Byråd for byutvikling, Hanna Marcussen har klippet over snora og erklærer Gressholmen kro for åpnet. Foto: Stine Raastad
Byråd for byutvikling, Hanna Marcussen har klippet over snora og erklærer Gressholmen kro for åpnet. Foto: Stine Raastad

Gressholmen kro gjenåpnet med vann i springen, øl i kranene, god mat på tallerkene og en strålende sol på himmelen

Publisert Sist oppdatert

"Nye" Gressholmen kro er endelig klar for å ta i mot sultne og tørste gjester. Å få innlagt vann har gjort at tilbudet til gjestene er mye bredere enn før.

Endelig, Gressholmen kro er klar for å ta i mot sultne og tørste gjester. Gjester som vil sitte ned og slå av en prat, gjester som vil søke ly for sommerregn, eller gjester som vil late seg i sola med noe godt på tallerkenen og noe godt i glasset.

Byråd for byutvikling, Hanna Marcussen (MDG) klippet av snora i inngangsdøra på fredag, som et symbol på at kroa igjen kan ta i mot gjester.

Avdelingsdirektør i eiendoms- og byfornyelsesetaten (E-by), Hanne Svith benyttet annleningen til å takke alle som hadde arbeidet med å få rehabilitert kroa slik at den kan gjenoppstå.

Den gamle kroa var kjent for god stemning. Alle forutsetninger ligger til rette for at det blir slikt i framtida også. Foto: Stine Raastad
Den gamle kroa var kjent for god stemning. Alle forutsetninger ligger til rette for at det blir slikt i framtida også. Foto: Stine Raastad

— Jeg kjenner en blanding av vill panikk og stor glede, sa en av de tre nye driverne av kroa, Anne Marte Archer, to minutter etter at snora var klippet over.

— Det har vært mye arbeid og mange tunge løft siden vi fikk nøklene til huset 15. mai i år. I dag er ikke slutten, det er nå det egentlig begynner, og lørdag, når vi har vår første åpne dag, er det alle mann på dekk.

Nå renner vannet fra springen på Gressholmen

Det ble også feiret at det for første gang var kommet innlagt vann til holmen. At vannet har kommet er en forutsetning for at kroa kan drives med et moderne kjøkken, og med en større forutsigbarhet enn det forrige driver kunne gjøre.

For første gang i historien er det innlagt vann i springen. Foto: Stine Raastad
For første gang i historien er det innlagt vann i springen. Foto: Stine Raastad

Til åpningen ble det skålt i rent Gressholmen-vann.

Det var mange gode søkere til kroa, og E-by har måttet si nei til flere gode ideer.

— Det var viktig for etaten at de som overtok forstod hvilke utfordringer det ligger i å drive på en øy. At de hadde en løsning på logistikkutfordringene her ute, og det var viktig for oss at driverne kunne vise til et opplegg som var inkluderende for alle grupper besøkende, sa representanter for etaten under åpningen.

Gressholmen båtforening har savnet kroa

De nye driverne Ann Sung-an Lee, Brian Dahl Weir og Anne Marte Archer har alle måttet ta i tak for å bære møbler inn til huset langs grøften hvor vannledningen nå ligger. Allerede søndag vil vertskapet by på en gratiskonsert. Marthe Wulff og Maria Solheim er av de artistene vi kan høre på Gressholmen i år. Senere i sommer vil det bli barneteater og kunstutstillinger på kroa.

Fra Gressholmen båtforening var Henning Bøttger invitert til åpningen. Bøttger har fungert som en oppsynsmann og medhjelper for Oslo kommune under byggeperioden. Bøttger er en av veteranene på Gressholmen, og han gir en uforbeholden tommelen opp for maten som ble servert under åpningsdagen.

— Det er klart at innlagt vann og bedre oppbevaringsmuligheter gjør det mye enklere å servere et bredere tilbud av retter enn tidligere. Nå har de også et eget fryserom, mens tidligere ble maten oppbevart i en utendørs fryseboks, sier han.

Frognerseteren har sin eplekake, Gressholmen har blåskjell

— Blåskjellene var veldig gode. Det eneste forrige driver kan konkurrere med Anne Marte, Ann og Brian på, er ølet. Det har alltid vært godt øl her ute, sier Bøttger.

Det har alltid vært godt øl på Gressholmen. Foto: Stine Raastad
Det har alltid vært godt øl på Gressholmen. Foto: Stine Raastad

Til åpningen hadde Gressholmens portugisiske kokk laget i stand retter med svinekjøtt, reker, kamskjell, stekt lysing, salater og de før nevnte blåskjellene.

VårtOslo kan bekrefte at blåskjellene er gode, fulle av smak som minnet om sommer og hav.

— Vi har tenkt at blåskjell kan bli vår signaturrett her ute, sier Archer.

Kjøkkenet satser på enkel, men god mat. Foto: Stine Raastad
Kjøkkenet satser på enkel, men god mat. Foto: Stine Raastad

Ønsker seg sol og stappfulle ferger

Pia Farstad von Hall fra Høyre vil også være med å gratulere med gjenåpningen av kroa på Gressholmen.

— Det tok sin tid før kroa ble gjenåpnet, men når den nå er tilbake kan alle glede seg, og den vil bli viktig for hele Oslo, sier hun.

Kroa vil være åpen minst fram til første september, men driverne står fritt til å holde åpent lenger utover høsten.

Teamet på Gressholmen ønsker seg sol og godt vær i helga, og at fergene fra byen skal være godt lastet med gjester. Når alle stoler er opptatt og kapasiteten fullt utnyttet kan kroa ta i mot rundt 200 gjester.

Selv om de tidligere så berømte kaninene er borte, er det mye dyreliv på Gressholmen. Gressholmen kro ligger i et naturreservat og det er registrert over 160 fuglearter på holmen.

 

 

Åpning på Gressholmen. Foto: Stine Raastad