Unike butikker i byen

Jan Strøm-Larsen bak disken. Han er fjerde generasjon Strøm-Larsen som driver butikken i Vogts gate. Foto: Anders Høilund

Kjøttforretningen Strøm-Larsen i Vogts gate har holdt det gående i 115 år

� Vi ser økende matinteresse hos yngre kunder. Og vi har det kjedebutikkene ikke har. Vi satser på kvalitet og spesialiteter, sier Jan Strøm-Larsen. Han er fjerde generasjon som driver kjøttforretningen på Torshov.

Kjøttforretningen Strøm-Larsen har historie tilbake til 1904. Historien startet da Ida Strøm startet kjøttbutikk på Grünerløkka. Oskar Larsen hadde en tilsvarende butikk på Frogner. De giftet seg, og startet opp sammen i butikken på Grünerløkka.

I 1929 ble det ledig et hjørnelokale i krysset mellom Vogts gate og Hegermannsgate i den da nybygde bydelen Torshov. Dit flyttet Strøm-Larsen forretningen.

Bare noen hundre meter lenger bort i Hegermannsgate ble Asbjørg Borgfeldts Oksestatue avduket samme år. Statuen av den kraftige og virile oksen har blitt et landemerke på samme måte som kjøttforretningen Strøm-Larsen.

I 1929 flyttet kjøttforretningen inn på hjørnet av Vogts gate og Hegermanns gate. Lenger bort i gata står Oksestatuen. Foto: Andrs Høilund

Kjøttforretningene forsvant med kjøledisken

Dagens kjøttforretning drives av fjerde generasjon Strøm-Larsen. Det er Jan (51) som er sjef i butikken, mens bror Erik tar seg av pølsemakeriet på Furuset.

— Det var tidligere 350 kjøttbutikker i Oslo. Faren min fortalte at det bare på Torshov var sju. Da konkurransen økte og kjøledisker ble vanlige, forsvant nesten alle de tradisjonelle kjøtthandlerne. Noen ble grossister, mens andre ble vanlige dagligvarebutikker, sier Jan Strøm-Larsen.

— At det var vi som ble stående igjen er kanskje en blanding av tilfeldigheter og at det ble satset på kvalitet. I dag må vi tilby kundene noe mer enn det kjedebutikkene har. Dagligvarehandelen er preget av lavprisbutikker, og det gjør det vanskelig for oss som driver med ferskvare, sier Strøm-Larsen.

Økende interesse for mat

Jan Strøm-Larsen mener at den generasjonen som nå overtar på kjøkkenet, har mer interesse for mat enn forrige generasjonen.

— De er inspirert av retter de har sett på Youtube, eller på TV. De vet at hos oss kan de få råvarene og de kjøttstykkene de trenger, sier Strøm-Larsen.

For å få flere ben å stå på tillegg til kjøttforretningen og pølsemakeriet, satser Strøm-Larsen på catering, og på salg til restauranter.

Butikken er berømt i hele Oslo for sine gode, hjemmelagde pølser. Foto: Anders Høilund

Skeid får oksestek til hver kamp

Pølsemakermester Strøm-Larsen står det på skiltet over inngangsdøra. Forretningen har  sammen med Torshov Sport blitt en del av Torshov. Sammen med Skeid og kulturslottet Soria Moria er de med på å gi bydelen en identitet. Og på å binde folk i bydelen sammen.

— Til hver hjemmekamp sponser vi A-laget til Skeid med en oksestek. Det er Skeids supportere, Oksene, som deler ut steika til den spilleren de mener fortjener den. Dette er en tradisjon vi håper å fortsette med, selv om sikkert noen av spillerne på Skeid ikke er gamle nok til noen gang å ha laget en oksesteik, smiler Jan Strøm-Larsen.

Kø langt ned i gata før jul

— I Norge har vi vært flinke til å ta vare på mattradisjonene til jul. Hos oss er det 21. og 22. desember som er de helt stor salgsdagene i forbindelse med jula, sier Strøm-Larsen.

De dagene er det fullt kjør hele dagen, og kø til langt utpå gata av folk som vil sikre seg de beste kjøttvarene til jul.

— Vi har mange faste kunder. Jeg tror vi får bedre kontakt med kundene våre når vi selger over disk, og ikke bare sitter ved kassa-apparatet. Kundene våre er både lokale og folk fra hele Oslo-området. Noen kommer innom her når de skal ha noe de ikke får andre steder. Her får du kjøpt lammekjøtt hele året for eksempel, noe kjedebutikkene sliter med å få til, forteller han.

Selger mye vilt

Strøm-Larsen forteller at de av og til har hatt eksotiske varer som kenguru- og bjørnekjøtt, men at kundene stort sett nøyer seg med å ha smakt en gang. Deretter er det tilbake til lammekotelettene og skinkesteika igjen.

Lars Ola Skarnes fra Asker får besøk i påsken, og vil gjerne imponere med gode råvarer. Derfor tok han turen inn til Strøm-Larsen i Vogts gate. Han ekspederes av Merete Fjetland. Foto: Anders Høilund

— Særlig på høsten selger vi mye viltkjøtt. Vi får vilt fra  forskjellige steder på Østlandet. Det er kjøtt av ypperste kvalitet, sier Strøm-Larsen.

— Norsk kjøtt, både av sau og storfe, er rik på smak. Norsk landbruk er rent og bruker lite antibiotika, mener kjøtthandleren.

— Norsk landbruk driver bra. Vi har dyr som får gå ute og beiter naturlig. Det gir et bedre produkt for kundene våre. I forhold til mange andre steder blir det brukt lite medisin på dyrene. Det er også en fordel for oss som konsumenter, sier han.

Omlag 80 mennesker har pølsemakeriet og kjøttforretningen i Vogts gate som sin arbeidsplass. Slik sett har også Strøm-Larsen en viktig rolle i lokalmiljøet på Torshov.

Her kan du lese om flere unike butikker i byen.

Powered by Labrador CMS