Slik ser det ut ved inngangen til nye Verksted Jord på Sagene. Foto: Arvid Sivertsen

I et gult trehus på Sagene åpnet nylig blomsterbutikken Verksted Jord. Møbler, blomster og bøker: alt i huset er til salgs

I det gamle arbeiderstrøket ved Hjula veveri åpnet nylig en fantastisk blomster- og bruktbutikk. Alt i butikken i Sagveien 23 er til salgs.

Publisert

I butikken fra 1850-årene får du blomster til hagen eller hjemmet. Kjøper du en bukett med avskårne blomster, kan du kjøpe en vase eller en potte. Men alt er til salgs, inkludert blader og bøker. Til og med møblene som omgir blomstene er det mulig å kjøpe. En hvit gyngestol krever uanstendig høye bud før den får forlate den tradisjonrike boligen.

— Akkurat her vil jeg skape min drømmejobb. Jeg har lett etter et sted hvor jeg kunne starte for meg selv. Konseptet er å selge planter, blomster og annet uten at de sakene jeg selger setter store nye fotavtrykk etter seg, sier Marianne Hauge (49). Hun er eier og daglig leder i butikken Verksted Jord i Sagveien på Sagene.

Butikken, såvel som strøket den ligger i, begynner å få et rykte som et sted vel verdt å besøke i byen.

Marianne Hauge bak disken i butikken i Sagveien 23. Foto: Anders Høilund

Har funnet det perfekte stedet

Det gule huset i Sagveien 23 er fra 1850-årene og var opprinnelig bolig for kontorsjefen på Hjula veveri. Marianne Hauge har arbeidet med blomster i 15 år og jobbet med brukskunst og antikviteter før det.

— Jeg ønsket å drive et sted i nærheten av Akerselva og ville ha et sted hvor det også var uteplass. Her klaffer begge deler. På uteplassen vil det bli som en liten hage, sommer som vinter, med stauder, busker, små trær og vintergrønt, sier Hauge

— Naboene har tatt veldig godt imot meg. Det merkes at folk er stolte av å bo på Sagene, i et gammelt og vel bevart arbeiderstrøk i byen. Dessuten virker det som folk er fornøyde med at det ligger en butikk her nå, og ikke kontorer. Jeg var ikke klar over at dette var en landsby midt i Oslo, sier Hauge mens pilfink og spettmeis forsyner seg fra foringsautomaten utenfor inngangsdøra.

Spettmeisen er såpass tillitsfull at den til og med tatt seg en tur inn i butikken uten å bli veldig stresset.

Mest folk innom i helgene

— Det er ikke opplagt at det ligger en butikk her. Det er nesten ikke biltrafikk, men mye folk som går tur i helgene. Uka vår starter på torsdag, og vi har åpent i helgene. Åpningstiden er fra 11.00 til 17.00. Tirsdag og onsdag holder vi stengt, forteller innehaveren av Verksted Jord.

Keramiker Ragnhild Walla har laget denne fine soppen og annen keramikk i butikken. Alt er til salgs. Møbler, bøker og planter. Foto: Anders Høilund

— Det begynner virkelig å svinge i dette området. Arbeidermuseet, Bryggeriutsalget, Hønse-Lovisa, Fomoto og nå altså Verksted Jord, sier bydelsentusiast Arvid Sivertsen.

Verksted Jord selger også gamle bøker, for eksempel kokebøker, med oppskrifter hvor maten lages fra bunnen av. Også gamle plantebøker fra 60- og 70-tallet er populære. Der lærer du hvordan jorden skal blandes og planter podes.

Allers fra 1936 selges i Versted Jord. Foto: Anders Høilund

Nei til engangsemballasje

Som miljøbevisst unngår hun engangsemballasje. Plantene hun selger blir pakket inn i avispapir, slik de ville ha blitt i en blomsterbutikk i gamle dager.

— Jeg kjøper ikke inn nytt papir for å pakke inn en plante og for at papiret blir kastet etter én gangs bruk. Har du med egen kopp, blir kaffen rimeligere, og vi unngår engangskopper, forteller Hauge.

Torsdag 11. oktober setter Verksted Jord også i gang med broderikurs. Fritt broderi, tegn med sting, er temaet for kurset. Senere i oktober blir det mulig å lære mer om duftlys. I november kan du lære å lage buketter og dekorere med blomster hos Marianne Hauge i Sagveien.

Verksted Jord
Verksted Jord
Verksted Jord
Verksted Jord
Verksted Jord
Verksted Jord
Powered by Labrador CMS