Gjermund Granlund, gunnlegger av Arabiske filmdager, vil gi oss noe mer enn korte og dramatiske nyheter fra den arabisktalende delen av verden. Vi presenterer de gode fortellingene fortalt av vanlige folk, sier Granlund. Foto: Oda Berby

Gjermund Granlund, fra Gamlebyen, opprettet Arabiske filmdager. – Vi ville gi araberne en stemme

For niende år på rad presenterer Arabiske filmdager det ypperste av arabisk film. Filmer om surferne i Gaza, barna i Mosul og kulestøterne i Marokko. Gjermund Granlund er en av grunnleggerne.

Publisert

Arabiske filmdager avholdes i Oslo i disse dager. I tidsrommet 20. til 24. mars vises kvalitetsfilm fra Midtøsten og Nord-Afrika på Vika kino.

— Vi bombarderes av nyheter fra Midtøsten, men vi får nesten aldri høre de lange historiene derfra, fortalt med vanlige folks stemmer, sier programrådsmedlem i Arabiske filmdager, Gjermund Granlund (34), fra Gamlebyen i Oslo.

Granlund er en av to grunnleggere av festivalen og jobber fremdeles for å få Arabiske filmdager til å gå rundt. Noe av arbeidet hans går ut på å se nord-afrikanske og arabiske filmer på festivaler rundt om i verden, for å sikre seg de beste filmene til visning i Oslo.

— Det er vanskelig å lage film i disse landene. Det finnes ikke noen støtteordninger. Likevel lages det mellom 20 og 30 kvalitetsfilmer hvert år i arabisktalende land, sier Granlund.

Tel Aviv on Fire er en komedie regissert av Sameh Zoabi. Filmen handler om en palestinsk filmarbeider og en israelsk grensevakt. Illustrasjonsfoto fra filmen

Plukket ut fra de store filmfestivalene

Filmene er plukket ut fra filmfestivaler over hele verden. Årets åpningsfilm, Sofia, er hentet hit etter å ha deltatt i hovedkonkurransen under filmfestivalen i Cannes. Filmen setter søkelys på et samfunn som er konservativt og kjønnsdiskriminerende. Ifølge Granlund mente Marokkos ambassadør i Norge, Lamia Radi, at filmen var et viktig innlegg i samfunnsdebatten i hjemlandet.

— Arabiske filmdager har vært arrangert i Oslo siden 2010. Vi var noen arabisk-studenter som ville lære mer om folk i Midtøsten og Nord-Afrika ved å se på filmer derfra. Kristian Takvam Kindt (den andre mannen bak festivalen) og jeg fikk 5000 kroner av Film fra sør  for å reise til Dubai for å se på film, forteller Granlund

Opprøret på Tahrir-plassen

— I 2011 var Kristian Takvam Kindt i Egypt, da hele verdens oppmerksomhet plutselig ble rettet mot hendelsene på Tahrir-plassen i Kairo, forteller Granlund.

Kindt fikk nyss om at det ble laget en dokumentarfilm fra kaoset på Tahrir-plassen. Han klarte å komme i kontakt med regissør Navine Shalaby, og fikk ja til å vise filmen på Arabiske filmdager i Oslo. Shalaby avslo tilbud fra internasjonale nyhetskanaler, og første visning ble i Oslo.

— Filmen, The Agenda and Me ble vist på Cinemateket, og interessen var enorm. Dette ga oss en voldsom vind i seilene fra starten av, sier Granlund.

Vil gi folk en stemme

I år er det niende gang filmdagene blir arrangert, og euforien som rådde under den arabiske våren i 2011 har stilnet.

— Nå er situasjonen en helt annen. Hva har dette gjort med folk? Vi vil gi folk en stemme.

Det er viktig for arrangøren at filmdagene blir avholdt i Oslo. Arabiske filmdager skal være en møteplass for alle folk som er opptatt av Midtøsten. Folk som opprinnelig kommer fra derfra kommer på festivalen og gir både ros og ris. Les mer om Arabiske filmdager på deres hjemmeside.

Powered by Labrador CMS