Annhild Gustavsen holder både latteryogakurs og malerkurs. Det skal hard hud og stor selvdisiplin for ikke å bli smittet av latteren hennes. Foto Anders Høilund
Latterinstruktørens råd: Våg å slå deg løs, våg å le av deg selv og le til dine medmennesker
I dag på verdens latterdag, 7. mai, oppsøk miljøer hvor du føler deg vel, hvor du er ønsket.
På Lambertseterbanen danser ingen mennesker samba, synger Øystein Sunde, og forteller i sangen om nordmenns seriøse og lukkede ansiktsuttrykk når de tar trikk eller buss. Verdens latterdag ble innstiftet i 1998 av indiske Dr. Madan Kataria. Latter er internasjonalt, og dagen markeres mange steder i verden.
Annhild Gustavsen er autorisert latterinstruktør. Hun har holdt latterkurs for alt fra fem til fem hundre personer på en gang.
— Å få folk til å le på bussen eller t-banen er slett ikke vanskelig. Jeg bruker mobiltelefonen min som rekvisita. Så prater jeg inn i den, gjerne litt halvhøyt. Jeg trenger egentlig ikke si noe som helst. Bare ja, jaja, ojj, ojjojj, så begynner folk rundt meg å smile og le. Det er ikke flaut, og det gir en god stemning på vei til jobben. Prøv selv, sier Gustavsen.
Advokater ruller rundt på gulvet og ler
Annonse
Ikke uventet forteller hun at forskjellige yrkesgrupper kan reagere forskjellig på hennes latteryoga.
— Jeg synes lærere, overraskende nok, kan ha vansker med å slå seg løs. De er kanskje for vant til å måtte holde en viss kontroll? Psykologer er også vriene. De tenker vel at de er på jobb, og at jeg er et kasus, ler latterinstruktøren. — Advokater derimot er overraskende lette. De må bare få av seg dressjakkene og slipsene, så ruller de rundt på gulvet og ler.
Latter smitter
Ikke ta deg selv så veldig høytidelig, prediker Gustavsen. Våg å le av deg selv og våg å le sammen med andre. Noe av det beste vi kan le av, er noe vi er litt flaue for, som vi gjør sammen med andre. Når alle blir med, blir det ikke noen klein følelse, men latteren vil knytte gruppa sammen.
— Er du trist eller har du kranglet, se deg selv i speilet, lag noen grimaser og le av deg selv. Det vil lette stemningen inne i deg. Le ikke av hverandre, men til hverandre, og gi hverandre komplimenter. Ikke komplimenter ukritisk og i hytt og pine, men gi positive komplimenter.
I Japan er det uhøflig å le foran andre
Som latterinstruktør må Gustavsen lese folks reaksjoner. Hun må noen ganger ty til plan B, om hun ser at plan A ikke fungerer.
Gustavsen forteller at det er kulturforskjeller på å oppfatte og framføre latter. I Japan er det upassende å åpne latterdøra på full gap rett foran andre, der må en trå litt mer diskret.
— En gang holdt jeg et kurs med både indiske og norske deltagere. De indiske tok lett av og ble nesten for voldsomme i latteruttrykket, de lo med hele kroppen slik at de norske i starten ble litt skremte og trakk seg tilbake.
Budskapet er, slipp deg løs
— Jeg holder både malekurs og kurs i latteryoga. Det ligger en sammenheng der med å våge å slippe seg løs.
Latteryoga er en mild form for yoga hvor det ikke er krevende fysiske øvelser. Den får blodsirkulasjonen i gang, du kan hoppe og sprette og slå ut med armene når du ler. Dessuten får latteren endorfinene til å flyte fritt, og det er godt for helsa di.
På malerkursene oppfordrer jeg deltagerne til å slippe seg løs. Det eneste du trenger å vite før du starter, er hvilken ende av malerpenselen du skal ha ned på papiret, og hvilken ende du kan klø deg i hodet med, sier Gustavsen.
Oppsøk miljøer hvor du er ønsket
— Hvis du kan, unngå folk som gjør deg nedstemt. Hvis du skal ut å handle, gå til den butikken hvor du blir behandlet godt, hvor betjeningen er hyggelig mot deg og lar deg føle at du betyr noe. Hvis du er i et miljø som gjør deg nedstemt, vurder å bryte med det miljøet. Finn det positive i folk, det vil hjelpe deg.
Før intervjuet hadde jeg bestemt meg for å ikke le, men så sier Gustavsen, du har så fin latter. Å nei, så var altså også jeg smittet.