Byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl (i rødt midt på bildet) sammen med daglig leder Nina Torgersen i blått, midt på bildet, sammen med deltagere hos Helseforum for kvinner. Foto: Anders Høilund

— De ansatte på Helseforum er våre blomster, som setter farge på livene våre og gir oss glede

— En gang ble jeg fløyet til sykehuset. Da de kom fram, fortalte de sønnen min at han hadde mistet mamma. Jeg hadde ikke puls og var borte. Men her på @Helseforum for kvinner er jeg, sier Awatef Kasem.

Helseforum for kvinner er bevilget fire millioner kroner årlig for sitt arbeid med å bedre helsen og levekårene for kvinner med kroniske lidelser.

Organisasjonen arbeider med selvhjelp, motivasjon og mestring for kvinner med utfordrende helse- og livssituasjoner. De har omlag 500 deltakere årlig med bakgrunn fra mer enn 50 land.

— Vi dannet en organisasjon og hentet inn frivillige, blant annet fysioterapeuter og treningsinstruktører. Etter noen års drift, fikk vi støtte fra Oslo kommune. Da fikk vi råd til å ansette folk, erindrer Nina Torgersen, som startet organisasjonen i 2000.

Treningen hos Helseforum for kvinner er en sosial greie, og noe fancy rosa treningstøy er ikke et must. Foto: Nina Torgersen

Aminas redning

Deltagerne på Helseforum kan ikke få fullrost tiltaket og de ansatte nok.

— Hvis jeg går på et helsestudio for å trene, blir jeg stående ved en maskin til min time er over. Da jeg kom hit, traff jeg andre kvinner, som etter hvert ble mine venner. Vi kan diskutere alt, og jeg lærer bedre norsk. Om noen har problemer med å fylle ut et offentlig skjema eller forstå hvordan byråkratiet fungerer, så får vi hjelp her, forteller Amina.

Hun ble fortalt om Helseforum for kvinner av venner i 2009, og tillegger stedet det aller meste av æren for at hun i dag har bedre helse enn for ti år siden.

— Her har vi hvert år kurs for å lære å gå på isen. Når det er glatt ute, er det lett å unnskylde seg og heller sitte inne. Som det heter i Norge, det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær, og dårlige sko, sier Amina.

Sterke historier og sammensatte problemer

Fardusa forteller at hun hadde en tung jobb og ble sykmeldt.

— Jeg snakket heller ikke godt nok norsk. Hos Nina og de andre her fikk jeg trene meg opp, etablerte venner, ble bedre i språk og kom tilbake i jobb, forteller Fardusa.

— De ansatte her er våre blomster. De gir oss glede og setter fine farger på dagene våre, sier Awatef Kasem.

Byråd Tone Tellevik Dahl sammen med frivillige, ansatte og noen av deltagerne hos Helseforum for kvinner. Foto: Anders Høilund

— De fortalte sønnen min at jeg var død

Kasem går til Helseforum for kvinner fem ganger i uka.

— Jeg gleder meg hver gang. Hjemme på Stovner, legger jeg fram alle klær jeg skal ha på meg kvelden i forveien, og jeg gleder med som ei skolejente til hver dag. Jeg hadde virkelig dårlig helse tidligere.

— En gang ble jeg fløyet til sykehuset. Da de kom fram, fortalte de sønnen min at han hadde mistet mamma. Jeg hadde ikke puls og var borte. Men her er jeg, sier Kasem med et stort smil, og slår ut med armene for liksom å favne verden. Hun har kommet seg gjennom en både en fallulykke og et hjerneslag til dit hun er nå.

Nå som hun har bedre helse, har hun fått overskudd til å hjelpe andre.

— Her lytter vi til kroppen

Midt i jubelen over å ha fått sikret et tilskudd fra kommunen i tre år framover, står daglig leder og gründer Nina Torgersen.

— Kall meg gjerne gründer. Jeg har ingen formell utdannelse. Jeg så imidlertid at det var behov for et sted hvor kvinner kunne få lavterskel trening og informasjon. De som arbeider i helsevesenet har gjerne et fastlagt tidsskjema. Det har ikke vi. Her lytter vi til kroppen og tar den tiden vi trenger. Mange kvinner har ikke fått vite hvordan de skal trene eller ta godt vare på kroppen. Vi ser også misforståelser når det gjelder kosthold, sier Torgersen.

— Etter hvert så vi at kvinnene her begynte å hjelpe hverandre. De dannet nettverk og søkte på jobber sammen. Det synes jeg er veldig flott, sier Torgersen.

Når Helseforum for kvinner snakker om et tema, kan det være om alt fra vold og overgrep, til selvforsvar, kosthold eller økonomi.

Har lenge stått på byrådens ønskeliste

Aktiviteten skal munne ut i bedre levekår for den enkelte deltager. Hver av deltakerne har en personlige historier som er verdt å lytte til. Nå er Helseforum for kvinner sikret en treårig avtale om fire millioner kroner pr. år i støtte fra Oslo kommune.

— Allerede som opposisjonspolitiker fremmet jeg forslag om flerårige tilskudd til frivillige organisasjoner, som Helseforum. Målet er å gi økt forutsigbarhet og mulighet til å konsentrere seg om sitt viktige arbeid, så slipper de å skrive søknader til kommunen. Organisasjonen bidrar til at deltagerne kommer på fote igjen, sier Tone Tellevik Dahl, byråd for eldre, helse og arbeid.

Powered by Labrador CMS