Islandsgate (fra v.): Anders Blom (gitar), Are Volmert Sørensen (gitar og sang), Karsten Blomstrand (trommer) og Einar Stubhaug (bass). Foto: Islandsgate
Islandsgate (fra v.): Anders Blom (gitar), Are Volmert Sørensen (gitar og sang), Karsten Blomstrand (trommer) og Einar Stubhaug (bass). Foto: Islandsgate

Punk-bandet Islandsgate har laget en allsangvennlig platehyllest til Vålerenga

Publisert Sist oppdatert

— Vi ville først og fremst lage et forbanna bra punk-album.
- Vi ga ut en single i 2014, For enga, og den har fått mye oppmerksomhet og har blitt spilt i forbindelse med fotballkamper, forteller sanger og gitarist i Islandsgate, Are Volmert Sørensen.

Tekster fra Vålerengas egen poet, Kyter’n

Nå har bandet gitt ut et album med 11 sanger. Alle melodiene har de laga sjøl, mens flere av tekstene er av Vålerengas egen poet, Kyter’n, eller Wilhelm Holteberg-Hansen (1910-1984), som var hans egentlige navn. Kyter’n skrev poetisk, men samtidig realistisk om sin kjære bydel. Han levde et til tider tøft liv og ble flere ganger arrestert etter løsgjengerloven. I 1975 ble han presentert med et program på NRK, men i dag er Holteberg-Hansens diktning i ferd med å gå i glemmeboka.

— Historielaget på Vålerenga har gitt ut en bok om Kyter’n. Der kan du finne tekstene hans. Det var ikke i bøker, men på Meninger om Mangt-sidene i Arbeiderbladet at vålerengadikteren fikk publisert tekstene sine.

Kommer snart på blå vinyl

— Det nye albumet  er tilgjengelig på Tidal, Spotify og iTunes. Snart kommer det også på vinyl. Blå vinyl selvfølgelig.

Islandsgate karakteriserer musikken som Amerikansk skate-punk, og den skal være rå i kanten, litt rufsete, og det skal gjerne være allsangvennlig. Energi, liv og røre er stikkord for musikken deres.

Fantastisk publikum

Først i desember i fjor gjennomførte Islandsgate sin første hele konsert innendørs. Vålerenga vertshus var for anledningen litt mer enn stappfullt av folk.

— Vi har trolig verdens beste publikum, sier bandmedlem Volmert Sørensen. — Da vi spilte på Vålerenga vertshus, fremførte vi sangen Byens Krone for første gang, men allerede på andre refrenget sang folk med, og da vi kom til refrenget tredje gang, kunne vi i bandet bare slutte å spille og overlate alt til publikum. Publikumet vårt har teft for å lære seg sangene våre på direkten.

Alle kan kjenne seg igjen i Kyter'ns tekster

Volmert Sørensen, som er lærer på Vålerenga skole, forteller at også skolebarna setter pris på og kjenner seg igjen i Kyter’ns tekster.

— Jeg lærte ungene på skolen Mitt Kongerike, og vi sang den for «Gubbelaget», veteranene fra idrettslaget på Vålerenga. Gubbene sto med tårer i øynene etterpå og sa: Herregud, dere synger jo om barndommen vår.

Vil nå ut til flere enn VIF-supporterne

— Vi blir oppfattet som et supporterband, men denne plata håper jeg når ut til flere enn til fotballsupporterne. Vi ville først og fremst lage et forbanna bra punk-album. Vi fikk økonomisk støtte fra VIF-Klanen og fra andre private. Plata er spilt inn i Oslo i et godt studio. Det ligger profesjonelt arbeid bak for å få til den lyden vi villa ha. Vi ønsker å lage mer egen musikk, ikke bare supportersanger, men om andre tema også.

Får vi se bandet live i nærmeste framtid? —Det blir vel noe i forbindelse med seriestart i fotball, åpning av ny stadion og kanskje får vi til noe på turer til bortekamper for Vålerenga.

Bandet består av Are Volmert Sørensen: gitar og sang, Anders Blom: gitar, Einar Stubhaug: Bass og Karsten Blomstrand: Trommer.

MITT KONGERIKE
Vålerenga du skal vite at jeg har deg meget kjær.
Helt fra jeg var bitte liten har jeg levd og åndet her.
Rundt omkring på dine gater tok jeg mine første skritt.
Siden ble du i mitt hjerte selve kongeriket mitt!
Dine små, forkomne trehus som jeg kjenner ut og inn,
ble for meg i tidens fylde, perler i mitt vare sinn.
Her hos deg på dine løkker var jeg alltid glad og fri.
Her ble mine åpne sanser stemt av drøm og poesi.
Derfor vil jeg dypt ærbødig nynne lavt min takk og pris,
her jeg går og mediterer i ditt sommerparadis

Kyter'n