Arbeidermuseet og Hønse-Lovisas hus skal fortsette å fortelle historien om industrien langs Akerselva og om folkene som levde der. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Oslo Museum overtar Hønse-Lovisas hus på Sagene og har kapret den hemmelige vaffeloppskriften

Også de nye vertene på Hønse-Lovisas hus vil servere hjemmebakte kaker og god kaffe. Og samle folk til vandringer langs elva.

Publisert

Bestyrer på Hønse-Lovisas hus de siste ti årene, Anne Mette Hegdahl, trekker seg tilbake til sitt kjære Trøndelag. Når Oslo Museum nå overtar, vil de knytte kulturkafeen nærmere Arbeidermuseet, som ligger rett på den andre siden av elva.

— Selvfølgelig er det med vemod jeg nå forlater alt dette, men jeg vet at staben på Oslo Museum er svært innstilt på videreføre det som har vært i Hønse-Lovisas hus, sier Anne Mette Hegdahl.

Oslo Museum består av Arbeidermuseet på Sagene, Bymuseet og Teatermuseet som ligger i Frognerparken og Interkulturelt Museum på Grønland.

Her er et utdrag av hva som skal foregå på Hønse-Lovisas hus når sesongen åpner i mars:

Torsdag 1. mars kl. 18 Sesongåpning: Hønse-Lovisa + Arbeidermuseet Salg av hønsesuppe, vafler og Mor-Monsen hos Hønse-Lovisa Høytlesning av Oskar Braatens litteratur. Musikk Kl. 19: Omvisning i kunstutstillingen “Kunstnerblikk på Akerselva” ved kunsthistoriker Kirsti Gullowsen, Byarkivet Kl. 20: Minivandring til og omvisning i arbeiderboligen, Brenna, Sagveien 8, ved formidlere i Arbeidermuseet Sted: Hønse-Lovisas hus og Arbeidermuseet i Sagveien 28

Torsdag 5. april kl. 18Hønse-Lovisas klesskap Hva hadde fabrikkjentene på seg? Om mote og hverdagsklær ved Akerselva omkring 1. verdenskrig. Ved konservator Tone Rasch, Norsk Teknisk Museum Omvisning i tekstildelen i Arbeidermuseet etterpå Sted: Hønse-Lovisas hus og Arbeidermuseet

Torsdag 26. april kl. 18Sagenegutten Oskar Braaten Foredrag om forfatteren fra Sagene som gjorde en klassereise av de sjeldne. Ved museumslektor Reidun Johannessen Høytlesning ved museumspedagog Miriam Røsler Sted: Hønse-Lovisas hus

Hun synes det er bra at Oslo Museum vil knytte virksomheten der nærmere det øvrige arbeidermiljøet ved Akerselva.

Lars Inge Merok Olsen, konstituert direktør i Kulturetaten, Anne-Mette Hegdahl, tidligere bestyrer ved Hønse-Lovisas hus, Rina Mariann Hansen, byråd for kultur, idrett og frivillighet, og Lars Emil Hansen, direktør Oslo Museum. Foto: Siril Bull Henstein / Oslo Museum

Hjemmebakt kake og vandringer langs elva

Leder for Oslo Museum, Lars Emil Hansen, ønsker å videreføre Hegdahls konsept med utstillinger, foredrag, vandringer, kombinert med hjemmebakte kaker og god kaffe.

— Vi tenker at Hønse-Lovisas hus vil være et fint supplement til formidlingen av arbeiderhistorien langs Akerselva. Samtidig ønsker Oslo Museum at Hønse-Lovisas hus skal fortsette å være den kulturkafeen Hegdahl har bygget opp, sier Hansen.

Et konsept museet vil arbeide med framover, er å presentere forfatteren Oskar Braaten. Det var Braaten som skrev om Hønse-Lovisa, i skuespillet Ungen fra 1911.

Oskar Braaten frem fra glemselen

— Oskar Braaten skrev godt om barn i byen i begynnelsen av 1900-tallet. Dette temaet var det ikke mange som brydde seg om på denne tiden. Braaten var også flink til å beskrive varmen i arbeidermiljøet. Det var ikke bare elendighet. Samhold og varme var absolutt til stede i arbeiderboligene i byen, sier lederen for Arbeidermuseet, Gro Røde.

Leder for Arbeidermuseet, Gro Røde. Foto: Christina Krüger

Røde har i en årrekke samarbeidet tett med Hegdahl. Ved overtakelsen har hun klart å kapre vaffeloppskriften hennes. Men hun er også opptatt av å formidle arbeiderkulturen.

— Tekstilindustrien var viktig for Sagene. Mora til Oskar Braaten arbeidet der. Nå i våres vil vi arrangere et foredrag om hva hun og Hønse-Lovisa kunne hatt i sine klesskap. Hva hun gikk kledt i og hvilke muligheter hun hadde til å skaffe seg en garderobe. Vi vil også presentere hva som ble laget på Hjula veveri på den tiden, sier Røde ivrig.

https://www.vartoslo.no/hun-gjorde-honse-lovisas-hus-pa-sagene-til-en-av-oslos-mest-unike-kulturperler-na-takker-hun-for-seg/

 

Powered by Labrador CMS