bare hvert annet år, de årene det arrangeres VM. Vi jentene på laget kjenner hverandre godt, men vi trenger å spille sammen for å bli samspilte. I år har vi spilt flere treningskamper mot guttelag, og jeg synes vi begynner å finne stilen, sier keeperen.

Skudd i 230 km/t

— Skal du være en god bandykeeper må du være god på skøyter, gjerne bedre enn utespillerne. Å være reaksjonsrask er også nødvendig, sier Hveding Langmo, når hun skal forklare hvordan en bandykeeper arbeider.

Da vi spør om hva som er hennes sterke sider, får vi først bare et lurt smil tilbake. Hun trekker på svaret, venter litt og sier at hun er rask. Det er viktig å ikke avsløre for mye for svensker, finner og russere i dagene før VM.

Corner er en stor sjanse i bandy, og skuddene som blir avfyrt mot mål etter en corner er harde og direkte. Fra tribunen er det sjelden mulig å følge ballen med øyene. Bandyballer på vei mot mål har vært målt i hastigheter på over 230 km/t.

— Jeg ser ballen når den kommer mot mål, sier Hveding Langmo. Det er i slike situasjoner at keeperens reaksjon har mye å si. Når en spiller kommer alene med keeper blir det oftest mål, men Norges landslagskeeper har noen hemmeligheter i verktøykassa som kan hjelpe i de tilfellene også. Målvakten i bandy har ikke kølle med seg, men kan stoppe ballen med hvilken som helst del av kroppen.

Voldsløkka er hjemmebanen, og Hveding Langmo skryter av dem som steller med isen der. Foto: Anders Høilund

Jobber som lærervikar

Fra regelboka leser vi: Målvakten bruker en god del mer beskyttelsesutstyr enn utespillerne, blant annet gitter foran ansiktet og store leggskinn, men dette utstyret skal kun være til personlig vern og kan ikke stikke langt ut fra kroppen. Målvaktens hansker skal for eksempel ha form som en vanlig hanske med fem adskilte fingre.

Som kvinne, og som bandyspiller er hun langt, veldig langt fra å være å være i samme lønnsklasse som elitedivisjonsspillerne i herrefotballen. Til treningskampene før VM har spillerne som har fått fri fra jobb stilt. Mathilde Hveding Langmo jobber for tiden som lærervikar.

Kan Russland tuktes?

Norge spiller i A-gruppa i VM. Der møter de USA, Finland, Sverige og Russland. Sverige er storfavoritt til å vinne VM.

— I de to siste VM har vi klart bronsemedalje, og det hadde vært fint med tre medaljer på rad, sier Hveding Langmo.

Kanskje kan Russland tuktes på en veldig god norsk dag. Norge har hjemmebanefordel og spiller de fire førte kampene på Voldsløkka.

— Jeg har tenkt litt på hvilken ende av banen som er best, men banen her på Voldsløkka er godt vedlikeholdt, så jeg er ikke kommet til noen endelig konklusjon, sier målvakten.

Powered by Labrador CMS