Det er Aspelin Ramm-selskapet Infill som står bak det fremtidsrettede boligprosjektet på Grünerløkka. Nylig ble det klart at statsforetaket Enova tildeler utbyggingen i Nordregate 1,4 millioner i støtte til omfattende grønne energitiltak.
En helhetlig, grønn utbygging skal gi beboerne lavere strømregninger. De 40 leilighetene i prosjektet vil bli bygget i energiklasse A, som stiller de strengeste kravene for energiforbruk i Norge.
Fasaden til Nordre gate 20-22 når bygget står klart. Illustrasjon: Alliance arkitekter
Et helhetlig grønt prosjekt
— Vi har fra starten vært opptatt av at dette skal være et helhetlig grønt prosjekt, både i byggematerialer, energiforbruk og løsninger for dyrking, sier direktør for miljø- og innovasjon i Aspelin Ramm Eiendom, Isak Oksvold.
Isak Oksvold, direktør for Miljø og innovasjon i Aspelin Ramm Eiendom. Foto: Infill
Det er en gjennomført grønn tankegang bak Infills utbygging i Nordre gate 20-22.
Annonse
— Det skal bores geobrønner 250 meter ned i fjellet for å hente jordvarme. Varme fra kjøl og frys i næringslokalene i første etasje skal gjenvinnes og brukes til å lage varmtvann til beboerne, sier Oksvold.
På gateplan ønsker firmaet å åpne opp for butikker og serveringssteder. På taket legges det til rette for trening og sosialt liv.
De som flytter inn i nybygget vil også få anledning til å drive med urbant landbruk. På taket kan beboerne dyrke sine egne grønnsaker. På taket blir det også etablert fordrøyningsbed, slik at bygget hjelper til med å ta unna for overvann.
— Vi har mye erfaring med denne typen løsninger fra tidligere prosjekter og har høye ambisjoner. Vi er sikre på at dette er fremtidens måte å bygge boliger på, noe jeg tror kjøperne vil sette pris på, siden energikostnadene deres blir lavere, sier Oksvold.
Slik planlegges takterrassen i Nordre gate 20-22 å se ut. Illustrasjon: Alliance arkitekter
Byggingen starter rett over nyttår, og bygningen vil, som ett av de første større prosjektene i Oslo, bygges med en bærekonstruksjon i massivt tre. Tre erstatter stål og betong, noe som reduserer utslippene fra materialene i byggeprosessen.
Direktør Oksvold er spent på om markedet er klart for grønne boliger:
– Vi i Aspelin Ramm vil bidra til vårt når det gjelder å bygge miljøvennlig og energismart. Nå tester vi ut det grønne markedet i indre by. Så spørs det da, om potensielle boligkjøpere på Grünerløkka er klar for green urban living? Vi har troen på at boligkjøperne ønsker å ta ansvarlige valg, sier han.
Snart er påfuglen på veggen borte. Huset skal erstattes av et bygg i energiklasse A, som stiller de strengeste kravene for energiforbruk for bygg i Norge. Foto: Anders Høilund