Flere og flere barn vokser opp under fattidomsgrensen i Norge . At forskjellene mellom fattig og rik øker er ikke de fattiges skyld, forklarer SV-leder Audun Lysbakken
Topp-politikerne sier ikke nei når Katta-elevene vil grille dem i plunsjen
I Oslo katedralskoles plunsj får elevene stille politikerne spørsmål. Helt uten filter. Neste skoleår fortsetter de politiske møtene på Katta, og politikerne stiller villig vekk.
Tirsdag var siste plunsj for året på Oslo Katedralskole. Eller Katta, som er det mest brukte navnet på den tradisjonsrike skolen. Plunsj er en elev-arrangert politisk lunsj, og samler mellom 100 og 200 elever hver gang den har blitt avholdt.
Elevlaget har invitert ledende politikere til å snakke om sitt partis politikk, og deretter besvart ungdommenes spørsmål.
Siste parti ut var SV, og lederen Audun Lysbakken holdt et politisk foredrag. Etterpå stilte han seg klar for hugg ved å la elevene fyre løs med sine spørsmål.
— Før vi startet med det her var det politiske diskusjonsgrupper på skolen. Vi ville ta diskusjonene ut her i stedet. Slike politiske diskusjoner blir veldig sjelden arrangert av skolene, sier Victoria Karsihma Hossain (18), hun står for arrangementet sammen med jevngamle Bendik Sparre Hovet.
— Når en politikerne er på TV har de på en måte en maske på seg. Her slipper de seg mer løs. Vi elever møter ikke stereotypen, men mennesket, sier Sparre Hovet.
Toppolitikerne stiller
Hossain og Sparre Hovet kontakter politikernes sekretærer, og da er det ikke nei å få. Toppolitikere, som Siv Jensen, Jonas Gahr Støre og Torbjørn Røe Isaksen tar seg tid til å besøke elevlaget på Katta.
— Den mest positive og sprudlende sekretæren var fra Fremskrittspartiet. Absolutt ingen var negative til vårt arrangement. Politikerne fra regjeringpartiene har vært mer tilbakeholdne i det politiske budskapet når de har vært her. Framleggene deres har vært mindre prekende. Det var mer opplysning og diskusjon enn politiske taler, forklarer Hovet.
— Den første vi hadde var Bjørnar Moxnes, som selv har vært Katta-elev. Han var selvsikker og holdt en flammende tale for de som var til stede, forteller Hossain.
SV-leder Audun Lysbakken var verken overrasket over spørsmålene han fikk, eller over mengden spørmål som kom inn.
Elevene ville ha svar på Lysbakkens syn på blant annet skattespørsmål, velferdspolitikk, skolepolitikk, miljø, seks-timersdagen og hvorfor ikke SV støttet revolusjon. Spørsmålene rant på, og til slutt måtte det settes strek for nye spørsmål.
— Ungdom er opptatt av miljø og av ulikheter i samfunnet. Å snakke for ungdom er ikke forskjellig fra det å snakke på folkemøter rundt om i landet. Dette er et kjempepublikum å møte. Det er gøy å se at så mange unge folk bruker fritimen sin til å møte opp her, sa SV-leder Lysbakken etter plunsjen.
Et par elever kom bort til politikeren etter møtet. En ville gjerne få signert et bilde. Den andre, som hadde stilt et kritisk spørsmål sa:
— Takk for svaret du gav meg. Nå forstår jeg bedre. Du har overbevist meg om at det er den riktige måten å løse problemet på.
En uke til, så er det slutt for Victoria Karsihma Hossain og Bendik Sparre Hovet som elever på Katta. Neste år er det nye elver som vil overta som verter på plunsj.