Dypt konsentrert svinger friluftsentusiasten Raymond Johansen fiskestanga midt i Oslo. Til venstre fiskeekspert Lars Lenth. Foto: André Kjernsli

– Vassdrag gir liv i byen, sier Raymond Johansen. Ekspertene Lars og Lars tok med byrådslederen på fisketur til Teglverksdammen

En av grunnene til at Oslo ble europeisk miljøhovedstad er byens gjenåpnede vassdrag. Et arbeid som ble startet før Raymond Johansen (Ap) ble byrådsleder, men som nå fullføres under de rødgrønnes styre.

— Det har vært jobbet lenge med å få åpnet vassdragene i byen. Å ha et åpent vassdrag betyr mye for utseende av byen, og for folks trivsel. Vassdraget gir liv til området, og vi forstår at disse gjenåpnede vassdragene gir folk positive opplevelser, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Han ble med fiske-ekspertene Lars Nilssen, Lars Lenth og Arin Borgen på fisketur i Hovinbekken.

En positiv opplevelse ble også fisketuren for byrådslederen. Selv om det ikke ble fisk på ham.

— Fisken inntok bekken fra dag en

Raymond Johansen er lidenskapelig friluftsentusiast og jeger. Samt flittig bruker av Oslo-marka sammen med bikkja.

Raymond Johansen minnes gamle fiskebravader i Lutvann og Puttjern i Østmarka mens han følger med på duppens bevegelser. Foto: André Kjernsli

Arbeidet med å gjenåpne Hovinbekken forbi Økern og Hasle startet i 2013, og var ferdig i 2015. I dag er Hovinbekken oppe i dagen ned til Ensjø T-banestasjon.

Viktig politisk beslutning for over 20 år siden

— Allerede da vi slapp på vannet kom det fisk nedover vassdraget, og slo seg ned i Teglverksdammen. Det var bekkerøye og mort, og trolig også ørret. I dag er ørret den dominerende arten i Hovinbekken og Teglverksdammen, forteller avdelingsdirektør Terje Laskemoen i bymiljøetaten.

Avdelingsleder Terje Laskemoen hos bymiljøetaten. Foto: André Kjernsli

I 1998 fattet politikerne i Oslo et viktig miljøpolitisk vedtak om å gjenåpne bekkene som renner gjennom byen.

— Vannet i bekkene hadde inneholdt kloakk og forurensning. For å fjerne problemene med det dårlige vannet ble heller bekken lagt i rør under bakken. Dessuten ble det frigjort areal til utbygging når vannet ble ledet under bakken, forteller Laskemoen.

Fisk, fugl og vanninsekter drar nytte av de åpne vassdragene. Rødlistede fuglearter som sothøne og sivhøne hekker ved Teglverksdammen, og om kvelden kommer flaggermusa på jakt etter insekter over vannet.

Videre planer

— Vi får alltid spørsmål om sikkerhet, og hvorfor vi ikke har gjerdet inn vannet. Til det kan jeg si at vi selvsagt ikke lager en brådyp dam. Teglverksdammen er et sted hvor det går an å plumpe uti, bli blaut på beina og lære av det. Vann er naturlig, og en naturlig del av hva vi mennesker omgir oss med, sier Laskemoen.

Fluefisker Lars Lenth går for å fiske med nymfe, men hvilken? Foto: André Kjernsli

Blant kommunens framtidsplaner er å lede deler av vannføringen i Alna ned til Vannspeilet i Middelalderparken. Derfra ønsker de å lage et utløp for elva i Bispevika. Slik vil Alna delvis kunne setts tilbake til sitt historiske løp. Hovinbekken, som nederst mot fjorden tidligere ble kalt Klosterelva, skal åpnes videre ned forbi Klosterenga.

—Det første, opprinnelige Oslo lå på sletta mellom der Alna og Klosterelva hadde sine utløp i Oslofjorden, forteller Laskemoen.

Martin Larsen tok denne store ørreten i Hovinbekken for noen uker siden. Foto: Christoffer Johannesen

Lars Nilssen og Lars Lenth har på fiskebloggen sin på VG-TV fisket der ingen kunne tro at noen fisk kunne bo. De har fra Mærradalsbekken i vest, og til små sildrebekker øverst i Groruddalen påvist at det vinnes liv mange vassdrag i byen.

Mest kjent er deres fiskeprogram fra Frognerparken. Mange fikk seg en overraskelse da de dro opp både ørret, gjedde og abbor midt turistattraksjonen på Oslo vest.

Dagens største og fangstmann Lars Lenth. Foto: André Kjernsli

— Det der er så typisk Lenth. Når vi virkelig trenger en levende fisk på filmen, så leverer han, og får fangst, sa Lars Nilssen etter at navnebror Lenth hadde  landet to ørreter. Den største på 465 gram.

Powered by Labrador CMS